fredag 24 februari 2012

Lampskärm i spets


Vi behövde en lampa över köksön och vi kom båda fram till att det bör vara en avlång variant. Så när jag stod och funderade över vad den cylinderformade vin-tetran kunde vara stomme till en spetslampa. Detta var innan jag gjorde det fina paraplystället av samma förpackning. Jag har länge velat göra en lampa men inte riktigt hittat en passande plats för en rund modell, men en lång behövde vi alltså nu.


En väldigt snabb, liten och halvfärdig beskrivning . 

Rita av halva botten och du har sidorna. Mät längden och halva omkretsen och sy ihop delarna för hand.
Klä in tetran med plastfolie. 
Doppa den blivande lampspetsen i utspädd trälim. 
Lägg den på tetran och låt torka.


Eftersom den enda spets jag hade hemma var beige och vi inte kände för en beige lampa ,spraymålade jag den i en turkos färg som vi hade hemma. Och det var ju verkligen så mycket mer vårt hem. Vår röda tråd.... eller turkosa tråd kanske man ska säga.

Lampsladd hade vi hemma och den lilla koppen var Kenneth på väg att slänga men jag plockade upp den i smyg ur plaståtervinningen och lade bland mina bra-att-ha-saker. En liten bit av ovansidan sågades bort så det gick att få  igenom glödlampshållaren och den ser ju faktiskt ut att vara gjort för att sitta där.

Bilderna togs då jag just gjort lampan för nästan två veckor sedan. Nu har lampa tyvärr blivit sned och vind och säckat ihop vid glödlampan. Jag vet inte om jag kanske inte använt tillräckligt med lim eller om spetsen är för nära lampan och att värmen gjort den mjukare. Men kanske ett par nya lager lim till kan få lampan att rycka upp sig. Eller så får jag göra en ny, för spets finns det kvar och en liten skvätt sprayfärg. Och skulle någon vara intresserad av att köpa en bit spets och göra en egen lampa så är det bara att säga till.

För mer inspiration gå gärna in hos Petra och  Benglan och titta på deras fina lampor.

En trevlig helg önskar jag er alla som tittar in denna härliga fredag!

Mia

12 kommentarer:

 1. du är så kreativ och inspirerande...! Helt underbar lampa!

  SvaraRadera
 2. Jättefin lampa - och sprejmålad spets - vilken bra ide!!!

  SvaraRadera
 3. Gud så läcker!!! Vad du är finurlig:)

  SvaraRadera
 4. Du är ju så fiffig! Jättefint!

  SvaraRadera
 5. Kul ide! Har länge tänkt att göra något liknande men har ej haft tillräckligt med spetsar. Smart också att sprymåla spetsen! Snyggt! / Annika

  SvaraRadera
 6. Snyggt! Påhittigt! Personligt! Du är kanon, Mia! :)

  Kramar

  SvaraRadera
 7. Du har alltid så bra idéer! Vad är det för färg du använt? Älskar turkost.

  SvaraRadera
 8. Hej hej!

  Vilken söt lampa. Smart att spraymåla den. Vi har också en turkos tråd här hemma...Mycket snyggare än en röd:)

  Kram kram

  SvaraRadera
 9. Hello,
  Kom hit via Pysselstafetten. Urläcker lampa!! Vilken innovativ idé! Spännande möte av stel spets och rymd på detta vis, samt val av den avlånga formen. /Pia

  SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!