söndag 30 maj 2010

Vit kjol med spets och volang


Ännu en dag på galleriet och jag hade idag på mig min vita marängkjol. För att inte det skulle bli för mycket hade jag ett vitt vanligt linne på mig. Det ser snarare ut som en klänning och kläderna passade så bra idag då det var soligt och lagom varmt. Istället för dragkedja och linning är det en vit skön mudd, en sådan skön så man kan äta mycket då man är på fest utan att det klämmer och blir obekvämt. Detta blir nog det sista i vårutmaningen hos Tokigt å likts vårutmaning. Kjolen passar även då man är gravid men hamnar då något längre ner.
Hoppas ni inte har tröttnat på bilder av mig och mina hemsydda kläder för det kommer att komma mer under sommaren.

För att variera mig lite hade jag ett annat skärp som köptes för sex år sedan. Ni undrar nog varför jag skriver hur många år allting är. Det är mest för att visa att vi kanske bör bli bättre på att spara och återanvända våra kläder istället för att följa modetidningar om att rensa bort kläder som vi inte använt på ett år. Det är inte bara bra för plånboken utan även för miljön men det kräver lite plats i skåp och garderober. Sjalen fick jag av min morbrors fru när jag var i Japan, hon ville inte ha kvar den och tyckte den passade mig bättre. Den kommer att användas mycket i sommar.

Kjolen har fått spets i nederkant och i sömmen mellan kjolen och volangen.

Halsbanden är reafynd från H&M och de hänger på en galge i sovrummet när de inte används. Jag tycker det med pärlorna är lite roligt fast väldig tungt och klumpigt men fint till kläder som är lite tunnare och ljusare. Idag var det dags för de gamla vita skorna igen men Leonard tyckte inte alls att jag skulle ha dem - Dom är för gamla mamma, sa han.

Idag satt jag vid symaskinen på morgonen innan galleriet medan Kenneth och barnen var och handlade mat. När de kom hem hade de med sig två havtornsbuskar i mors dag-present. Så nu står Romeo och Julia (hane och hona som krävs för att det ska bli frukt) och väntar på att få en plats i trädgården. Det stod inget om de behöver mycket sol eller vandrande skugga så om det är någon som vet är jag tacksam för svar.

Dags för en utlotting här snart men jag kan inte riktigt bestämma vad jag skall lotta ut. Ibland känns det som det är så mycket kläder till barnen som lottas ut kanske är det dags för mamma att få något fint. En kjol, ett linne eller en börs, vad tycker ni?

lördag 29 maj 2010

En prickig klänning



Ett litet snabbt inlägg innan jag skall in till Galleri Hemsytt igen. Idag blev det en prickig klänning som jag sydde förra hösten. Tyget är samma som Juliettes prickiga klänning på länkbilden till hemsidan här till höger. Över har jag samma vårjacka som i torsdags den här.

Ser ni smultronen runt plommonträdet? De sådde jag förra året från frön, och det var lite pilligt. Fröna är pyttesmå och de är extremt känsliga för uttorkning men jag lyckades få åtta att överleva och i år är de fulla med blommor. Trädet och bären står vid barnens lekstuga där allt runtomkring är ätbart.

Mammas gamla skärp kommer på igen men jag har lite problem att välja skor.


Jag kan inte riktigt bestämma mig för vilka som blir bäst. De blå passar till klänningen och de bruna passar till skärpet. Vilka tycker ni? Jag vet, det är inget världsligt problem.....


Hade inte någon fotograf hemma igår så jag gjorde ett försök själv framför hallspegeln. Jag hade på mig sailorbyxorna som jag sydde tidigare i vår men nu till sommaren har jag vikt upp dem för att få dem att kännas lite somrigare. Ett vitt linne och en stickad kortärmad kofta från Miss Selfridges som jag köpte när jag var gravid med Juliette för 6 år sedan. Den har hängt i garderoben sedan dess och användes nu i våras för första gången igen.



