söndag 31 januari 2010

En kjol till mig




Igår var jag på 40-årsfest och gav då bort en kjol som jag hade sytt. Blev så nöjd att det blev en till mig också. Det är samma modell som gravidkjolen jag sydde i veckan och jag har faktiskt en mjuk mudd till mig också eftersom det är så mycket bekvämare än resår. Dessutom syns den ju inte när man har en tröja.


Kjolen är sydd av bomullspoplin med linnefärgad spetskant. Jag kommer även att sy en mullvadsfärgad med vit spets. De blå skorna jag hade till klänningen passar även till den här kjolen och båda sakerna kommer nog att användas mycket i sommar.


Märket på kläderna kommer nog att få bli Mia-Maria men kanske i en annan färgskala.

lördag 30 januari 2010

Tygerna är sorterade


Nu har jag sorterat alla tyger och flyttat på dem till en hylla där jag har mer koll på vad som finns. Tidigare har de legat i lådor som varit så djupa att man inte fick någon överblick av de som fanns. Nu ligger de i en vanlig 35cm djup bokhylla.Några av tygerna är små bitar efter min mamma. Nån halvfärdig klänning, byxa, kjol och jacka finns där.

Tygbalarna har fått en plats i en köksstomme som står under arbetsbänken som jag tagit över efter Kenneths far.
Nu skall garderoben med gamla kläder som är bra att ha också få sig en storstädning. Fortfarande rörigt men snart är det färdigt och då kommer bilder på hela det lilla rummet rummet.



torsdag 28 januari 2010

Fler bilder på syrummet

Nu blir det väldigt rosa och vitt i syrummet men man tager vad man haver och detta är det jag har hemma just nu. Och det är tur att jag sparar allt trots att jag svär ibland över alla grejer som är bra att ha.


Igår klädde jag om en gammal papperslåda som barnen haft i sina garderob. Hur den såg ut innan ser ni längst ner i inlägget. Pappret är samma som det jag klädde in kartongen till prinsessbakelsen min kusin fick i bröllopspresent, och det kommer från Ikea. Eftersom jag tror att det inte finns kvar så jag har snålat mycket. Endast framsidan och en cm på sidan är klädd, resten är vitt.


Som handtag för att lättare kunna öppna lådorna har jag använt ett gammalt trasigt halsband och lite ståltråd. Jätteenkelt men ändå väldigt fint.


Denna smarta låda för band hittade jag på Panduro Hobby men såg att även Åhlens hade den på sin kort- och scrapbooking avdelning.

Gardinerna är rosa och apelsinfärgade (vet inte hur ordet på o stavas). Dessa hade vi i vårt sovrum i vår lägenhet.


När jag klädde om lådboxen fick barnen leka med spillbitar och andra roliga inslagningspapper. Mycket pappersklipp blev det men de hade också kul och jag fick lite gjort. Deras monsterpapper och muffinspapper är från Lagerhaus, som har mycket bra papper till ett billigt pris.


Så här så lådan ut innan väldigt väl använd och gäll i färgen, prisvärd är den också med tanke på att de varit i garderoben i minst 4 år vi har då öppnat och stängt lådorna några gånger om dagen för att hämta kalsonger, strumpor och trosor. 19kr på rea.

onsdag 27 januari 2010

Kjol för gravida


Igår ritade jag mönstret till den här kjolen och i dag syddes den ihop och jag blev väldigt nöjd. Enkel och fin, passar till kontorstjejen som beställt den. Midjan på kjolen är sänkt fram några centimeter för att få bättre passform. Idag fick jag användning för min gipsmage som gjordes när jag väntade Elliot. Jag var så nyfiken på hur den skulle sitta på och hade inte alls tid att vänta på den riktiga modellen, så jag satte den på dockan och drog på kjolen.


Jag skall prova den imorgon till beställaren (som har bloggen Vardagsresa). Några inspirationsbilder, eftersom den är så svart piffade jag upp bilderna med en grovstickad tröja och halsduk. Dessutom är magen och brösten knasiga eftersom jag låg ner snett när gipsmagen gjordes och allt välde ut på sidorna och lite mer på ena.

