onsdag 31 oktober 2012

Ett pyssel för alla


        


Jag har sett jättefina krympplast-saker men inte riktigt förstått vad som var så kul med det. Jag menar, måla saker på plast - hur kul kan det vara? Men efter besöket på syfestivalen där man fick prova på kunde jag inte låta bli att köpa med mig ett ark hem. Syster yster och lillebror ritade glatt men storebror som inte alls gillar att rita protesterade högt. Men jag lyckades till slut övertala honom, eftersom jag visste att han skulle tycka det var roligt. Han fastnade förstås och de slogs alla tre om det lilla ark jag köpt med mig hem. De tyckte att det var så roligt att jag var tvungen att köpa mer, för vad gör man inte för att få storebror att rita. 

De ritade massor av roliga och söta figurer och Syster yster gjorde även fina hjärtformade kompisarmband genom att måla ett hjärta som vi delade och gjorde snörhål för innan de krymptes. I hjärtat skrev vi första bokstaven på kompisen i ena halvan och hennes i den andra. 

 Storebror tyckte att det var så roligt att han bjöd hem sina kompisar och de gjorde egna små figurer och ett kompishalsband som en cirkel, då de var tre stycken. Tredjedelarna ritades och klipptes isär innan vi la in dem i ugnen för krympning.

Jag kan verkligen rekommendera detta pyssel för det är enkelt och väldig roligt att titta på sakerna då de krymper i ugnen. Och det gör inget att sakerna inte är perfekt för de blir så väldigt fina när de krymper ihop ändå.

Nu finns det ju även olika typer av plast och det första jag hade var nog det jag gillade mest, en genomskinlig variant (de har ingen webbutik). De andra två var en vit och en med frostad baksida (från Slöjddetaljer), som även funkade att måla på även om pennan inte var vattenfast. Man får nästan pröva sig fram till den som man tycker funkar bäst. 

För mer inspiration och tips så måste ni titta in hos Craft & Creativity och Fröken pyssels fina krympplastsaker, för det var där jag såg det första gången.

Ha en fin dag!

Mia

måndag 29 oktober 2012

Något litet och gulligt


        

Ett tyg som legat alldeles för länge har nu äntligen blivit små babyklänningar. Och de få meter som fanns räckte till två-tre i varje storlek. 50/56, 62/68 och 74/80. En uppsättning fick flytta in hos Happies och de andra kommer att finnas till försäljning på Stortorgets Julmarknad under december månad och som vanligt går det även bra att maila vid intresse.

Klänningen var ju inte alls tänkt som en julklänning men när bilderna togs tillsammans med de röda pompomsen förvandlades helt plötsligt höstklänningen till en julklänning. Men det är klart, med vita strumpbyxor blir det ju inte så juligt ändå, så den passar nog fint även efter jul.

Denna vecka har barnen höstlov och det är så skönt att slippa stressa på morgonen för att hinna i tid och ta det lite lugnare på kvällarna. Vi har inte mycket inplanerat, vi tänkte mest bara vara och inte ha en massa måsten. Undantaget var idag, som började med ett besök hos barnmorskan där vi knölade in oss alla fem i det lilla rummet för att lyssna på det lilla hjärtat. Så vi kanske kan säga att höstlovet börjar imorgon....

Önskar er alla en fortsatt trevlig vecka!

Mia

söndag 28 oktober 2012

Söndagsbilden: Det där med vinter


Inför varje vinter är det tusen (det känns ju så) saker som måste göras och vissa saker kunde man ju ha gjort på hösten men av någon konstig anledning har jag inte tid. Eller så är det så att man snarare inte alls har någon lust att stå ute och städa i växtvitrinen eller plocka in utemöblerna i kylan. För varför städa när man ändå inte kommer att vara ute så mycket som man är under sommaren. 

Men på våren däremot, då är jag ute hela dagarna och fixar och städar men hinner ändå inte med hälften av sakerna. Så i år har jag lovat mig själv att plocka in krukor så de inte går sönder. Tvätta ur dem så de är redo för nya små plantor till våren, för då får jag mer tid till allt det där andra som jag vill göra. Ställa in bord och stolar och ta in dynor så de inte möglar igen (tyvärr redan för sent).... Nästa år vet jag ju inte heller hur mycket tid det finns till trädgården men en liten. För vem vet, det kanske är en sån bebis som inte alls gillar att vara ensam utan bara vill vara nära hela tiden, som största sonen, eller en sån som sover sig igenom hela första halvåret som minstingen. Kanske skulle jag prova en sådan där bärsjal, då går det ju att plantera och greja utomhus ändå . 

Men än så länge har jag bara tagit in några krukor för tvättning. För snön och den riktiga kylan kommer väl inte än på ett tag hoppas jag. Det är ju inte bara trädgården som inte är redo än, barnen har ju inga vinterkläder eller skor. Jag hoppas att det bara är så att frosten hälsar på ett par dagar för att sedan ta en paus och komma tillbaka igen om en sisådär 2-4 veckor. Då är jag redo.