Till detta ett par väldigt väl använda skor, mina favoritballerina från Ross. Jag har haft dem i över tio år. De är lite eller väldigt "shabby shica" och jag kan verkligen inte slänga dem för de är så sköna. Tycker att de är lite fina när man ser lädret genom den vita färgen.
Imorgon tänkte jag ha en vit volangkjol som jag sydde klart i morse. Kanske blev det lite för mycket "maräng" men den får ni se imorgon.

Önskar alla som tittar in idag en trevlig dag i regnet (i alla fall i Stockholm). Kanske träffar jag någon av er på Galleriet.

torsdag 27 maj 2010

Galleribilder



Idag var det då dags för galleriet och det blev verkligen så fint. Den här veckan har varit så stressig med lämning och hämtning av barn. Eftersom barnen inte går på dagis är de inte vana vid att lämnas bort så många dagar i rad och i går efter att barnen varit med min mamma och sedan skulle bytas ut till farfar efter lunch sa Leonard - Mamma varför lämnar du bort oss hela tiden? Jag kramade om honom och sa att det bara är så några dagar till sedan kommer jag att vara med dem hela tiden igen. Men det har verkligen varit skönt att kunna sy flera timmar utan avbrott. Igår var mamma här och hjälpte till med prislappar och annat smått som man tror skall gå fort att fixa, men många bäckar små.... Jag gick och lade mig kl 3 men somnade inte förrän vid fyratiden eftersom Elliot knuffade ut mig hela tiden. Tre timmar senare var det dags att kliva upp och lämna barn för att senare åka vidare till Galleriet.

Vi började klockan 9 och lagom till öppning hade vi lyckats få lokalen att se ut som en riktigt fin butik, det känns lite tråkigt att det bara är för några dagar.


Jag tänkte att jag under Galleridagarna ska ha kläder som jag sytt själv och idag blev det den blå snurrkjolen med spets och en blommig fin stickad kofta från H&M. Över hade jag min lilla vårjacka jag sydde innan Japan-resan och som tyvärr krympte lite då jag tvättade den efter resan. Ser mer ut som en kofta än en jacka, fler bilder hittar ni här. Eftersom det var lite stessigt på morgonen togs några bilder på kvällen, därför är de ganska mörka.


Nu måste jag sova för ögonlocken vill inte riktigt vara öppna längre och det känns lite snurrigt i huvudet.

tisdag 25 maj 2010

Svarta babymuddisar och en award



Igår sydde jag färdigt baby muddisar i svart, känns kanske inte så väldigt somriga men ibland är det kallt och ruggigt även på sommaren i Sverige. Tyvärr blir det inga modellbilder på dem då jag inte har en liten modell just nu men snart kanske jag kan få låna en.


Eftersom jag ännu inte tryckt upp några svarta kantarell fickor har jag broderat en själv.
Bred mjuk mudd upptill och nedtill och stickningar i sidsömmar. Babybyxan med en ficka bak finns i stl. 50/56-62/68 och därefter blir det 74-80 och de byxorna har två fickor fram och två bak och kostar . Det är en storlek som använts länge av mina barn och jag har även haft kunder som köpt den storleken till sina 1 1/2åringar. Kinokos muddbyxor är lite längre i benen och det gör inget då mudden gör att byxan inte trampas sönder innan den passar.
Kommer på hemsidan under veckan.



Mitt i all stress förra veckan fick jag denna awarden av Jippiye och en av Denice med bloggen Pyssligheter. Tack snälla ni jag blir alltid lika glad då någon tänker på mig. Eftersom den nu har gått runt ett tag vet ni säkert alla regler och sånt så de skriver jag inte idag. Sju saker om mig hittar ni här.
Att vara ny i blogglandet är inte lätt det finns många fina bloggar. Jag tyckte själv att det var jättesvårt i början så de jag skickar den vidare till är de som såg och tog emot mig i början. Jag har aldrig haft en ren syblogg eller inredningsblogg vilket gjort att jag tycker det har varit svårt att veta var jag hör hemma men jag är nog en pysselblogg med lite av varje som så många andra jag själv följer. Nu låter det som att jag vunnit ett jättestort fint pris men alla dessa awards är ju egentligen ett sätt för bloggar att hitta till varandra man hjälper och uppmuntrar varandra genom att ge bort den.



