torsdag 28 februari 2013

Torsdagstema: februari moodboard



 
 
 

Fabrikens torsdagstema den här veckan är februari moodboard. Just nu är det nog mest bebis hemma och jag hade glömt bort hur mysigt det var. Tror att jag myser ännu lite extra nu när jag vet att det är sista gången som vi kommer att ha en liten bebis. Men jag kan ändå inte låta bli att känna att det är lite tråkigt att magen är borta. De små rörelserna i magen som gjorde att man aldrig kände sig ensam. Samtidigt som det är otroligt skönt att kunna röra på sig utan att känna att man har världens sämsta kondis.

Det är många minnen som man vill hinna skriva om och bilder bilder man vill ta, men inte alltid hinns med. De växer ju så väldans fort, tänkt om de kunde vara små lite längre....

Även om jag gillar färg så är det vissa saker som är finast i svart och vitt. Som utlraljudsbilden, de små fötterna med plastband och fotavtryck med vattenfärg. 

Fler moodboards hittar ni som vanligt inne hos Fabriken.

Mia

lördag 23 februari 2013

Liten Timothy




Så fick han heta, vår lilla bebis som föddes i onsdags kväll vid åttatiden. Fortfarande har jag inte vant mig vid att det var en liten pojke som låg i magen, så han jag kallar honom mest "bebisen". Tänkt att de är så små.... fast han var ju ganska så liten med sina 50 cm och 3230 gram. Och när vi åkte hem sent i går kväll vägde han bara 3060 gram.


Det går ju liksom inte att planera när man vill att barnet ska födas (förutom vid planerade kejsarsnitt) och när vattnet gick så där på tisdagskvällen åkte vi in för en koll och fick sedan åka hem igen. Det var ju nästan två veckor före datumet och Elliot skulle ha soaré i skolan på torsdagen som jag verkligen inte ville missa. Planen var lördag, så kunde vi vara hemma alla över sportlovet och mysa. Men så blev det inte.... 

På onsdag eftermiddag vid tretiden började värkarna komma regelbundet med 15 minuter och en timme senare var det 10 minuter. När det vid 17-tiden var 6 minuter planerade vi att åka in. 

Väl på BB runt kl 18 gick det långsamt, jag fick ligga vid den där hjärtljudsmaskinen i nästan en timme och kroppen stängde av på något vis och värkarna nästan upphörde. De ville nästan skicka hem mig då jag bara var 3 cm öppen. Jag sa till Kenneth att skickar de hem mig åker jag inte tillbaka, då föder jag barnet själv hemma. För sitta i en bil och åka fram och tillbaka är ju inte det man känner för när man har värkar. Till slut gick de med på att låta oss stanna, men att vi då måste gå ut på promenaf  i två timmar. 

Väl ute gjorde värkarna väldans ont och illa mådde jag. Men vi tog oss till kiosken och köpte oss något att äta och sedan fick jag nästan panik över hur ont det gjorde. Vi gick tillbaka och 4 cm var det öppet inte så imponerande men vi fick ett rum då det var 3-4 minuter mellan värkarna. Vi hann komma in i rummet, jag kräktes och ville duscha men det hann jag inte för 10 minuter senare föddes han. 
Så från att vi kom in till sjukhuset till att han föddes tog det knappt 2 timmar och från de första regelbunda värkarna till bebisen kom ut tog det 5 timmar. Barnmorskorna var nog mer chockade över hur fort det gått mer än jag själv. Jag vet ju att när jag börjar må illa av smärtan, då är det inte långt kvar innan jag får hålla bebisen.

Nu är vi hemma efter två nätter på sjukhuset, det blev lite längre än jag tänkt mig. Men de glömde bort att ge antibiotika, vilket de brukar ge om vattnet gått mycket tidigare än värkarna kommit igång. Tydligen kan bebisen få en infektion i luftvägarna om det skulle kommit in bakterier. Men allt såg bra ut efter två dygn så vi fick äntligen åka hem. Och lite glad över att de glömt antibiotikan är jag också, det  känns inte som den bästa starten, att ge bara för säkerhets skull.

