tisdag 1 mars 2011

Lunchgäster

Igår hade vi lunchgäster och eftersom jag inte fick med mig barnen till affären på morgonen fick jag slänga ihop lite av det jag hade hemma. Det blev en hemmagjord tomatsoppa, pizzabullar och pannkakor. Eftersom mjölet inte räckte fick det bli pannkakor gjorda av dinkelmjöl och glutenfritt mjöl som jag hittat lite restslattar av. Till efterrätt hemmagjord chokladmousse och havrebollar. Tänkt att det gick att få ihop en lunch till två vuxna och fem barn, trots att jag trodde att vi inte hade något hemma.

Allt som behövdes till soppan var krossade tomater, tomatpure, vitlök, gull ök, buljong, grädde (mjölk går bra det med) och torkad oregano (basilika funkar också eller annan torkad krydda).

Pizzabullarna är gjorda på vanligt bullrecept utan socker som fyllning, istället lite av de krossade tomaterna blandat med tomatpure och oregano. Och så massor av ost, sedan är det bara att rulla ihop som man gör med de vanliga bullarna.

I chokladmoussen är det bara ägg, choklad och smör.

Det mesta av ingredienserna är faktisk saker som de flesta av oss har hemma.

Allt smakade jättebra tills jag satt med min andra portion med tomtatsoppa och undrade om jag verkligen lagt i svarta sesamfrön. Tittade närmare och insåg att det var mjölbaggar och försökte komma på var de kan ha kommit ifrån. Det visade sig att de kom från den torkade oreganon. Den har varit lite konstig sista gångerna jag använt och det visade sig att det var en hel by av baggar som byggt gångar i burken. Det konstiga är att inget annat hemma hos oss har haft besök av dessa små kryp. Men vi får hålla utkik efter dem.

Som tur var hade våra gäster bott i Malaysia och Taiwan i många år och var vana vid dessa djur och tyckte inte alls det var äckligt. Där var det snarare konstigt om riset inte hade baggar i sig, de sköljer bara bort dem och kokar riset ändå. Så nästa gång ni är i Asien, tänk på att sesamfröna kanske egentligen är baggar. De är ju ofarliga och jag hoppas att våra vänner inte blir helt avskräckta av att komma hit och äta efter att ha läst det här.

4 kommentarer:

 1. Soppa på en spik ;) det är underbart.

  SvaraRadera
 2. Allt lät jättegott! (minus baggarna då;))!

  Kraam Jenny

  SvaraRadera
 3. Ja tänk hur det kan gå! Men mumsigt lät det om man hoppar över "sesamfröna" då :).

  Tack för rösthjälpen, ja som det är just nu går det inte att använda, men jag håller en tumme hårt. Å vedspisen fungerar så den blir kvar.
  Kram Cia

  SvaraRadera
 4. Undrar hur jag hade reagerat :) Men det lät gott annars, förutom mjölbaggarna. Ibland kan man få ihop riktigt god mat fast man tycker att man inte har något hemma.

  SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!