Idag är det regn och det är bra grönsakslandet som växer och blir grönare för varje dag som går. Dessutom känns det som det städar och rensar lite i luften när det regnar.

måndag 24 maj 2010

Frukost och galleri hemsytt


Just nu är det lite stressigt här hemma inför Galleri Hemsytt som börjar på torsdag. Mer om öppettider och vilka som kommer att vara med hittar ni här. Jag kommer inte att ha med allt som finns på hemsidan utan mina favoriter just nu. Den som har vägarna förbi kan titta in och säga hej för jag kommer att vara där varje dag.

Just nu händer det inte mycket hemma förutom att jag sitter och syr hela tiden, jag har fått hjälp med hämtning och lämning så att jag får tid att sy i lugn och ro. Men frukost måste man äta och jag har efter Japanresan ändrat mina frukostvanor. Eftersom jag har en tarmsjukdom som inte vill bli bra har jag provat att nu inte äta gluten och laktos och det går ganska bra då man är hemma men är vi bortbjudna blir det lite fika och annat gott. I Japan äter man mat på morgonen och misosoppan som vi är vana vid till sushi får man på morgonen i olika varianter som tofu, musslor med skal, potatis, lök eller ägg. Grönt te dricker man hela dagarna och till måltiderna och ris finns alltid i en skål på bordet.



Om jag har ris hemma ser en frukost ut så här ris, misosoppa, grönt te, sjögräsgegga, bambu i chiliolja och ett inlagt plommon som sägs vara bra för magen.
Allt på bilden förutom den lilla bambuskålen är saker jag köpt eller fått av min morbror då vi var i Japan.


Eller så här, dock utan de små fiskarna för de säljs tyvärr inte i Sverige. Detta är ris med jästa soja bönor och torkad småfisk. Sojabönorna är väldigt kladdiga och trådiga och smakar lite speciellt men jag har lyckats få barnen och Kenneth att äta det, men endast till lunch. Sojabönorna finns att köpa i frysdisken på JFK i Stockholm, en butik som säljer mat från Japan.

Enklast och snabbaste frukosten där ingredienserna alltid finns hemma är misosoppa med ägg och wakame. Det är samma grund om misosoppan man får till sushi men jag knäcker i ett ägg som jag vispar i så den skall bli trådig och klumpig sedan lägger jag ner lite wakamealger. Den japanska frukosten passar mig väldigt bra då jag är en person som föredrar salt mat på morgonen, jag har väldigt svårt att äta yoghurt och andra söta saker tidigt på dagen.Vad äter ni själva till frukost, salt eller sött eller ingenting?
Nu är det dags att gå upp till det stökiga syrummet trots att solen lyser och trädgården står grön och ser lockande ut.
En trevlig och solig dag önskar jag er alla som tittar in idag.

torsdag 20 maj 2010

Tvätt och linfrökex


Som ni vet gillar jag att hänga upp tvätten utomhus på sommaren och nu är det verkligen sommar. Barnen har sprungit i vattenspridaren och tvätten torkar på 2 timmar. Jag hade inte planerat att skriva om tvätten men när jag stod och hängde upp den tyckte jag att det blev lite roligt på linan. Jag passade även på att tvätta de röda stolsdynorna i köket och de små dynorna ser ut som små linnen eller ballongbyxor med hängslen.
Under tvättlinan har jag mitt jordgubbsland som blir större och större för varje år.


Barnens händer behöver tvättas hela tiden och de är riktigt sommarsmutsiga på kvällarna (och på dagarna också för den delen). Och våra barn har väldigt bråttom när de tvättar händerna. Så bråttom att de inte tvättar dem ordentligt, så nästan all smuts hamnar på handduken. Därför har jag gamla kökshanddukar till barnen för att de är tunnare och torkar snabbare. Det är vita linnehanddukar med röda detaljer efter min farmor.

