fredag 10 september 2010

Havretekakor


Ena hörnan i köket har blivit brödhörna där brödrosten och en ny brödkorg står. Trätången används till att ta upp rostbröden ur rosten. I höstas tog Elliot en kniv och försökte ta upp det rostade brödet och säkringen gick. Tur var det för annars vet jag inte vad som hade hänt med honom. Efter det hänger trätången där och vi använder den allihopa.


Korgen kommer från Vita rosor och förgätmigej som gör så mycket fint. Om ni ännu inte tittat in hos henne så tycker jag att ni ska göra det. Många fina bilder, tips och vackra saker. I hennesbloggbutik säljer hon bland annat egentillverkade fågelholkar, skyltar och lapptäcken.



Barnen dekorerade tekakorna med olika frön öga, öga, näsa, mun och lite hår. Jag kan varmt rekommendera bakplåtspapper i teflon. Det kan kännas dyrt eftersom de kostar 40 kr styck men de är värt varenda krona och mer miljövänliga än vanliga bakplåtspapper som åker i soptunnan efter en gång.


Här kommer receptet på superenkla och goda tekakor med havre:

1 liter mjölk
8 dl havregryn
175 gram smör
75 gram jäst
1/4 dl socker
1 tsk salt
ca 2 liter mjöl

Sväll havren i 9 1/2dl mjölk i ca 2 timmar
Smält smör, blanda i resten av mjölken och värm upp till 37 grader
Häll över den smulade jästen och rör om tills jästen löst upp sig
Tillsätt salt, socker, havreblandningen och sist mjölet.
Jäs i 30 minuter

Kavla och tryck ut runda kakor, jäs 20 minuter och pensla med ägg. Sedan in i ugnen tills de får fin färg. Ät de nygräddade brödet med smör och ost.

9 kommentarer:

  1. Så deilige de ser ut Mia - blir sulten her inne jo;-D
    Takk for tips om den bloggen - må ta meg en tur dit!
    Tusen takk for koselig hilsen - og ha en trivelig helg:-)
    Klem, Hege.

    SvaraRadera
  2. Oj, vad de ser läckra ut, och passar så fint in i omgivningen. De måste jag prova baka. Kanske i helgen.

    SvaraRadera
  3. Mmm, ser gott ut. Hur många bak klarar teflonpappren?

    SvaraRadera
  4. Tack för tipset men här blir det filmjölksbröd och chokladmuffins inför helgen!

    Superfin korg. Passar med din vackra kanna!

    SvaraRadera
  5. Brödet ser gott ut - kanske ska testa nästa gång, e för tillfället trött på "mina" bakade bröd!

    SvaraRadera
  6. Ser riktigt mumsigt ut!

    Ja här har vi "drillat barnen hårt" att bara tången får användas för att ta upp bröd ur rosten med.

    Kram och trevlig helg.
    Cia

    SvaraRadera
  7. Tackar för receptet!
    De såg verkligen urgoda ut.
    Ha en fin helg!
    Kram Marie

    SvaraRadera
  8. Ja, vita rosor och förgätmigej gör verkligen jätte fina grejjer och hennes blogg är ju ljuvlig! Liksom din...

    Jätte mumsiga thekakor, måste prova!

    Trevlig helg, kram kram!

    SvaraRadera
  9. Hej Mia!
    Vilken fin bild på Juliette du har i headern!

    Era tekakor ser goda ut, vilken söt korg oxå:)

    Ha en mysig helg!

    Kraam Jenny

    SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!