Kjoldelen är av ekologiskt bomullstyg men mudden är vanlig bomull. Hittar ingen med elastan eller spandex i vilket jag tycker behövs för att den skall hålla formen bättre.


Svart spets i nederkant så att det skall hända något mer i allt det svarta.
De som kommer att sys till oss icke gravida kommer att var i det blåa, vita och beiga tyget jag visade igår. Med spets i annan färg. Har inte bestämt mig för mudd eller resår men mudden formar kroppen bättre än en resår. Har dock inte hittat någon mudd som passar i färgen. Mudden kommer förstås inte vara alls lika bred på den "vanliga" kjolen.

tisdag 26 januari 2010

Nya tyger


Idag kom tygerna jag beställde på Formex det blev en del pysslande i det överfulla rummet som just nu är upp och ner. Jag har rullat upp några av tygerna i platta balar istället för långa rullar eftersom de tar så mycket plats annars. Det blev ett blommigt tyg sedan är det mycket blått, vitt och svart. Det kommer att komma en del tunna sköna Emilskjortor till sommaren.


Jag hittade även ett svart jeans/denim tyg som kommer att fylla ut jeanssortimentet i vår. Hittade även lite tunna fina poplintyger som kommer att bli kjolar och kanske klänningar till vuxna . I ett av de blåa tygerna kommer jag sy en sommar skjorta till Kenneth.


Här är lite smygvisningar för er som är nyfikna på kjolarna och klänningarna till vuxna som kommer till sommaren. Och nu har den svarta spetsen kommit som jag väntat på och den skall få en plats på en gravidkjol jag syr till Vardagslycka . Bilder kommer senare i veckan när den är färdig.


Nu skall jag upp och sy, rita mönster, pyssla, städa och rensa i syrummet så kanske det kommer fler bilder i morgon.


måndag 25 januari 2010

Nordiska Museet


Idag har vi varit på Nordiska Museet där de har det mysigaste lekrummet för barn. Så alla ni som inte bor i Stockholm och kommer hit någon gång så är det här det här ett måste. Jag skulle nog kunna säga att det är roligare än Junibacken som också ligger ute på Djurgården. Det finns så mycket roligt för barnen att leka med och jag tänkte visa några av sakerna som finns att göra.
Leonard visar här hästen och vagnen som man kan ta hem till stugan.....


efter ett besök i den lilla lanthandeln.


Hemma på gården måste kossorna mjölkas...


äggen måste hämtas hos hönsen...


lien slipas och vattnet hämtas i brunnen med ok och hinkar.

I det stora rymliga köket med en sprakande spis kan man laga till den goda maten


som består av potatis, ägg och fisk.


Eller varför inte en picknick på ängen. Som jag skrev tidigare så har jag nog bara skrivit och fotat en tredjedel av allt kul som finns att göra. På helgerna finns det alltid någon som är med i leken och berättar om hur det var förr. Ta en titt på Nordiska Museets hemsida som ni hittar här så finns det mer info.

söndag 24 januari 2010

Fint i syrummet

Mellan all sömnad håller jag nu på att få ordning i mitt syrum och det är mycket jobb. Här har en gammal moppe byrå från Ikea har fått lite färg.

Lådorna har sedan fyllts med färdiga fickor till byxorna. Eftersom barnbyxorna har olika storlek på fickorna har varje storlek fått en egen låda och på lådan har jag skrivit vilken storlek det är i. Konstig mening hoppas ni förstod.

Jag och barnen har dessutom sorterat knappar efter färg dessa har sedan lagts i olika gamla glasburkar. Denna är en gammal barnmatsburk och för att göra den roligare och finare fick den en underlig hatt. Mitt första försök till ett virkat burklock. Ser ut som en halv prinsess bakelse jag var tvungen att vända på en för åt andra hållet blir det en grop. Hoppas att de andra blir lite finare


Den förra trådhyllan har nu fått en kompis och lite vit färg. Jag har dessutom börjat tömma och rensa min sypuff så fler trådrullar har fått flytta upp i stället.