Så vill jag tipsa om de här fina linfrökexen. Goda och enkla att laga men de tar tid att göra. Jag minns inte var jag hittade receptet förra gången så jag fick googla och hittade ett annat som funkade lika bra. Väldigt gott som det är eller tillsammans med...


..smör som är min favorit. Helst riktigt smör (inte Lätt och Lagom) och gärna med lite flingsalt på. Kanske inte det nyttigaste men man kan ju inte var nyttig hela tiden.

Här kommer receptet

2 dl linfrön
1 dl vita sesamfrön
2 dl pumpakärnor
1 tsk havssalt
1 tsk lantbuljong/örtsalt
8 dl vatten

Lägg alla frön i en bunke och häll på vattnet. Salta och lägg ner buljongen. Blanda runt. Låt blandningen stå i minst 4 timmar, tills det blir en smet. (linfröna blir geggiga) Bred ut smeten tunt på bakplåtspapper och torka kexen i ugnen på 50-70 grader i ca 8 timmar. Släpp ut fukten några gånger ur ugnen. Kexen ska bli snustorra.

Kexen är inspirerade från rawfood och då torkas de i 47 grader i torkugn så att alla enzymer bevaras. Vanliga ugnen börjar på 50 så låt ugnsluckan stå på glänt

Jag har kopierat texten härifrån. Jag lät i och för sig mina frön stå i blöt nästan 24 timmar, jag glömde bort dem under dagen. I ugnen vände jag på kexet efter halva tiden för att få dem att bli klara fortare (cirka 6 timmar). Vill ni läsa mer så gå in på sidan jag kopierat receptet från.

onsdag 19 maj 2010

Sommar, sol och shorts



Nu är sommaren här eller det känns åtminstone så. Vi är ute hela dagarna, från 9-18 och vi går bara in för att laga mat och då helst något enkelt. Inte mycket sytt med andra ord, tur att man har kvällarna. Visar i dag ett par kortbyxor med brett uppvik nedtill och mudd upptill. Mjuka sköna och lekvänliga alltså. De här är ett par gamla som användes flitigt förra sommaren och jag funderar på att ändra modellen lite. Kanske med knappar fram istället för fickor. Helt enkelt ett par sailorshorts som kan vara fina till det blommiga linnet eller ett vitt vanligt linne (som på bilden). Sommar är lika med jeansshorts och vitt linne även för barn enligt mig. Vad gör vi ute då vi gungar...


...klättrar i träd (eller bara Leonard som nu har lärt sig att komma upp i äppelträdet men inte utan att hela magen, benen och armarna fulla med rivsår). Han har en alldeles egen sittgren som Ellen och Olle i "Ellens Äppelträd". Om ni inte läst den boken så rekommenderar jag och barnen den verkligen. Jag lyckades inte ta några bilder på honom sittandes på hans sittgren så det blir en klätterbild vid träden bakom lekstugan. Klättrar gör vi på andra ställen med som..


... upp på lekstugetaket där jag har satt några klossar som trappsteg för att man lättare ska komma upp på taket. Idag har jag lagt klart pappen där men den är inte så mjuk och skön att sitta på så dynor och kuddar är på väg. Jag funderar på att lägga en plastmatta där, lätt att rengöra, mjuk att sitta på och torkar fort om det har regnat. Dessutom...

...sitter vi på lekstugans tak och funderar...

...eller ligger på taket och tittar på träden och den lilla himmel som syns.


En liten tjuvtitt i lekstugan som är lång ifrån färdig. På insidan nu håller taket tätt och det känns som det viktigaste. I brist på kunskap la vi bara råspont på taket och det läckte och ruttnade men förra sommaren la vi skivor och papp och i dag har jag som sagt spikat fast pappen och stängt alla skarvar.

