lördag 5 juni 2010

Kakor och snörhållare




Vi var på Zetas Trädgård förra veckan för att fika med barnen. De har så mycket gott, både smörgåsar och fikabröd. Och världens dyraste ekologiska glasspinne. Jag köpte med mig lite mandelpotatis som skulle ner i landet och melonfrön. Kanske lite sent men jag hoppas på att sommaren skall bli varm och solig så kanske det blir något av det.


Jag såg även söta snörrullar i metall men tyckte att jag kan ju göra sådana själv. I veckan tog jag ståltråd och pärlburken och gjorde en egen. Den blev väl sådär, lite krokig och sned. Jag får nog öva lite till. Stack mig även lite då och då på den vassa tråden. Men jag tycker ändå att min är lite sötare och lite mer min stil än den färdiga i affären.


Nu när picknick- och badsäsongen snart är det dags att fylla kakburkarna med goda kakor. En av mina favoriter är sirapspinnar med russin eller...


...solroskärnor på. Det är samma grundrecept som används och sedan har jag lagt i hackade russin eller hela solroskärnor. Dessa kakor är så härligt sega och knäckiga och det blir många "bara en sista".

Här har ni receptet

200 gram smör (riktigt smör)

2,5 dl socker

5 dl mjöl

2 msk sirap

2 tsk bikarbonat

1 msk vanlijsocker

ca 1 dl hackade russin eller hela solroskärnor


Blanda torra ingredienser och lägg sedan i smöret och sirapen. Jag brukar hyvla i smöret med osthyvel eftersom jag alltid glömmer ställa ute det en stund innan. Då är det inte lika trögt att knåda ihop allt.

Forma till långa korvar som ett finger det brukar få plats tre korvar, sedan in i ugnen som är 175 grader.

8 kommentarer:

  1. Vad fin den blev din hållare!
    Blev sugen på en kaka! Å jag som inte ens är en kakmänniska! *ler*
    Hoppas att du har en fin lördag!
    Kram Mimmi

    SvaraRadera
  2. Vilken söt trådhållare du gjort!!
    Och kakorna är goda fast jag har aldrig provat göra dom med något i... russin tycker jag inte om men solroskärnor älskar jag så det ska provas:)
    Kram Cilla

    SvaraRadera
  3. Hej Mia!
    Vad fin din snörhållare blev:)

    Kakorna ser jättegoda ut!

    Kraam Jenny

    SvaraRadera
  4. Så fint du har gjort.:-)
    Fina bilder också.:-)
    Kram Stina

    SvaraRadera
  5. Vad lyckad och snygg snörhållaren blev! Sirapspinnar är goda, försöker hålla mig bort från sådant åtminstone på veckorna inför beach 2010 :-) Hoppas du får en trevlig och solig vecka!

    SvaraRadera
  6. Oh såna kakor är ju så goda och ja många såna slinker lätt ner :) Vi brukar kalla dem för kolakakor, sega och goda som de är. Vilken fin snörhållare du gjorde också! Roligare att göra saker själv, blir ju unika på så sätt.
    kram

    SvaraRadera
  7. Gomorron!

    Vilken jättesöt snörhållare du har gjort. =)

    Själv blev jag enormt sugen på kakor just nu, förstår inte riktigt varför. ;-)

    Ska ta dagens latte och sen sätta lite fart, det blir ju inte mycket datortid just nu för vi har verkligen kanonväder.

    Önskar er en underbar vecka!

    Kraaaaaam

    SvaraRadera
  8. Oj, vad många interssanta inlägg jag missat sen jag sist var inne i fredags! De där pinnarna se mumsiga nu, skall prova mig på dem någon dag. Grönsakslandet ser väldigt grönt och friskt ut, kul att det växer så bra. Min basilika som jag köpte i kruka är så gott som död efter 1 vecka i lägenheten..vad gör man för fel tror du?

    SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!