onsdag 1 september 2010

Varning för kaktusfikon


Förra veckan när jag var i affären hittade jag en ask kaktusfikon och tänkte att det vore kul att smaka. Idag plockade jag fram asken och barnen var så ivriga att jag aldrig hann kolla upp hur de skulle ätas.

Jag skar upp dem som med kiwi och barnen åt glatt upp innehållet som jag själv tyckte smakade jättekonstigt. Hela frukten var full med kärnor, som passionsfrukt och granatäpple, men det var inte alls lika gott vilket gjorde att jag inte kunde tänka på något annan en de hårda kärnorna.
Efter fem minuter började det sticka i händerna och det tog inte lång tid innan jag insåg att det var stickorna från kaktusfikonen. Det är ju en kaktus och alla bruna prickar på utsidan var fulla av små små taggar. Hela eftermiddagen hade jag pincetten redo så att jag kunde plocka bort taggarna från händerna både på mig och mina tre små trollungar.
Efter stickningarna googlade jag på kaktusfikon och hittade hit. Önskade att jag hade tagit reda på mer om frukten innan vi åt av den.
Med detta vill jag bara varna er för att ta i frukten om ni bestämmer er för att köpa en. Det borde stå på förpackningen att den sticks och föreslå ett par handskar. Jag är nog inte den enda som är nyfiken och gillar nya och annorlunda frukter.

Just nu händer det inte mycket nytt i syrummet. Idag har jag städat och packat upp kläderna som blev över från Galleriet, så nu vågar jag ta in brudklänningen utan att allt tygspill och damm fastnar på den. Jag håller också på med några beställningar men hoppas snart att jag ska kunna klämma in något nytt att sy och visa.

Ha en fin dag.

16 kommentarer:

  1. Ysch då. Så roligt ni verkade ha det med Galleriet. Fick du mycket sålt? Hoppas händerna har kryat på sig så du kan återgå till nål och tråd nu :-). (Försök dock undvika spetsen på nålen)

    SvaraRadera
  2. Usch då, vilken läskig frukt! Den ska jag minsann undvika :). Hoppas du fått ut alla taggarna nu. Vad roligt att du vill vara med i min tävling :). Ha en fin onsdag!
    Kram L

    SvaraRadera
  3. Ajdå, låter inte alls trevligt! Skönt att ni fick ut taggarna och tack för varningen!

    Ha en bra dag! Kram Milla

    SvaraRadera
  4. Usch, det låter ju riktigt obehagligt :-(. Hoppas ni fått ut de sista taggarna nu.

    SvaraRadera
  5. For noen aldeles lekre bilder du fikk tatt av frukten!! Jeg har også fått små nåler i hendene etter å ha tatt på den...siden har jeg liksom aldri hatt lyst å kjøpe den igjen. Og helt enig at det burde opplyses at man bør bruke hansker, nålene er jo så utrolig tynne og nesten usynlige - men de stikker voldsomt.Fra det ene til det andre - du lager så mye FLOTT som du viser på bloggen din, likte så godt den prikkete kjolen! Den var bare helskjønn. Ha en super kveld videre =)

    SvaraRadera
  6. Hej Mia!
    Men fy vad obehagligt med en massa stickor på fingrarna,ska inte glömma att ta på mig handskar om jag köper sån där frukt!

    Kraam Jenny

    SvaraRadera
  7. Ja tänk så tokigt det kan bli när man är ivrig att prova något nytt. Hoppas du blivit av med alla stickor nu.

    Å så många fina knappar. de påminner mig om när jag var liten och kunde ägna många timmar att sortera min mammas alla knappar på många olika sätt.

    Trevlig helg! Kram Cia

    SvaraRadera
  8. Takk for hislen på bloggen min og takk for god bedring hilsen!! Frukten høres farlig ut ja...
    Anette♥

    SvaraRadera
  9. Jaha, det var det jag misstänkte. Gjorde samma misstag för en stund sen. Men jag tänkte minsann att jag skulle pressa ut saften ur dom (för dom var ju ingen höjdare att äta). Vitaminer... Men, det resulterade i att jag har stökat styggt med dom där nu. Så det bränner och svider som tusan i mina händer! Inte har jag nån pincett heller. Nej, jag håller mig till hedeliga bananer och äpllen framöver =/

    SvaraRadera
  10. för tio år sen åkte jag och en kompis till Marocko. Hon brättade att de röda frukterna på kaktusen var ätliga och jag plockade en och stoppade i munnen..... På nåt sätt gläder det mig att det finns fler än jag som inte har koll.

    I våras åkte vi till Tunisien och min kompis msisade inte en chans att berätta för alla barn hur jag hade gjort. Men här kommer hur man ska göra: Man ska ta en tagg, repa med taggen längs med insidan på skalet och helt enkelt skjuta upp fruktköttet. Ungefär som såna där pop-up-glassar. Det är gott!! Iallafall i nordafrika

    SvaraRadera
  11. Hände mig samma sak, men som tur var var det jag och inte barnen som fick stickorna! Jag slängde hela asken och kommer inte röra kaktusfrukt igen...gör fortfarande ont i handen, det är nån tagg som gömmer sig och är otroligt svåra att få bort!

    SvaraRadera
  12. Kaktusfikon är mycket gott o saftig! - Om du köper en god och mogen frukt förstås.
    Man får vara försiktigt när man plockar upp frukten. Taggarna sitter på dom mörka prickarna på skalet.
    Om du vill undvika taggarna, då plocka upp frukten försiktigt med en plastpåse, skala med en kniv o gaffel.
    Skär av ca. 1cm på båda ändarna, gör en snitt i skalet på längden, och rulla ut fruktköttet.
    Dom hårda kärnorna i fruktköttet får man stå ut med. Tugga bara försiktigt.
    M.v.h.:Smulan

    SvaraRadera
  13. Tack för varningen tog fram mina arbetshanskar och skalade frukten och åt utan en enda tag. Smakade bra.

    SvaraRadera
  14. Idag köpte jag kaktusfikon. Skalade med handskar,det går inte att missa taggarna. Det var det godaste exotiska frukt jag ätit. Jag förstår inte rädslan

    SvaraRadera
  15. Man måste skala de på ett speciellt sett googla hur man skalar jag har aldrig fått några stickor i händerna för har lärt mig skala frukterna :)

    SvaraRadera
  16. jag fick oxå stickor, i hand och läpp, de borde avla fram en sort utan stickor, den smakar dock gott

    SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!