Hur har ni själva haft det? Har ni kunnat njuta av det fina vädret? Idag har vi haft ugnen på 50 hela dagen och gjort rawfoodkex av linfrön. Recept kommer imorgon på min systers begäran.

tisdag 18 maj 2010

Havtornsparfait


Idag har vi varit ute hela dagen i det varma soliga vädret. Morgonen började med att 7-åringen kommer in kl 8 och är jättestressad. Vi har försovit oss, han vill inte gärna gå till skolan idag då vi förmodligen kommer att komma dit tidigast 9 och han tycker att det är så pinsamt att komma för sent. Så vi ligger kvar och myser till de andra två vaknar 8.30, det gäller att passa på för nästa år är det skolplikt och då måste vi vara där 8.15 måndag-fredag.
Idag har barnen lekt lite i lekstugan som har fått en konstig salongdörr, brädorna räckte inte så det är en liten glipa mellan delarna, kanske kan användas som bankomat eller matlucka för fångar.
Jag funderar på att måla dörren signalröd (som det står på burken). Hela trädgården är nämligen indelad i små områden med olika stilar och färg ( just nu är alla delar halvfärdiga). Lekstugan är vit med röda detaljer ute och inne. Det är fullt med smultron runt lekstugan och idag planterades en röd vallmo-"sak" där, den såg lite torr ut i plasten men kommer nog upp nu när den fått vatten och jord.

Jag har varit dålig på att fotografera de halva projekten idag så det blir en bild på havtornsparfaiten och en söt blomma som jag köpte för två veckor sedan. Jag vet inte vad den heter, någon som vet? Den har tjocka blad och små aprikosfärgade klockformade blommor.

Här kommer ett recept på havtornsparfaiten:

Havtornsparfait för 8-10 personer

1 dl socker
3 ägg
3 dl grädde
2 dl havtornsbas

1. Vispa socker och 3 äggulor, vitt och pösigt
2. Vispa grädden, vänd ner
3. Vispa 3 äggvitor hårt, vänd ner
4. Blanda i havtornsbasen
5. Frys i minst 5 timmar
6. Dekorera med några bär

Jag har själv inga havtornsträd eller buskar men vill så gärna ha det, hittade inga på Zetas eller Hornbach men får väl leta i helgen på fler ställen. Dessa bär fick jag av en kompis förra hösten så det var dags att använda dem.

måndag 17 maj 2010

Grodor och yngel


Idag har jag haft några timmar själv hemma med symaskinen. Men det har inte kommit till något nytt, bara påfyllning på gamla modeller. Lite svårt var det att sitta inne en så fin, solig och varm vårdag. På valborg togs den här grodbilden, när vi var nere vid dammen för att fånga grodor. Inte för att ta med hem utan för att barnen ville titta och hålla lite i dem.


Då såg det ut så här, nu är det grönare och ett väldigt fint ställe där man kan gå över en spång, titta på hästarna, plocka blåbär eller umgås med grodorna. Men till hösten kommer de att börja bygga ett dagis några meter från det här och jag vet inte om det kommer att se likadant ut när det är klart. Förmodligen kommer det inte att finnas så många grodor och andra djur där eftersom skogskullen kommer att bli mindre.


På väg hem från skolan idag hittade vi en mobiltelefon som tillhörde en kille och efter ett antal samtal kom hans mormor och hämtade den. Vi hittade även de här små grodynglena som vi tog med hem i en skål som jag lånade från skolan. Den här gången skall jag ställa dem på ett svalt ställe utan sol. Inte som jag gjort tidigare på en varm solig balkong som förmodligen tog livet av de små ynglena. Fick tips om att man kunde mata dem med fiskmat, någon annan som har ett bra mattips? Jag vet inte om man får ta med sig yngel hem men jag ska ta väl hand om dem och om de börjar bli ledsna får de förstås flytta tillbaka.

