tisdag 13 januari 2015

Chokladmousse på tre ingredienser


I december när jag fyllde år gjorde vi chokladmousse. Det kanske inte är en så speciell efterrätt att göra på födelsedagen men den kändes lite lagom efter julhelgens sockerfrossande. Sockernivån bestämmer du själv genom att ta en mörkare choklad.


Eftersom själva chokladmoussen i sig inte ser så rolig ut gjorde
 jag polka-chokladbräck till. Perfekt att göra om man har några polkakäppar över efter julen.

Detta behöver du till 4 portioner chokladmousse:

85 gram mörk choklad, finhackad

2 msk vatten, konjak eller rom

10 gram smör, rumsvarmt. 

3 dl stora ägg delade i gula och vita

Smält chokladen långsamt i en värmetålig skål över vattenbad tillsammans med valfri vätska. Den får inte bli för varm. När chokladen smält tar du ur skålen och rör försiktigt ner smöret. Rör så lite som möjligt. Låt stå i 1 minut och rör försiktigt ner äggulorna.

Vispa äggvitorna i en absolut ren och torr bunke tills den är så fast att du kan vända den upp och ner.
Rör ner 1/4 av vitan i chokladsmeten. Och vänd därefter ner resten i 3 omgångar. Fördela allt i  koppar eller glas och ställ in i kylskåpet minst 2 timmar. Bäst blir den efter 12 timmar.

Receptet kommer från boken Chokladnjutningar av Linda Collister.

Polkachokladbräck

Smält ca 100gram  finhackad mörk choklad och 20 gram vit choklad i två separata skålar över vattenbad. 

Häll ut på bakplåtspapper, först mörk och sedan rör du i den vita lite slarvigt.

Strö därefter på hackad polkagris.

När det stelnat bryter du av bitar och lägger i chokladmoussen.

Och de chokladbitar som blir över kan du lägga i en burk och äta när du känner för det.... lycka till!



2 kommentarer:

  1. Det var evigheter sen jag gjorde chokladmousse, men det är ju sååå gott! Det får det bli i helgen:)

    Kram Pernilla

    SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!