Ha en fin vinterhelg! 

Mia 

onsdag 20 februari 2013

Ett lappat överkast




Egentligen behövde ju inte Juliette ett nytt överkast. Men när jag såg den här fina stuvbiten lapptäckstyg på Stoff och Stil i julas kunde jag inte låta bli. 

Jag mätte upp önskad storlek på överkastet och sydde fast ruttyget på ett fleccetyg. Rad för rad i rutmönstret, sedan bandkantades alltihop. Lättare än så kan det inte bli, och väldans trevligt är det när  alla färger och små lappar redan är så fina och färdiga tillsammans.

Jag funderade på att ta bort sänghimlen men Juliette ville ha kvar den. Och jag kan ju förstå henne, för det är lite mysigt att ligga under den och titta upp på de lysande små trollsländorna. Eller pompom-pinnen i andra hörnet. Första natten lyckades hon visserligen trassla in sig i sänghimlen, men nu har vi lärt oss att lägga nätet bakom sänggaveln.


Sänggaveln planerar jag också göra om. Klä in i tyg och kanske sätta fast några klädda knappar. Men det får bli en annan dag, först måste jag hitta ett tyg som passar i färg och material.

Önskar er en trevlig onsdag. Själva väntar vi lite extra mycket idag, på bebisen.... Det  var så att vattnet gick igår kväll och massor var det. Men sedan hände det inte så värst mycket mer. De ville att vi skulle åka in och se om det stämde och efter kontrollen  fick vi välja om vi ville åka hem igen eller stanna kvar. Och tur var det ju att vi åkte hem, för än så länge har det inte hänt så värst mycket. Och i väntan på att det ska börja fortsätter jag storstäda hemma, vi hann inte riktigt med att dammsuga Leonards rum igår.

Mia

måndag 18 februari 2013

Virkad luftballong nr 2


Nu har jag virkat färdigt luftballong nummer två, som ska hänga på mobilen över bebisen i sängen. Eftersom jag är så där glömsk och virrig fick jag inte till den som den första. Men inte gör väl det något, för en runt ballong funkar ju faktiskt bra det också. 

Missade du den första hittar du den här.

Mia

söndag 17 februari 2013

Söndagsbilden: blomsterkakor


Förra veckan var en sån vecka då jag fick för mig att baka. Och alldeles för mycket bak blev det, insåg jag när jag påbörjat småkakor, macrones, semlor och sockrade kardemummabullar på två dagar. Men nu har vi fikabröd så det räcker i flera månader framöver. En del av dem kommer jag dela med mig av på bloggen. 

Receptet till småkakorna är ur Leilas "A piece of cake" och de är så där frasiga som småkakor ska vara. Och bullreceptet var ju helt fantastiskt, nästan alldeles för goda. Om nu bullar kan vara för goda, det enda problemet är att man inte kan nöja sig med bara en....

Fler söndagsbilder hittar ni som vanligt hos Fabriken.

Mia

                             Och förresten, tack så mycket för alla fina kommentarer om jackan!

lördag 16 februari 2013

Sydde mig en jacka


       

        

Det behövdes en jacka som var tillräckligt stor för att ge plats åt en stor växande mage. Eftersom jag hade lite bävernylon kvar efter att ha sytt barnens jackor förra året fick det bli det även till min jacka. Mjuk fleece på insidan, runda utanpå-fickor, muddar i ärmslut, hög hals och mysig luva. Den enda långa dragkedjan jag hade hemma var vit med en väldigt fin kläpp har den och det blev ju inte så tokigt. För att matcha dragkedjan har jag gjort en liten vit läderrosett-brosch. 

