tisdag 19 oktober 2010

Den som spar hon har


I en av lådorna i pysselskåpet (eller skräpskåp för vissa) har jag en låda med ljusrester. Här hamnar alla ljusstumpar, "ljuspannkakor" som blir då blockljus runnit ut på fatet och andra ljusrester som är bra att ha.

Idag har vi gjort ljus av hälften av resterna i lådan. Allt som behövdes hade vi hemma: gamla yoghurtförpackningar, gräddförpackningar, chokladpuddingformar och marängcupsformar. Vekar köpte jag förra året så det fanns också. Alla ljusrester hackades i småbitar, smältes ner och fylldes i de olika formarna. Det blev elva ljus och några av de släta ska barnen få dekorera i helgen.

Marängcupsljuset blev så fint att jag ville köpa fler glassar idag när glassbilen kom för formarnas skull. Men tyvärr har de bytt förpackning till vanliga bägare så jag får vara rädd om de jag har.

Jag ska inte skriva att det var lätt att göra det här med tre barn, varma kastruller och knivar. Men det gick och det dröjer nog ett tag innan jag gör det igen. Barnen var jätteduktiga och hackade i stearinbitarna i smältröret, klippte veckar, knöt knutar och hade kul. Men jag var nervös hela tiden för att någon skulle få hett vatten eller stearin över sig.
Förra året gjorde jag mat till fåglarna i dessa formar. Bilder på dem hittar ni här, men de gick inte att använda efteråt för att de satt fast så hårt att de behövdes klippas loss.

Tänk att allt det här hade legat i soporna om jag inte varit en skräpsamlare....

11 kommentarer:

 1. Hej Mia!
  Var bra att återvända gamla ljusrester!
  De blev ju jättefina:)

  Ursöt blus du visade i förra inlägget!

  Kraam Jenny

  SvaraRadera
 2. Vilka härliga ljus! Nu blev jag inspirerad!

  Ha en bra dag

  Kram Dessie

  SvaraRadera
 3. Vad fina ljus ni gjort! Jag blev också inspirerad att göra detta någon gång! Du får väldigt gärna berätta hur du gjorde! :-) Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 4. ja vilken skräpsamlare du är!! Påminner mig om min farmor... Jag är nog en riktig skräpkastare mest för att jag inte vet VAR jag har saker OM jag sparar dom. är ingen ordningsmänniska ;)
  Men det är ju helt klart bättre att vara samlare som du - tycker jag iaf när jag läser ditt inlägg!

  SvaraRadera
 5. Vilken fantastiskt bra idé! Måste också testa. Kanske inte med barn dock... :)

  SvaraRadera
 6. FINA!!!!! Det ar synd att slanga gamla ljusstumpar sa jag brukar spara dem men jag ar nog inte en san som ar duktig pa att gor nya ljus. Jag kanske kan ta med mina ljusstumpar till dig nasta gang jag kommmer!

  SvaraRadera
 7. Vilken inspiratör du är!

  SvaraRadera
 8. Verkligen jättefina ljus och ingen har likadana! Vilka fina presenter att ge bort också. Jag är så dålig på att tända ljus så jag får inga rester. Jag har sett någonstans att de gjort liknande med kritor från barnen, men då måste man ha nå bra formar som passar, då kan man få flerfärgade kritor.

  SvaraRadera
 9. Vilka vackra ljus :). Visst är det härligt när man kan återanvända gamla saker! Jag är verkligen imponerad av att du ger dig in ett sådant projekt med tre barn... Jag tycker det är alldeles tillräckligt att bara baka en vanlig kaka med ett barn :).
  Kram/Annie

  SvaraRadera
 10. Vad fina dina ljus blev! Jag har också samlat gamla ljusstumpar, men det blev aldrig av att jag gjorde något med dem. Nu blev jag dock sugen på att gjuta ljus, jag med!

  Jag måste också berömma dig för de superfina detaljerna på kläderna du har visat det sista. Proffsigt!

  SvaraRadera
 11. Va vackra ljus du har gjort :) Blev inspirerad jag med - fast jag har ju såklart slängt alla gamla ljusstumpar !

  SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!