Mina etiketter har fått behålla sin plats på hyllan. Trådhyllorna kommer från Slöjddetaljer länk finns längst ner till höger. Gå in på trä och halvfabrikat, för hemmet, hyllor och lådor sedan är du där. De är av obehandlad trä och man måste själv sätta ihop det med spik och lim.

Jag vet att några redan har varit inne och läst men efter de vänliga kommentarena måste jag bara skriva att det är inte så här välstädat och fint i resten av rummet ännu. Jag jobbar på det och det är mycket kvar.

lördag 23 januari 2010

En award

Har under veckan sett att dessa har gått runt på många bloggar. Jag fick den själv av två andra bloggare i torsdags. Den ena var handgjorda drömmar och den andra kom från bloggen alla kan sy.
Tack så väldigt mycket det känns kul att få den av två väldigt nya bloggvänner.


Med utmärkelsen följer att jag ska:

* kopiera awarden till min blogg
* länka till personen som gett mig awarden
* berätta sju intressanta fakta om mig själv
* Välj sju andra bloggar att ge awarden till
* länka till deras bloggar
* lämna en kommentar i deras blogg med information om att du gett dem en award.

Här kommer lite saker om mig skall försöka att inte skriva samma saker som jag gjort tidigare.


Lär mig lättast när andra visar eller berättar något för mig, en bok full med text och gör mig blockerad

Går barfota hela sommaren i trädgården så fötterna är bruna både på och under.

Är helt ointresserad av sporter av alla dess slag bollsporter och pucksporter. Allt blir så stort och världen stannar upp så fort der är OS, VM,EM hit och dit. Tänk om vi kunde engagera oss lika mycket för barn med trassliga hem. Sporten håller inte alla ungdomar borta från dumheter.

Jag älskar mitt liv


Är rädd för att bli en svensson där alla dagar är likadana, barnen spelar fotboll eller hockey, man äter taccos på fredagar och har svårt att göra något spontant. Allt skall gärna vara noga planerat långt i förväg.

Vill bo i ett land där det är inte blir kallare än 10 grader på vintern.

Älskar att att plantera och påta i trädgården det får mig lugn och glad men är livrädd för maskar

En extra och det är att jag biter på naglarna när jag tänker.


Jag skickar denna vidare till



onsdag 20 januari 2010

En virkad mössa


Nu är det inte bara Josef som har fått en virkad mössa, min blev färdig i förrgår och jag har använt den i två dagar nu. Det har varit en lång tillverkningsperiod på denna mössa som har varit två andra tidigare. Först tänkte jag sticka en och började lite och eftersom jag inte kan beskrivningar och har lite bråttom så började jag lägga upp så många maskor jag trodde att det behövdes. Och det blev nog 40 för många och då kan ni ju tänka er hur stor den blev. Efter 7 varv insåg jag att det kunde bli en tröja till mig instället. Jag repade upp allt och sen har den legat i tre veckor i min virk- och stickkorg. Förra veckan tänkte jag att det kanske var lättare att virka en mössa så jag började och i lördags blev den andra mössan färdig. Lite knölig och lite för rund men det tyckte jag var ok tills jag provade den och den var minst 8cm för stor bara att repa upp och börja om.

Tredje gången gillt brukar man ju säga och det var verkligen så. På söndagskvällen började jag om och den blev bättre än jag hade förväntat mig och jag är så nöjd. Jag virkade någon slags blomma och satte en svart knapp som jag hittade i en av knappburkarna som igår sorterades av Juliette och Leonard.
Mössan har jag virkat helt på frihand utan mönster men med en bild i huvudet om hur den skall bli. Och tittar man nära ser man att ökningen är konstig för det blir ett konstigt jack. Känns som jag aldrig kommer lära mig följa en beskrivning helt det är alltid något som blir konstigt och inte stämmer men det går uppenbarligen att virka ändå....