       

Tanken är att den även ska gå att använda utan stor mage, det blir bara lite mer resår och vidd. Kanske så att det ryms en extra tröja då jag förmodligen inte kommer att vara lika varm i kroppen sen.

Idag blir det ett kort besök på Syfestivalen med Juliette. Vi har inte några stora shoppingplaner, utan tänker bara strosa runt och titta på allt fint. Kanske vi köper med oss något, men pärlor behövs inga för det har vi massor kvar av efter förra besöket.

Trevlig helg!

Mia 

torsdag 14 februari 2013

Torsdagstema: färg


Det var visst färgtema hos Fabriken idag, vilken är lite trevligt. Det var lite dåligt med färg hemma hos oss förut.. Men när man väl låtit färgen flytta in inser man hur trevligt det är och hur glad man blir över färgerna. Även starka färger kan vara trevliga som små färgklickar i ett annars väldigt vitt hem.

Hemma hos oss är det nog mest  turkost i olika nyanser och så kommer det nog att vara ett tag till. För det passar ju så fint både till andra färger, vitt och svart. Nu längtar jag efter att få ta in syrén, äppel- och plommonkvistar och dekorera med färgglada fjädrar eller silkesblommor. Känner du också för att färgpynta med silkesblommor, har jag en liten beskrivning här (och de är väldigt lätta att göra).

Trevlig kväll!

Mia

onsdag 13 februari 2013

Hjärtsemla


Jag älskar semlor! Kombinationen av kardemummabullen, grädden och mandelmassan. Eftersom man bara äter dem under en begränsad period gör säkert att man längtar lite extra efter dem. Men hemgjorda semlor kan man ju äta de lite då och då, fast frågan är om man skulle tycka lika mycket om dem då.

Jag vet inte om det bara var jag som hade missat att det var fettisdag igår. Hur kunde jag glömma det? Jag var helt säker på att det var nästa vecka, för det bar osannolikt med två stora firardagar samma vecka.

Så idag bjuder jag på en hjärtsemla med knallrosa grädde, såhär mellan fettisdagen och alla hjärtans dag.
Det är ju det bästa när man gör egna semlor, att man kan göra dem lite roligare. Förra året blev det stjärnsemlor som du hittar här och lite "semletips" finns det också.

Trevlig kväll!

Mia

tisdag 12 februari 2013

Vecka 37


   

    

Då har jag gått in i vecka 37 och nu ligger den lilla och trycker på ganska mycket. Det går knappt att sitta ibland. Jag kan inte låta bli att undra om den stackarn inte får ont i huvudet av att hålla på sådär. Och inte nog med att den pressar huvudet ner, den ska även trycka ifrån med fötterna i revbenen på höger sida. Den verkar med andra ord  inte alls tycka att det är särskilt bekvämt därinne. 

 I går var jag hos barnmorskan och hon tyckte hon att det kändes som bebisen låg med huvudet upp. Och lite nervös blev jag över det. För vändningsförsök är inte något jag känner för, och kejsarsnitt vill jag ju inte heller. Men efter ett snabbt ultraljud visade det sig att den låg med huvudet ner som den skulle och jag kunde pusta ut. Anledningen till att hon trodde rumpan var huvudet var att den kändes så hård och benig. Hur jag ska få den att tjocka på sig vet jag inte, för så mycket som jag ätit den här gången känns det som bebisen borde vara stor. Men magen håller sig på nedre delen av medelkurvan enligt utltraljud och måttband, och jag själv har lagt på mig 15 kg. Men så har ju inget av barnen varit jättestora utan hamnat mellan 3,2-3,6 kg. 

Önskar er alla som tittar in en trevlig dag. Kanske skulle man ta och packa den där BB-väskan idag, eller så struntar jag i det den här gången också. För så mycket behöver man ju faktisk inte ha med sig, och jag vet inte inte vad jag känner för att ha med mig för kläder när det väl är dags att åka.

