söndag 22 november 2015

Nu börjar vi julbaket


Igår var jag uppe på julmarknaden hela dagen så idag var det pappans tur. Vi passade då på att baka lite julgott jag och barnen. Eftersom våra lussebullar alltid hinner ta slut innan jul tänkte jag att en dubbel deg skulle bli bra. Men degbunken var ju på tok för liten då degen inte alls ville sluta jäsa.


Mina favorit lussebullar är de mamma brukade göra med mandelmassa så i år fick det blir några såna med egen mandelmassa. 100gram mandlar tog jag först bort skalet på i varmt vatten sedan mixades de  med ca 0,5dl florsocker. För att få den  bredbar blandar jag ner lite smör.


Liten kavlade, åt deg och siktade mjöl över hela sig.


Efter en sisådär 7 plåtar och många timmar senare var vi äntligen färdiga. Och jag minns plötsligt varför jag inte brukar göra dubbla degar. 

Här kommer ett litet recept på godaste lussebullarna.

50 gram jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl gammeldags mjölk
250 gram Kesella gourme
2 pkt saffran(1 gram) och en sockerbit
2 dl baksirap
1/2 tsk salt
3 tsk bakpulver
drygt 18 dl vetemjöl
russin
ägg till pensling

Lägg russin i blöt
Smula jästen i en degbunke
Stöt saffran och en sockerbit i en mortel
Lägg i en klick smör i en kastrull tillsammans med saffrans blandningen ställ det på spisen. Låt saffranden "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns.
Lägg resten av smöret i kastrullen och värm upp på svag värme.
Häll ner kesella och mjölk och värm till 35 grader
Häll det över jästen och lägg i sirapen.
Rör ihop alla torra ingredienser mjöl, salt och bakpulver.
Lägg i mjölblandningen och knåda degen
Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter
Baka ut och knåda degen är fast men lite klibbig
Forma bullar, tryck i russin och pensla 
Grädda i ugnen 8-10 minuter i 225 grader
Paketera direkt när de svalnat






1 kommentar:

  1. Ser så himla mysigt ut. Önskar er en riktigt skön adventstid.

    SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!