måndag 21 december 2009

Inspiration till tomtekläder

Idag gick jag runt halva stan för att hitta "Olles skidfärd", en jättemysig bok om Olle, Farbror Rimfrost, Kung Vinter, Gumman Tö och Prinsessan Vår. Vår tomte i jul är lite inspirerad av boken och jag har idag köpt tyget. Mönstret blir samma som till den här tomten men färgerna går i beiget och naturvit.
Jag tog en paus i skrivandet för att gå upp och läsa boken för barnen började jag fundera lite. Kung Vinter är vit och har valrossar och isbjörnar och dagens tomte är röd med renar och släde. När blev han röd i Sverige? För den röda tomten känns ganska modern, förr hade vi ju julbocken. Om det är någon som vet tomtens historia så vill jag gärna veta den. Eller är det så att det bara är Elsa Beskows tomte som är vit.
Sedan undrar jag om det är så att de är barnarbetare från Asien med i boken. Kung Vinter tror jag ska vara tomten eftersom han i slutet åker till Nordpolen, men nissarna är barn och de ser ut som barn från Asien, dvs mörkhåriga med sneda ögon. De är ju barnarbetare förmodligen, inget konstigt då men nu. De är lyckliga i alla fall de får rast och går ut och åker pulka, så de verkar må bra.
Jag gillar boken ändå för det är så mycket fantasi.
Mina barn har nu fått lära sig att riktiga tomten är Kung Vinter och det är hans assistent Farbror Rimfrost som kommer med paket.


När jag ändå håller på att ge lite boktips tänkte jag visa den här underbart tecknade boken som Sven Nordqvist har skrivit. Mer kända Nodqvist-böcker är ju dem om Pettson och Findus. I den här boken får man följa storebror som letar efter sin lillasyster, du får en textledtråd och en massa fint att titta på när du letar.

Nu skall jag klippa ut delarna till kläderna och locka skägget.

7 kommentarer:

 1. Fina bok, bra tipsat! jag älskar alla barnsagor, kanske jag har inte vuxit än.

  SvaraRadera
 2. Hej Mia!
  Elsa Beskows böcker är ljuvliga tycker jag, det är så vackra bilder i:)
  Men du, barnarbetare från Asien?? Hihi, det kanske är eskimåbarn?? Bor inte de nära Nordpolen o har lite sneda ögon??

  Du frågade om rummet man ser i bakgrunden, det är vårt matrum:)

  Ha en fortsatt trevlig julvecka så hörs vi!

  kram Jenny

  SvaraRadera
 3. Elsa Beskows böcker är ju underbara med sina fina bilder.
  Den andra boken har vi, jättefin!
  Våra barn är riktiga bokmalar, det har dom inte ärvt av mej, jag bläddrar mest i Vakre hjem o dyl;)
  Ha det gott nu fram till jul och hörs vi inte före så får jag önska dej en riktigt God Jul!
  Kram Cilla

  SvaraRadera
 4. Men den boken vill jag absolut ha till Jade, ska nog se om mormor och morfar kan köpa den åt henne... (Olles skidfärd) Bilderna är underbara!

  SvaraRadera
 5. God morgon!

  Älskar också Elsa Beskows underbara böcker. Mina barn har mina gamla som vi fortfarande bläddrar och läser ibland. Men just den här med Olle har jag inte.

  Önskar dej en riktigt skön tisdag!

  SvaraRadera
 6. Jag måste säga att jag ler när jag ser Kenneth i tomtedräkten. Man blir glad och dräkten är så fin.

  Visst är det lustigt att man reagerar på böcker och sånt nu när man är lite äldre. Saker man inte alls tänkte på ellöer förstod som barn (kanske lika bra det). Jag köpte Plugg till Elias här om dagen. Vet inte varför jag gillar den boken så mycket men den är verkligen fin. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
 7. Just Olles skidfärd känner jag inte till men Elsa Beskows böcker är ju älskade klassiker. Vi har bla en med julbocken. Vi läser Jul i Bullerbyn i advent för att komma i julstämmning.

  Angående virkning sa funkar vågerna med minskning och öknig. Exakt (och bra) beskrivnig finns på en engelsk blogg om du följer länken på min sida. Om du behöver hjälp vet du ju var jag finns ;)
  Men lycka till med dina rutor först!

  Lycka till med din dag! Och God Jul om vi inte hörs mer!

  SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!