Fler söndagsbilder hittar ni som vanligt inne hos fabriken.

Mia

lördag 27 oktober 2012

Pumpasoppa


Efter mycket tvekande har vi nu infört soppa och pannkakor på torsdagar. Barnen har kompisar som äter det varje torsdag och det är ju en ganska mysig tradition, lite som lördagsgodis, fredagsmys, tacofredag (kommer aldrig att hända hemma hos oss) eller sushi-lördag (vår nya tradition). Att vi inte har ätit pannkakor har att göra med att jag inte tycker att det är riktig mat. Dessutom är det ju faktiskt ganska jobbigt att steka pannkakor och särskilt fort går det ju inte heller. 

Men vi möts halvvägs och barnen får pannkakor mot att de äter soppa innan. Och då passar vi på att göra massa roliga soppor. Förra veckan blev det en pumpasoppa och den blev faktiskt riktig god. Särskilt krångligt var det inte heller. Det här receptet har jag använt, men ändrat en del. Sambal togs bort då det innehöll massa E-ämnen, men jag tog lite chilipulver istället. Mjölken delades med vatten och creme fraiche hade vi bara en liten klick av i färdiga soppan då vi åt den.

torsdag 25 oktober 2012

Torsdagstema: barnrum


           

Systeryster


Lillebror


 Storebror



Pysselhörna i vardagsrummet



Lekkök i vårt kök


Torsdagstema hos Fabriken är i dag barnrum. Och finns det något rum som är roligare att pyssla till än barnrum? Om man känner att man aldrig blir klar i resten av huset känns barnens rum ännu mer som ett evighetsprojekt. De växer, får nya intressen och nya leksaker vid födelsedagar och jul så man oftast måste flytta om bland möbler och saker. Eller det här med lekkök, hur roligt är det inte att göra små söta saker att leka med. Nu är köket så välanvänt att dörrar gått sönder, så en liten renovering av köket får det nog bli nästa år. 

Jag har dessutom en hel lista på ny lekmat som måste göras. I brist på tid så bjuder jag på gamla bilder och önskas fler bilder från barnens rum hittar ni det här. Vill ni ha inspiration till lekmaten jag gjort hittar ni det här. Om det inte är riktigt så här ni önskar era barns rum ska se ut, tycker jag att ni bör titta in hos fabriken för mer inspiration.

Mia

onsdag 24 oktober 2012

Rosett- och kantarellmössor

           

           


           

Värmande mössor med rosetter och kantareller har jag sytt en del nu. Rosettmössorna har ju tidigare funnits i färgerna vitt och svart, men finns nu även i de härliga pastellerna gammelrosa och ljusturkosa. Passar väldigt fint med pompomsjalen gör de också. Kantarellmössorna har jag sytt i basfärgerna rött, marin och grått och och matchande liten sjal finns till dem också. Kantarellen har fortfarande rå kant som blir tuffare och ruffsigare för varje tvätt. Några mössor finns hos Emmaloppa i Uppsala och några kommer i veckan att få flytta till Happies i Hammarby Sjöstad, Stockholm. För er som inte har möjlighet att besöka någon av butikerna går det bra att beställa via mail eftersom hemsidan nu inom några dagar kommer att ta en paus.

Priser 

Rosettmössa: 150 kr för barn 200 kr vuxen
Kantarellmössa: 130 kr för barn 160 kr vuxen
Pompomsjal, mått ca 50x140 cm 130 kr
Blårutig sjal, mått ca 70x70 cm 70 kr

Sen måste jag bara få dela med mig av lite skryt. Hade så många besökare igår och hittade i statistikräknaren orsaken. Min omgjorda Philadelphiaburk hade äran att vara dagens tips på en tysk nättidning. Här kan ni läsa om den, på tyska förstås....

Önskar er alla en härlig dag!

Mia

söndag 21 oktober 2012

Söndagsbilden


Pelargonerna som flyttade in i sovrummet för några veckor sedan blommar för fullt. Så mycket att det går att knäppa av några blommor ibland och ställa i små vaser. Trädgården börjar vissna ner och endast några få växter är vackra fortfarande, som kärleksörten och den japanska lönnen. Men tillsammans blir det faktiskt lite trevligt i köket där de står i udda vaser, gamla karaffer och vinägerflaskor.

 Fler söndagsbilder hittar ni som vanligt inne på fabriken.

Önskar er alla en härlig söndag, vi har bjudit in oss själva på höstfika hos vänner. Vi tar med oss en kladdkaka med vit choklad och minimarshmallows som jag och storebror bakat.

