onsdag 22 februari 2012

Påslakan av gamla underlakan


Jag gillar att sova i vita lakan, helst skall de vara tjocka och frasiga. Så för två år sedan sydde jag ihop fyra stycken av de fina gamla underlakanen som vi ärvt. Vi har nästan ärvt för många då två av sängarna är bredare än 90 cm. Jag letade upp ett blankt vitt lakan och därefter ett passande med spets och gärna monogram för att få dem att kännas lite extra fina. De har används mycket - så mycket att ett av dem gick sönder på ovansidan just där man nöter på lakanet som mest. Och det är väl den enda nackdelen att de kan vara lite tunna på vissa ställen. Så om ni bestämmer er för att sy egna (ärvda eller fyndade på loppis), se till att de inte är väldigt slitna för det tråkigt när de går sönder efter några tvättar. Nu ligger det trasiga gamla och väntar på att få bli örngott istället för det har vi väldigt ont om, i alla fall fina vita.
Bädda sängarna har jag slutat med, i alla fall våra. Barnen vet att de inte får leka där. Däremot bäddar jag barnens sängar med överkast om det kommer hem någon till oss för de måste ju få sitta och leka på sina sängar. (Jag har en liten skräck för tunnelbane-, dagis- och skolbaciller. De får inte hamna i våra sängar som vi sover i många timmar varje natt eller på kudden som huvudet vilar på. Vissa kallar det för tvångstankar, för andra är det fullkomligt normalt. För mig är det självklart att man badar eller duschar innan man lägger sig. Det finns fördelar även om det inte låter så men lakanen håller sig faktiskt fräschare mycket längre. Prova får ni se.

 Åter till de vita lakanen som gör sig så fina obäddat. Dock är det lite frestande att krypa ner i dem och lägga sig under det  tjocka duntäcket och ligga och titta ut på det fina trädet, särskilt kalla vinterdagar. Men det går ju inte för då måste jag ju bada innan :-)

Plusgrader, vatten som rinner, slask och blask gillar jag för det betyder att vi  är ett steg närmare sommarens varma och sköna dagar. Så idag önskar jag er en härlig vårdag (nästan i alla fall).

Mia

11 kommentarer:

 1. Så fina! Bilderna gör att man bara längtar till sommaren, det ser så fräscht och härligt ut!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Har också en massa gamla lakan, några av dem har fått bli gardiner till köket, kul när man kan använda gamla saker på nytt.
  Fin blogg du har!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 3. Jaha! Se där har vi en som har gjort det som jag tänkt så länge!!! Jag har en stor kasse med gamla fina lakan med mellanspetsar och broderade monogram i klädkammaren.
  Någon dag får jag väl ändan ur vagnen och får det gjort. Det är ju så fint med vitt och kvalitén på de gamla lakanen är ju så fin!
  Sedan håller jag med dig när det gäller det där med bäddningen. Jag har också alltid bäddat och lärt mina barn att lägga överkast på sängarna, för hur fräscht är det med alla kompisar direkt från skolan sittande i sängen??

  SvaraRadera
 4. Bra idé! Jag är likadan. Sover helst i vita lakan. Eller möjligen grå. Men de måste vara enfärgade. Lugnast så!
  Kramar

  SvaraRadera
 5. Smart och fint och jag kan kan verkligen föreställa mig att de är mysiga att sova med.

  SvaraRadera
 6. Så himla fint! Tack för inspirationen! Jag har tänkt sy örngott av gamla lakan, men påsklakan var ju också en toppenidé!!

  SvaraRadera
 7. Tack för din fina kommentar på min blogg!

  Och det här var verkligen en såå bra idé! Den tänker jag ta med mig. Jag som precis idag gick och ojjade mig över priserna på nya sängkläder. Men underlakan har jag ju mängder av, som inte passar till min dubbelsäng. Nu ska här sys! =)

  SvaraRadera
 8. Så smart!!! Å vilket alldeles ljuvligt resultat!! Jag älskar oxå vita krispiga sängkläder...finns inget härligare att sjunka ner i...så fräscht:)

  SvaraRadera
 9. Gillar verkligen de vackra spetsarna på de gamla lakanen och örngotten. Jag har sytt ljuslyktor av gamla örngott ibland. Lyser jättevackert genom spetsen. http://www.stinasvardagsrum.blogspot.com/2010/10/faster-x-2.html
  Ps. Jag har något till dig på min blogg! ;)

  SvaraRadera
 10. Här har jag lyckats värva sambon till att sova i pyjamas för att hålla sängen fräschare och det fungerar också. :)

  SvaraRadera
 11. Jag har även sytt ihop gamla lakan med spets till underlakan. Det går till och med bra att mangla dom :o))
  Duscha/bada innan sänggående är jag inte så noga med, men jag avskyr när maken lägger sig i sängen med byxor och annat på sig och det inte är bäddat!

  Men visst är det skönt att vi alla är olika :o))

  //Henrietta

  SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!