bilden är lånad från vegomums hemsida
Mamma bulldegs saftiga och fluffiga saffransbullar
50 gram jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl gammeldags mjölk
250 gram Kesella gourme
2 pkt saffran(1 gram) och en sockerbit
2 dl baksirap
1/2 tsk salt
3 tsk bakpulver
drygt 18 dl vetemjöl
russin
ägg till pensling
Lägg russin i blöt
Smula jästen i en degbunke
Stöt saffran och en sockerbit i en mortel
Lägg i en klick smör i en kastrull tillsammans med saffrans blandningen ställ det på spisen. Låt saffranden "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns.
Lägg resten av smöret i kastrullen och värm upp på svag värme.
Häll ner kesella och mjölk och värm till 35 grader
Häll det över jästen och lägg i sirapen.
Rör ihop alla torra ingredienser mjöl, salt och bakpulver.
Lägg i mjölblandningen och knåda degen
Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter
Baka ut och knåda degen är fast men lite klibbig
Forma bullar, tryck i russin och pensla
Grädda i ugnen 8-10 minuter i 225 grader
Paketera direkt när de svalnat
Detta är inte mitt eget recept utan ett jag hittat på näten men jag har kortat ner det lite så jag förstår och hoppas att ni förstår det med. Skulle ni tycka att detta är svårtolkat klicka på vegomums under bilden eller nedan för här.
mumsiga ser de ut, detta kan jag inte alls göra, man kan inte vara duktig på allt. men det är duuuuuuuuuuuuuuu!
SvaraRaderaoj den der må jeg skrive av å lage.
SvaraRaderahar lenge letet etter en sånn.
nam nam..
ja det er sterke saker med Renate,utrolig sterk jente som har delt med alle om hvordan det er å ha en alvorlig diagnose.
ønsker deg en fin helg.
klem fra sylvia
Tack för dina rara ord Mia!! Betyder mycket för mig! Ni får också ha en trevlig helg!
SvaraRaderaHos oss blir det pepparkaksbak imorgon :)
Så mysigt med lusebak,,,ska baka här nu i helgen...mellan städning o pyssel;))
SvaraRaderaSöta stolskjolar nedan!!
krami o go helg!!
Mmmm det passet bra med en resept på saffransbullar, jeg har nemlig tenkt til å bake i morgen, takk:)
SvaraRaderaHar hatt det så travelt den siste tiden, har nesten ikke blogget eller fått sett på andre blogger så nå skal jeg ta meg en runde rundt. Ha en fortsatt fin helg:)
//Ruby
Åh jag som har gått och varit sugen på lussekatter hela dan....
SvaraRaderaHar faktiskt hört att det är många som går omkring och är lite småkrassliga nu. Hoppas att ni håller er friska över hela julen i år.
Kram Viveka
Om jag bara hade en fungerade ugn.....
SvaraRaderaHar nu testat detta recept och det blev succee kan jag lova. Dekorerade även med mandelflarn och pärlsocker. Det passade mycket bra på längderna fulla med mandelmassa (nyttigt va?! :)).Nu är jag så inspirerad att det blir till att laga knäck också. Får se om man lyckas med det.
SvaraRaderaStor kram
Vill också ha... Inte baka, men gärna äta!!! Fast här finns varken gammelmjölk, kesella, baksirap eller sockerbitar... Fast gammal mjölk kan jag ju fixa till själv, kesellablir väl lite svårare att få till. Riva lite ost och blanda med mjölk? Baksirap kan jag väl fixa till genom att blanda socker och vatten och skriva "bak" på flaskan. Sockerbitar, hmmm, vanligt socker får det bli i sånafall. Fast jag tror inte att bullarna blir ätbara...
SvaraRaderahej tänkte köra denna recept men undrar om man ska ta mald saffran el den andra varianten??
SvaraRaderaSen har jag hört att man kan ha i minerlavatten som tex Loka kolsyrat vatten, det gör degen fluffigare. Men jag vet inte om det stämmer.
Har nâgon prövat det??
Ajuste jag har flyttat till tyskland, därför frâgar jag om saffran, jag menar här har dem mald saffran och jag tror att den är hel el hackad.
SvaraRaderaHej jag har inte provat att använda mineralvatten men har också hört att det går att använda det.
SvaraRaderaNär det gäller saffran funkar det nog med mald också. Blanda den malda saffranen med socker så ska det nog gå bra ändå.
tack sâ jättemycket för ditt svar.Ska baka imorn den 9 dec.Ska till sverige den 31 dec, dvs pâ nyârsafton och fira den hemma där. Ser absolut framemot att fâ äta en massa riktiga lussebullar som jag alltid brukade köpa till ett mycket billigt pris och smakar himmliska goda.hehe.
SvaraRaderaMen jag önska mig själv lycka till imorn.