Mia

torsdag 18 oktober 2012

Torsdagstema: DIY ännu fler toarullsblommor



Det behövdes lite färg på den alldeles vita köksväggen. Så jag gjorde en liten blomsterranka av torullar igen. Den här gången målade jag blommorna turkosa och lämnade bladen som de var. Och skulle ni få för er att göra en målad variant kan jag verkligen rekommendera att ni målar rullarna (i alla fall utsidan) innan ni klipper till delarna för det var väldans pilligt att sitta och måla varje lite del. Sen gjorde det ju inte saken lättare då färgen tog slut. Men det går ju alltid att bättra på den lite då och då, precis som att man faktiskt kan bygga på den allt eftersom rullarna fylls på i vår lilla toarullspapperskorg. Ja, vi har en speciell papperskorg på toaletten för just toarullar. För de är ju så användbara till pyssel, och plantering för den delen.


     


Så här gjorde jag, och skulle ni önska färgade blommor så kom ihåg att måla då utsidan av rullen först.

Massor av fler fina DIY-tips hittar ni som vanligt hos fabriken. Och jag har faktiskt hittat något som jag måste prova men det får bli nästa vecka.

Trevlig kväll!
Mia

onsdag 17 oktober 2012

Bambumjukisar till en liten



Oftast när man letar efter bambu eller ekologiskt bomull finns det inte så många färger att välja mellan. Det kan ju verka lite tråkigt och opraktiskt med vitt när barnen är lite större, men till en liten bebis är ju det så fint. Ett bra basplagg som passar kille som tjej och lätt kan kombineras med en färgglad body. Om tyget dessutom är i ekologisk sweatshirt och bambu och mudden i ekologisk bomull blir det ju ännu bättre för en liten känslig nyfödd. 


Långa muddar som går att vika upp för längre användningstid då de små växer fort första månaderna.
På knät har jag sytt fast en bit collagetyg men med avigan upp för ett lite tuffare utseende. Eftersom de endast kommer att sys upp till storlek 68 har jag valt att göra enkelstorlekar: 50, 56, 62 och 68. Skulle det vara så att någon önskar större så går det självklart att beställa.


När jag surfade runt efter en matchade ekologisk mudd till bambu-collegetyget, hittade jag till Sonjas Textilatelje. Där är tygerna inte bara är bra för miljön utan det finns en gediget helhetstänk från personerna som gör tygerna. Så många fina ekologiska tyger, jättebra service och överkomliga priser. Vilket jag inte kan säga om de andra jag jag försökte ringa, som förutom högre priser inte hade tid att svara i telefonen.

Eftersom det är en bebis planerad till mars kommer hemsidan att stängas ner om några veckor. Jag känner att jag nu vill hinna sy till de två butikerna jag har lite barnkläder i och även till Stortorgets Julmarknad i Gamla Stan som pågår 24 november - 23 december. Beställningar kommer att kunna göras men i bloggform, och med förskottsbetalning för att slippa kostnad för hemsida. Utbudet kommer att vara något begränsat under denna tid. För jag vill jag ju kunna vara ledig med den lilla bebisen några månader utan att känna mig stressad över allt som måste sys till butiker och hemsida.

En trevlig dag önskar jag er alla som tittar in och välkommen förresten alla nya besökare! Det har ju tittat in några fler de senaste dagarna. Har ni önskemål om saker jag ska skriva om får ni gärna maila eller skriva en liten kommentar. Och det får självklart ni trogna följare också göra.

Mia 

måndag 15 oktober 2012

En dagens gravidkjol


               
            
               

Det här med kläder och en växande magen är ju inte så lätt. Jag sydde mig två par byxor ganska tidigt att ha på mig tillsammans med en lös tunika, för att dölja magen. Men de har jag inte tagit på mig efter att vi berättat det. Men nu när alla vet och magen börjar bli stor är det sköna kläder som kjolar och klänningar  som gäller. För jag är ju inte någon byx-person, det spelar ingen roll att det är superkallt med minugrader, klänning är det som gäller. Och som det verkar nu kommer jag även denna vinter att envisas med klänningar och kjolar, men kanske att jag behöver sy mig ett par värmande tights eller mamelucker i ull att ha under. 

Kjolen ser ju inte så värst rolig ut på galgen. En vanlig tub i trikå med extra rynk i sidsömmarna på framstycket. Bred svart resår (hängslen från barnens gamla vinterkläder) upptill som håller kjolen bättre på plats och skarven har fått sig lite svart tyg och en knapp. Jag är faktiskt väldigt nöjd då den går jättefort att sy, är superskön och väldans tjusig. Blusen är gammal och inte någon gravid-blus, men vidden gör att jag nog kommer att kunna använda den ett tag till. 

Vecka 20 och 5 kg tyngre.... magen är lika stor som rumpan enligt barnen, och de har ju faktiskt rätt. Men mindre roligt är ju att de nu tycker att min rumpa är jättestor eftersom magen är det. 

Syster yster: -Mamma din rumpa är jättestor!
Mamma: -Vadå den är väl inte så mycket större än innan.
Syster yster: - Jo, den är ju lika stor som din mage.

Mia

Jo förresten, om någon undrar var groddlådan kommer ifrån så är den från Nelson Garden.