Mia

söndag 10 februari 2013

Söndagsbilden: det kan inte alltid bli rätt


Ibland blir det fel. Och så lovar man sig själv att misstaget inte ska upprepas, men så blir det ändå fel igen. Som förberedelserna inför skridskoåkningen med skolan. Storebrors skridskor passar honom precis, ingen plats för tjockstrumpor men de behövs inte ändå. Och lillebror åker med så stora att det det får plats två par extra strumpor. Det skiljer bara en eller två storlekar och det ena paret är svarta och de andra är svarta med en grå detalj.  

När jag packade skridskorna förra fredagen tänkte jag hela tiden: "de här är de stora och de här de små" och var helt säker på att jag gjort rätt. Men storebror kommer hem och säger att det inte alls gick att åka skridskor då de var alldeles för små. Så i fredags när det var dags igen tänkte jag att nu måste det ju bli rätt. Jag var helt säker på att de båda var svarta och grå och den större storleken. Storebror kommer hem och säger att han inte kunde åka skridskor den här gången heller. Jag blev nästan lite sur då jag var helt säker på att han fått rätt skridskor med sig. Men så var det ju självklart inte, han hade fått med sig en stor och en liten.... Men inte var han ledsen för det, han fick vara "kaffepojke" och fixade fika åt de andra barnen.

Vid sådana här tillfällen är det lätt att känna sig som världens slarvigaste förälder. Men vi hade i alla fall inte glömt helt att det var skridskor. Jag kom också ihåg den varma chokladen, vattenflaskan och ostmackan. Och det är ju det viktigaste.... man kan inte göra allt rätt alla gånger.

Fler söndagsbilder hittar ni hos fabriken.

Mia

torsdag 7 februari 2013

Torsdagstema; återanvändning/återbruk

       

Göra om ett skåp till en garderob.

 

Klippa, måla och häfta ihop toarullar till en väggdekoration.      


Virka en matta av gamla lakan och tygspill.

         

        

Eller helt enkelt titta på och beundra vackra gamla saker.

Torsdagstemat inne hos Fabriken är återanvändning/återbruk.

Ha en fin dag!

Mia

tisdag 5 februari 2013

Virkad luftballong



       

Ifall det skulle vara så att bebisen gillar att ligga i sin egen säng, kan det ju vara trevligt för den att ha något att titta på. Så jag har påbörjat en slags mobil att hänga upp över sängen. Men den där tänkta "mobil-görar-saken" var slut och när den kommer in igen vet jag inte. 

Och kanske är det så att de virkade sakerna är alldeles för tunga för att hänga på en sådan. Så nu får det bli någon annan slags lösning på mobilen istället. Kanske ska jag göra den av gamla trädgrenar som syster ysters pompompinne. Det ligger ju trots allt en pinne på hallbänken som något barn tagit med sig in och lite vit färg har vi också hemma, så får det bli!

Mia

söndag 3 februari 2013

Söndagsbilden: kort med fluga



Vi var på dop i helgen och det var väldigt trevligt. Fint dop i en ljus härlig kyrka och massor av smaskigt fikabröd i miniatyrformat. Tydligen hade vi bjudit på "minifika" vid något tillfälle som gav dem inspiration. Och själv fick jag massor av inspiration tillbaka från allt smaskigt på kakfaten igår. Jag glömde tyvärr kameran, så det finns inga bilder. Men baka kommer det att göras de närmaste veckorna, för vi måste ju fylla frysen med bebisfika, att bjuda besökarna på. 


Några veckor innan dopet låg det ett tjusigt kort i brevlådan. Jag tyckte att det var ett trevligt alternativ till de babyblå korten som annars är vanliga. En bit svart satinband som sys fast i ett vitt kort, och det känns mer exklusivt. Att hon dessutom är duktig på att skriva gör att kortet känns ännu lite lyxigare. 

Fler söndagsbilder hittar ni inne hos fabriken.

Önskar er alla en trevlig söndag!

Mia