söndag 26 april 2015

En regnbågstårta




Storebror fyllde 12-år i veckan och önskade sig en skittletårta. Och efter att ha sett reklamen på tv för skittles ( en giraff som äter på en regnbåge och  sedan kommer det ut  skittlesmjölk om det är så att någon missat den) kom jag på att vi kunde kombinera hans önskan på skittlestårta och min att få göra en regnbågstårta.


Sex färger bakade i varsin engångs form i aluminum från mataffären blev en väldans hög tårta. Lite ojämnt och så men det syns ju inte alls när man blandar på vitchokladfluffen.


Ett hål i mitten fylldes med skittels och rasar ut lite fint när man skär i tårtan. Och smulorna från hålet de torkade jag lite lätt och sprinklade på tårtan.

Och ifall det nu skulle vara så att någon känner för att baka en lika dan så delar jag med mig av receptet här. Jag hittade det på denna bloggen men eftersom jag vill ha receptet här för att enkelt hitta och komma ihåg har jag kopierat och ändrat lite som antal bottnar, frostingen och lite annat. Dessutom stod det 12 personer/bitar och jag kan ju säga att den är galet hög och räcker till ca minst 24 personer då man bara orkar  äta en liten smal remsa. Tänkte mest så ingen gör en dubbel sats om man har många gäster och får äta tårta tills det sprutar ur öronen. Vi var 11 vuxna och 6 barn och mer än halva tårtan blev över.

Regnbågstårta 


6st tårtbottnar

300 gram smör, rumstempererat (låt stå framme)
5 dl strösocker
6 äggvitor från stora ägg, rumstempererade
5 tsk vaniljsocker (eller 2,5 tsk vaniljpulver)
9,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
5 tsk bakpulver
5 dl mjölk, rumstempererad 
hushållsfärger och du kan blanda till alla färger själv med de fyra som finns i vanliga mataffären.



Så här gör du:

Vispa smör och socker poröst. Häll i äggvitan lite i taget samtidigt som du vispar tills smeten är väl blandad. Sikta ner vaniljsocker i smeten och rör om tills smeten är jämn. Använd inte en visp här utan hellre en slickepott, så att du är säker på att det rörs om och inte kommer in för mycket luft i smeten.
Blanda ihop mjöl, salt och bakpulver i en annan bunke. Varva därefter med att sikta ner mjölblandningen och mjölken i smeten samtidigt som du rör om. Låt detta ta tid.

Fördela smeten så jämt du kan i så många skålar som du vill ha färger och blanda till önskade färger. 
Smörj dina formar med smör eller olja och stoppa in dem i ugnen på 175 grader. Grädda dem i 20-25 minuter och känn efter så att de är torra i mitten med en teststicka. Ta ut och låt svalna. När bottnarna är helt svala är det dags att lossa dem från formen och antingen använda dem direkt eller frysa in dem. Om du fryser in dem så packa in dem en och en i plastfolie och skjuts in i frysen. Glöm bara inte att ta fram dem i god tid för tårtbaket.

Som fyllning har jag gjort en egen citronfrosting och till den behövs;

300gram philadelphia
100gram smör
4dl florsocker
4 msk lemoncurd
Rivet skal från en ekologisk citron.

Vispa smöret och sockret. Tillsätt därefter de övriga ingredienserna. Detta räckte till att fylla de sex tårtbottnarna och kanske att det var lite lite så jag skulle nog rekommendera att göra dubbelt

Vit chokladfluff:
(kan förberedas dagen innan)

3 dl vispgrädde
180 g vit choklad.

Värm vispgrädden i en kastrull, den får inte koka. Lägg i vit choklad i mindre bitar och rör om tills den smält.
Låt smeten svalna (du kan göra smeten dagen innan och låta den stå i kylen över natten).
När smeten är sval kan du vispa upp smeten till lagom fluffig konsistens och lägga mellan bottnarna.

Just detta har jag misslyckats med så många gånger men jag lyckades få till den första omgången och den andra skar sig. Och den är ju otroligt god samtidigt som jag kanske egentligen tycker att den blev lite för mastig att ha på en sån här tårta. Så nästa gång fyller jag nog den med citronfrostingen också för den var sådär fräsch och syrlig som brukar passa när man har en ganska så kompakt tårta i övrigt.

Och för er som vill ha originalreceptet så hittar ni det som sagt var här.

Lycka till med bakningen! 

3 kommentarer:

  1. Himmmel, den så fantastisk ut! Takk for at du deler :)

    SvaraRadera
  2. wow, vilken fin tårta... galet vad du är duktig!

    SvaraRadera
  3. Wow! For en fantastisk kake!!

    SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!