Tänkte visa en bild på mössa när jag har den på mig tillsammans med mina torgvantar från Emilia med som hjälpte mig med torgvantarna till bröllops klänningen och det broderade hjärtat som jag bytte med Nina . Halsduken är köpt på H&M för några år sedan och jag vet inte om den är handstickad. Eftersom Kenneth är på jobbet när det är bäst ljus ute så fick Juliette hjälpa mig att ta en bild på bloggen och det blev sådär (halva mössan hamnande utanför). De andra bilderna blev suddiga eller så gjorde jag någon konstig min.

tisdag 19 januari 2010

Pelargoner, tofflor och gungstol för barn

Idag tänkte jag visa några bilder på vår trappa och hallen på övervåningen. Där står denna röda söta gungstol som vi köpte några år innan vi fick barn. Den har hängt uppe på väggen i tidigare lägenheter men nu har vi plats för den på golvet.

I ligger en kudde som Kenneth har haft sedan han var liten.


Ett fint märke på ryggstödet och jag vet inte när den tillverkades men det känns lite 50-tal och det verkar som den kommer från USA. I bakgrunden ser ni lite av Elliots rum som är lite 50-talsinspirerat, men det är inte riktigt färdigt så fler bilder kommer en annan dag.

Går man ner en bit i trappen står mina pelargoner där och väntar på att sommaren skall komma så att de får flytta ut igen. Det är meningen att de ska vila nu för att orka blomma i sommar men de har stått i fönstret och fortsatt växa hela vintern. Så nu har de hamnat på trappan där det är lite mindre sol. Jag har lindat silkespapper om de svarta krukorna så det inte skall se så rörigt ut.

En bild uppifrån, nu har jag äntligen hittat en bra plats till tofflorna och de står faktiskt där hela tiden. Ibland rasar de ner när man skall bära upp eller ner något stort och kommer åt dem. Tidigare har de legat lite överallt men de var lite jobbigt när de låg utspridda i barnens rum och vi inte hittade dem bland leksaker, under sängen eller i varandras rum. Trappan är halvmålad och nu är det trappstegen som väntar på att få slipas och målas kanske till sommaren.

Krukan i trappan är så här fin men det syntes varken med svart kruka eller vitt silkes papper. Tittar man nära ser man det. Krukorna är från Miljögården och är köpta från min favoritbutik här; Tre små rum heter den och ligger i Fullersta (Huddinge), hon har tyvärr ingen nätbutik.

måndag 18 januari 2010

Nya byxor av gamla


I går sydde jag dessa byxor till Elliot och han blev så glad och tyckte de var så sköna trots att det var ett lite tjockare denimtyg. Mudden är lite tunnare och har lite mer elastan i än den blåa och röda. De är sydda av mina gamla Miss sixtyjeans.


Baksida och framsida
Det bästa med att använda gamla byxor är att man får fina slitningar på byxan utan att behöva göra något. Men det är jobbigt att sitta och sprätta ut delarna.


Ficka med broderad kantarell, jag har behållit originalfickan men klippt bort 1 cm på varje sida eftersom de var för breda. Tittar man nära ser man att den är nött i ovankanten men det är bara snyggt. Den gamla byxan hade bruna stickningar och eftersom jag tyckte att det var lite jobbigt att sprätta upp den gamla sydde jag den vita direkt på.

Eftersom byxorna inte räckte till ett par utanpå fickor fick det bli vanliga och jag sparade inner fickans påse och baksidan från den gamla byxan och sydde på framstycket. Mycket jobb och det tog ett tag och sprätta, klippa och ta till vara på delarna men bra för miljön. Det hade nog tagit längre tid att leta efter ett par snygga jeans som passar och håller. Jag tycker att utbudet på jeansbyxor för pojkar är dåligt och passformen inte den bästa. Så nu har jag bestämt mig för att muddisjeansen kommer att finnas i svart med svarta muddar och vita stickningar också. Självklart passar de flickor med.
De kommer att finnas i butiken när jag hittar ett passande tyg.


Elliot är frihetsgudinnan.

Gitarren på första bilden köpte Kenneth i slutet på förra året och tänkte börja spela, men det går sådär. Jag hoppas han har lärt sig till sommaren så vi kan sitta ute och sjunga tillsammans på sommarkvällarna och att han kan lära barnen spela.