måndag 29 april 2013

En grisig tårta



Det var släktkalas i helgen och tre kusiner firades samtidigt. Det var 18-åringen, vår 10-åring och en liten 5-åring. Vi tog med oss tårta och småkakor och vad passar inte bättre än en "tre små grisar"-tårta. 

Så här gjorde jag ett gyttjespa  för grisar.

Grunden är Leilas kladdkaka och för att få till gyttjan smälte jag blockchoklad i grädde och hällde över den färdiga tårtan. Grisar i marsipan, för jag tycker nog att marsipanen är lite godare än sugarpaste. Dessutom håller den sig mjuk bättre. Runt tårtan har jag med smält choklad satt fast färdiga pinnkakor. 
Och ja, tårtan är riktigt mäktig men det har ju sina fördelar det också - man äter mindre.

Och idén till denna tårta kommer så klart från Pinterest, eller snarare från Different Solutions facebooksida. Men jag har sett den på Pinterest och glömt pinna den. Tårtan där var dock rund och baljan gjord av Kit Kats, men vår butik hade inte det så det fick bli chokladpinnar istället.

Önskar er alla en trevlig måndag!

Mia

söndag 28 april 2013

Kan det vara en slump?


Ibland känns det som att det alltid är jag som lyckas ta sista biten på toalettrullen. Och kan då inte låta bli att  undra om personen innan med flit lämnat sådär lagom kvar så att nästa person måste byta ut rullen. Nu är det ju inte så jobbigt att byta ut den där rullen, bara en liten tanke så här på söndagen.

Fler söndagsbilder hittar ni inne hos fabriken.

Mia

torsdag 25 april 2013

April moodboard



 Moodboard var det visst dags för igen, som ska tala om hur månaden varit. Och april har varit mycket bebis faktisk... jättemycket. Och  egentligen är det inte alls så konstigt, han är ju bara två månader. Jag hinner påbörja något pyssel som de här fina honeycombsen. En lyckades jag få färdig en efter fem korta pysselpass. Och det för att den enda dubbelhäftade tejpen jag hade hemma var alldeles för bred, vilket gjorde att jag var tvungen att klippa i mitten på varje tejprand. Det finns liksom inte någon tid till extra arbete utan den tid man har måste det flyta på. Sedan har vi den där ramen som egentligen bara ska målas innan lite spets ska häftas fast, den ligger fortfarande där och väntar på allt. 

Något som däremot klarar sig väldans bra, nästan själva faktiskt, är ju alla de små plantorna. Bara lite vatten då och då så är de nöjda och växer. Men Liten behöver inte vatten, han dricker sin mjölk och växer så det knakar och har nu dubblerat sin vikt Tänkt vad tråkigt att äta samma sak varje dag, man kan hoppas på att det är som vissa säger att det man själv äter ger lite olika smak på mjölken. 

Han gillar att sova i vagnen och helst ska den rulla på. Vakentiderna är också lite längre och det blir flera. Om vakentiden blir alldeles för lång blir det skrikigt. Men en gång om dagen har han ett långt sovpass på 2-3 timmar och då ska mycket göras. Det enda jobbiga är att man inte alls vet när det långa passet är. Ibland gör man allt för att han ska ha det mysigt så kanske, kanske han sover längre. Som när han ligger i soffan med kuddar runtom så man knappt ser honom. Det funkade faktiskt 2,5 timmar, sedan började han leta efter mat på soffryggen. Och nej... jag har inte lagt något kudde över hans huvud, det ser bara ut så.

Fler "apriliga" moodboards hittar ni inne hos Fabriken.

Mia

onsdag 24 april 2013

Tjusiga vagnskydd



Eftersom Liten gärna sover i vagnen kör vi runt den mycket  inomhus. Och för att inte golven ska bli för smutsiga har jag nu sytt ett par vagnskydd i fin turkos vävplast.



Jag mätte från mitten och runt cirka 6 cm för att få diametern på cirkeln. Sedan vek jag tyget två gånger och klippte till en cirkel. Och nu kommer ett svar på frågan som Hedda hade angående hur man får  bandkantningen att bli fin. Jag syr på den med avigsidan upp sedan viker jag över och syr fast den på rätsidan (se bild 4). Eftersom resår ska träs i är det bra om man lägger kantbandet kant i kant mot varandra i skarven istället för att låta de överlappa som man gör med en filt eller ett plagg. För att slippa en knölig knut på resåren syr jag fast början och slutet.


Om man inte behöver några vagnskydd kan man ju alltid sy sig en badmössa istället.

Önskar er en trevlig onsdag!

Mia

måndag 22 april 2013

Någon fyller år


Idag har vi firat stora storebror som fyller 10 år! 

En storebror som nästan alltid har varit just storebror (sedan han var 1,5 år) med allt vad det innebär. Det blir ju automatiskt så att vi ofta ställer lite högre krav på den honom, just för att han är äldst. Det är inte det lättaste att alltid axla den rollen, men han verkar vara ganska nöjd med det och nästan lika ofta är det nog en fördel att vara äldst. 

En storebror som älskar att sticka ut, som vågar vara annorlunda och göra som han själv vill. Det har alltid funnits en fantastisk drift inom honom att gå sin egen väg och inte bry sig om vad andra tycker. Som när han uppträdde för hela lågstadiet som Justin Bieber, pluggade in den engelska låttexten i veckor och övade tills alla danssteg satt. Detta trots en del motstånd bland jämnåriga killar som tycker att Bieber är det töntigaste som finns. "De är bara avundsjuka", konstaterar han lättsamt. En outsider som vågar stå i centrum....

