fredag 11 februari 2011

Kardemumma smakar mumma

Kardemumma innehåller mycket antioxidanter och boostar bland annat ditt immunförsvar. Kardemumma är nyttig för matsmältningen och har en lugnande inverkan. Behöver man en vätskedrivande verkan så kan man krydda med lite kardemumma. Blodtrycket kan även komma att förbättras om man kryddar med kardemumma eftersom kardemumman har en lugnande inverkan samt en liten vätskedrivande effekt.

Denna texten hittade jag här. Att kardemumma smakar och doftar ljuvligt gör att jag gärna har det i många bakverk. I pannkaksmeten, kokosbollarna, tryffeln och bullarna. Men nytt är att jag efter ett besök på en indisk restaurang lagt i några hela kapslar i basmatiriset. Det gör riset lite sötare och kanske får det även de kräsna barnen att äta ris.

Igår fick det även bli en kardemumma-pannacotta med hallonsås. Själva pannacottan är inte det nyttigaste eftersom det bara är grädde men gott är det. Dessutom är det jättelätt att göra och variera smakerna på.

Här kommer receptet ifall någon vill göra pannacotta i helgen

4 personer

4dl grädde
1/2 dl socker
1 vaniljstång, 10 kardemummafrön eller 1 tsk mald kardemumma, eller annan smak
1,5 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i vatten
Värm grädde med socker och önskad smak
Lägg i de mjuka gelatinbladen och rör om tills de löst upp sig.
Häll upp i formar och ställ i kylen det tar ett tag för dem att stelna så gör dem gärna dagen innan.

Dag 2: Hallonsås
1 dl hallon
1 msk vatten
1/2-1 gelatinblad (vill man ha lös sås skippar man gelatinbladet)

Lägg gelatinbladen i blöt
Värm upp hallonen med vattnet
Lägg i de mjuka gelatinbladen och rör om tills de löst upp sig
Häll hallonsåsen på panacottan när den har stelnat annars blandar de ihop sig och det blir en salig röra.
Verkar det jobbigt? Gör då en lös hallonsås som hälls på när pannacottan stelnat dagen efter.

Chokladdekoration

Smält choklad och häll på bakplåtspapper med sked till en önskad form.

Önskar er alla som tittar in en trevlig helg!!!

5 kommentarer:

  1. Gottigt! Är även så avis på ditt fina hemmakontor, Styrde stegen mot Panduro för pappersinköp men glömde mig. Kom hem utan att gått in ens, så mycket annat som förvirrade mig på stadens gator, hehe!

    SvaraRadera
  2. Å så gott det låter! Vill ha!! Nu!! =o))

    SvaraRadera
  3. Pannacotta är verkligen en superefterrätt, enkel men lyxig. Jag såg ett recept där man skulle koka upp hela kaffebönor med grädden, låta stå över natten för att sen ta bort kaffebönorna. Då skulle man få en vit pannacotta som smakar kaffe. Jaf har inte provat än men jag ska.

    Hoppas du mår bättre nu.
    Kram Camilla

    SvaraRadera
  4. Ser jättegott ut - använder också kardemumma väldigt mycket. Och så fint det blev under trappen!

    SvaraRadera

Tack för att du skriver något det gör mig glad!!!