torsdag 20 maj 2010

Tvätt och linfrökex


Som ni vet gillar jag att hänga upp tvätten utomhus på sommaren och nu är det verkligen sommar. Barnen har sprungit i vattenspridaren och tvätten torkar på 2 timmar. Jag hade inte planerat att skriva om tvätten men när jag stod och hängde upp den tyckte jag att det blev lite roligt på linan. Jag passade även på att tvätta de röda stolsdynorna i köket och de små dynorna ser ut som små linnen eller ballongbyxor med hängslen.
Under tvättlinan har jag mitt jordgubbsland som blir större och större för varje år.


Barnens händer behöver tvättas hela tiden och de är riktigt sommarsmutsiga på kvällarna (och på dagarna också för den delen). Och våra barn har väldigt bråttom när de tvättar händerna. Så bråttom att de inte tvättar dem ordentligt, så nästan all smuts hamnar på handduken. Därför har jag gamla kökshanddukar till barnen för att de är tunnare och torkar snabbare. Det är vita linnehanddukar med röda detaljer efter min farmor.

Så vill jag tipsa om de här fina linfrökexen. Goda och enkla att laga men de tar tid att göra. Jag minns inte var jag hittade receptet förra gången så jag fick googla och hittade ett annat som funkade lika bra. Väldigt gott som det är eller tillsammans med...


..smör som är min favorit. Helst riktigt smör (inte Lätt och Lagom) och gärna med lite flingsalt på. Kanske inte det nyttigaste men man kan ju inte var nyttig hela tiden.

Här kommer receptet

2 dl linfrön
1 dl vita sesamfrön
2 dl pumpakärnor
1 tsk havssalt
1 tsk lantbuljong/örtsalt
8 dl vatten

Lägg alla frön i en bunke och häll på vattnet. Salta och lägg ner buljongen. Blanda runt. Låt blandningen stå i minst 4 timmar, tills det blir en smet. (linfröna blir geggiga) Bred ut smeten tunt på bakplåtspapper och torka kexen i ugnen på 50-70 grader i ca 8 timmar. Släpp ut fukten några gånger ur ugnen. Kexen ska bli snustorra.

Kexen är inspirerade från rawfood och då torkas de i 47 grader i torkugn så att alla enzymer bevaras. Vanliga ugnen börjar på 50 så låt ugnsluckan stå på glänt

Jag har kopierat texten härifrån. Jag lät i och för sig mina frön stå i blöt nästan 24 timmar, jag glömde bort dem under dagen. I ugnen vände jag på kexet efter halva tiden för att få dem att bli klara fortare (cirka 6 timmar). Vill ni läsa mer så gå in på sidan jag kopierat receptet från.

14 kommentarer:

  1. Låter ju urgott! Vad duktig och pysslig du är med sånt. Jag hinner knappt laga lunch till ungarna nu ;0).

    Vilket vackert plank ni har! Blir så fin kontrast i bilderna mot det ljusa tygerna.
    Kram/ Anna

    SvaraRadera
  2. Serjättesmarrigt ut! Och smör är nyttigt och bra, jag köper aldrig lätt-produkter...

    SvaraRadera
  3. Härliga tvättbilder! Å så goda kexen lät, något att prova kanske en dag då jag fått sommarlov.
    Här är väskan packad för ännu en helg i huset. Lyckades "övertyga" 2 av tre barn att bli med.

    SvaraRadera
  4. Dem ska jag definitivt testa. Måste försöka ta tag i mig själv nu och sluta äta så mycket godis ändå.

    SvaraRadera
  5. Gomorron!

    Vad du är duktig, bakar och grejar och står i. =)

    Klart det ska vara riktigt smör på. När jag har bakat bröd vill jag alltid ha en smörgås utan pålägg med bara smör så att man riktigt ska känna brödsmaken.

    Tvätt som har torkat ute luktar så gott, det är lika när man kör in näsan i pälsen på nån katt som kommer utifrån. Det luktar också ute liksom. Så långt ifrån blöt hund som man kan komma. *hihi*

    Den blå färgen på vår dörr är verkligen jätteful, det framgår inte alls på bilderna hur det verkligen ser ut. Den är mycket skrikigare i verkligheten och det finns ingen annanstans där den tas upp. Jag vill gärna försöka få någon helhet, dvs att använder jag en färg vill jag att den ska komma igen någon annanstans också.

    Huset kommer att ha 4 färger, en röd som ser ut som falu rödfärg. Riktig röd färg går tyvärr inte att använda när de målat med oljefärg, då måste all färg bort och sånt jobb orkar jag inte med.

    Sen blir det gräddvit runt fönster och på foder. Ockragult på ytterdörren och på utsidan av själv fönstren. Sen blir det en beigegrå variant på källarfönster, grund och pärlspont på förstukvisten.

    Om jag någon gång får en veranda ska jag faktiskt ha lite blå detaljer i den men definitivt inte den där skrikiga dalablå som fanns på dörren utan lite lugnare varianter.

    Jag har knappt setat framför datorn de senaste dagarna för vi har så mycket att göra, det känns som om det är bäst att passa på när man har så fint väder.

    I dag är det lite mulet just nu så jag ska gå upp och måla tak i grabbarnas rum. Det är så otroligt lite kvar nu att jag vill bli klar med det.

    Hoppas ni får en mysig helg!

    Kram,
    Maria

    PS. Känner igen det där med barn som är jättelortiga och har jättebråttom att tvätta händerna. ;-) DS.

    SvaraRadera
  6. Åh, de där kexen ska jag göra. Ett bageri på vår gata säljer liknande, kul att nu ha ett recept! tack!

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Åh, vilken vacker bild på tvätten! Och barnbilderna i förra inslaget. Ljuvligt!

    Roligt att du vill vara med och tävla hos mig :)
    Trevlig helg till dig!
    Kram Milla

    SvaraRadera
  8. Ser fantastiskt mysigt ut. Nu, snart, är vi äntligen klara med flytten och är över vattenytan igen. Och imorgon har vi kalas för stora tjejen som blir 2 år. Det ska bli kul!

    Vi hörs! Och grattis till vinsten. Jag behöver din adress, skicka den vid tillfälle.

    SvaraRadera
  9. Nydelige bilder! Er det virkelig sommer? Her er det sol, men fremdeles 7-8 grader. Det ligger noe til deg på min blogg. Ha en fin kveld!

    SvaraRadera
  10. Undrade först vad det var för söta hängselkjolar som hängde på tork :)
    tack för receptet på linfrökexen - måste testas!

    SvaraRadera
  11. Surfar runt lite och kikar in både här och där. Nu är jag här och vill berätta för dig att jag har en giveaway i min blogg. Vore skoj om så många som möjligt vill vara med. Om inte av eget intresse så kanske för att hjälpa mig sprida budskapet att jag öppnat en egen liten blogg-shop (som jag drömt om något år). Passar även på att önska er trevlig söndagkväll :-)

    SvaraRadera
  12. Vilka ljuvliga bilder! Det är härliga dagar vi haft. Idag drog ovädret in men jag hoppas att det passerar snabbt. Linfrökexen ser verkligen goda ut.

    Hoppas att du får en skön start på veckan!

    Kram Anna-Lena♥

    SvaraRadera
  13. mums...dessa måste jag baka. Hoppas att du haft en härlig helg.//Kramis Linda

    SvaraRadera
  14. De där kexen verkade vara både goda och nyttiga. Älskar olika frön och andra nyttigheter, även smör är ju bra, (i små mängder).
    Tvätten på linan såg helt bedårande, vackert ut.
    Ha en skön vecka!
    Camilla

    SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!