En storebror med så breda intressen så att det saknar motstycke. Han gillar det mesta och han gillar det mycket; musik, dans, fotboll, kompisar, schack, dataspel, matte, mat osv.

Men framför allt, en storebror med ett väldigt stort hjärta!

Grattis Elliot! 

söndag 21 april 2013

Söndagsbilden: Härligt utefika


Nu vaknar man upp igen efter några månaders vintersömn. För visst känns det lite så de första härliga vårdagarna. Barnen har cyklat, åkt skateboard, letat insekter, hittat första maskarna, spelat spel på filt och vi har haft första härliga fikat i solen med bara kortärmat. Det är ju så skönt att man inte alls vill gå in på dagen.
 Och Lillebror, han sover väldigt bra i vagnen utomhus. Så bra att man kanske kommer att hinna med lite mer på dagarna framöver.

Det var lite av det vi gjort i helgen. Hoppas ni också njutit riktigt ordentligt av det härliga vädret.

Mia

torsdag 18 april 2013

Torsdagsbilden: på väggen


Washidekorerade klädnypor på ett långt snöre blir hatthängare.


Stor ram med små tavlor.


En gammal ram målad och dekorerad med färglada pappersremsor blir något att hänga en för liten Tingelingklänning i.




Torarullar blir väggdekoration


Och en gammal fin telefon som just nu är lille lillebrors overall. och tröjkrok.


 Sedan har vi ju den nya fina tavlan, Marie undrade vem konstnären var. Hon heter Lisa Rinnevuo och det visste minsann bloggerskan till En matsked grejer.

Massor av mer vägginspiration hittar ni inne hos Fabriken som idag har just väggar som tema.


Mia

tisdag 16 april 2013

Små söta tavlor i trä



Ibland packar man ner saker när man flyttar som man sedan glömmer bort.Oftast för att de helt enkelt har  hamnat i en låda med saker som kanske inte är jätteviktiga. Men sen helt plötsligt kom jag på att de där sakerna skulle bli väldigt fina just på det här stället. 

Så var det lite med de här små söta trätavlorna. Jag vet inte alls var de kommer ifrån, förmodligen något från min pappas sida. Söta är de och nu hänger de i en stor guldram. En ram som för övrigt har en mish mash av saker hängades över sig. Några fåglar, silkespappershjul, ett virkat moln och liten "julig" vimpel gjord av tidiningspapper och rödvitrandigt snöre. 

Önskar er en trevlig tisdag! Själva ska vi till BVC på tvåmånaderskontroll.

Mia

söndag 14 april 2013

Väldigt god och enkel chokladsås


1dl socker
1dl kakao
1dl vatten
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver

Blanda alla torra ingredienser i en kastrull och tillsätt vattnet, lite i taget. Koka upp och rör om tills det tjocknar. Nu har du en väldans god chokladsås. Tycker du att den är för besk kan du alltid tillsätta lite mer socker.

Fler söndagsbilder hittar ni inne hos fabriken.

Trevlig söndag! 

Mia

lördag 13 april 2013

En fin fin vinst


Varje lördag ställde min mamma alltid en sådan här skål med godis på vardagsrummsbordet till mig och min syster när vi var små. Hon var nämligen så förskräckligt morgontrött och godisskålen gjorde att hon fick sova lite längre. Ett litet minne som jag bär med mig, och jag hoppas att våra barn kommer att minnas sådana småhändelser i vardagen. Kanske inte just en godisskål, men något annat som vi ofta gör. 

Fast just nu känns det som att  det de kommer att minnas mest är mitt eviga tjat om de har tvättat händerna. För jag vet inte hur många gånger jag frågar dem det. För det som jag är mest nojig över just nu är dessa osynliga baciller som de drar med sig från skolan. Bacillerna som kan göra oss sjuka. Mest är jag nog orolig över att lillen ska bli sjuk.

Och den söta lilla tavlan är ny. En vinst i ett konstlotteri faktiskt. En fin sådan, som känns lite japansk och som passar väldigt bra med den gamla godisskålen som egentligen är en skål för misosoppa. 

Önskar er en trevlig lördag!

Mia

torsdag 11 april 2013

Torsdagstema: uteliv


De förodlade växterna står i fönstret där de faktiskt verkar trivas väldigt bra. 


Några växer bättre och fortare än andra....

        

Ut kommer kommer de inte att kunna flytta på väldigt länge. För lådorna är fulla av is och snö och växthusets tak har spruckit. 


Men helt plötsligt är allt grönt igen och fort går det...

   

Och vi sitter i hammocken med våra blomsterkransar och firar midsommar.

Torsdagstemat är uteliv och mer inspiration hittar ni inne hos fabriken.

Önskar er en trevlig torsdag och härliga dagar utomhus. Härligt är det i solen och jag är så glad över det fina vårvädret. För lille Timothy vill helst sova i vagnen och helst ska den röra sig hela tiden. Så just nu blir det minst fyra timmars promenad varje dag.

Mia

tisdag 9 april 2013

Pärlhyacinter i äggskalskrukor



Jag fortsätter planteringarna i äggskalen. Och denna gång köptes en kruka med pärlhyacinter som jag sedan delade på och pillade ner i äggskalen. För lökar är ju så väldans bra på så vis, att man faktiskt inte behöver vattna så värst ofta. Vilket passar alldeles utmärkt just nu när tiden inte riktigt räcker till. Men snart blir det nog lite lugnare hoppas jag. 

Önskar er en trevlig tisdag!

Mia