söndag 16 maj 2010

100 yen-saker har flyttat in i mitt lilla växt-/drivhus


Eftersom vår tomt inte är så stor får det tyvärr inte plats något stort växthus så det fick bli ett litet växt-/drivhus. Jag hittade några billiga fönster på blocket för 25kr styck och byggde ett litet hus. En gammal julkorg har målats med vit färg och där förvarar jag mina trädgårdsvantar. Tre par har jag men de ligger aldrig där samtidigt eftersom jag lyckas lägga dem ute i trädgården hela tiden. Den vita lilla spaden köptes i Japan i 100 yen (ca 8kr) butiken och saxen är från Östasiatiska museet.
I bakgrunden ser ni barnens lekstuga. Nu har jag äntligen tagit bort de gröna banden som var en konstig och väldigt ful dörr under hela vintern och i veckan ska det städas där och en dörr skall snickras. Så kanske kan jag visa bilder på det lilla huset i slutet på veckan....


Den här lilla korgen köptes i samma 100 yen-affär och i den har jag lagt små lerkrukor ca 5 cm höga, de är så söta att man inte vill att växterna skall bli större. I dessa är det aubergin och paprika, tyvärr såddes de lite sent men vi får hoppas att sommaren blir lång och varm så de hinner växa till sig. Kommer ni ihåg min stackars ensamma sparris jag skrev om, den har faktiskt fått sällskap av två små smala kompisar.


Förra året planterade jag en liten tomatplanta i en gammal bonsaikruka och i år fick det bli en pumpa men den kommer säkert att behöva en ny kruka snart för den växer fort.

En minikorg, även den från 100 yen-butiken har jag fyllt med frön som blivit över. Förra året gjorde jag felet att lägga ut alla frön samtidigt men i år har jag hållit mig till två eller tre rader för att sedan fylla på under sommaren. Då har vi förhoppningsvis fräscha grönsaker hela sommaren. Min mamma är så duktig på att samla fröer och lägga i små söta påsar som hon sedan skriver på och jag fick några med mig hem från henne förra veckan.

Just nu känns det svårt att få tiden att räcka till allt som jag vill hinna med som sömnad, trädgården, hemmet och barnen. Helgen var till för sömnad men med de fina vädret gjorde det svårt för mig att sitta inne och sy, så det blev städning i växt-/drivhuset och plantering av pioner. Och igår var det så varmt att vi åkte till barnens farfar för att bada lite i poolen som det nu var 22 grader i. Jag är en riktig badkruka och satt bara med benen i vattnet men barnen badade, i alla fall två av dem.

Nu funkar min mail och vi har fått tillbaka internet så nu går det bra att maila på den vanliga adressen.

fredag 14 maj 2010

Ett blommigt linne

Ett blommigt linne i mjuk skön bomull sydde jag igår, tänk att jag alltid blir lika förvånad över hur lång tid det tar att sy en ny modell. Då menar jag hur de olika delarna ska sys ihop fortast, lättast och snyggast. Oftast blir inte slutplagget som jag tänkt mig från början. Och det är nog det som är det roligaste med att sy kläder, jag vet egentligen aldrig hur det kommer att se ut. Det gäller även allt annat jag gör. Tycker ni att ert skapande ser ut som ni tänkt er på slutet?


Linnet har fått lite spets upptill och nedtill och tre små veck fram, som ni ser så är det samma spets som på den blå snurrkjolen, för att få ett mer färdigt och rent utseende ihop.

Jag har kombinerat det blommiga linnet med den blå snurrkjolen och ett vitt hårspänne från kinoko. Snurrkjolen och hårspännet finns på hemsidan och linnet skall läggas in i helgen. Ett par rosa balettskor från H&Ms vårkollektion (en storlek för stora men hon växer nog i dem under sommaren).

Nu funkar Internet och min ordinarie e-post igen, hurra!

torsdag 13 maj 2010

Blommor och annat


Torsdag, helgdag och min sydag men det går inte så bra har försökt skicka alla mail som jag borde skickat tidigare som blivit försenade eftersom nätet inte funkar som den ska. De har lovat att få igång det till helgen men det vågar inte jag hoppas på.
I tisdags träffade jag en kompis som jag känt sedan vi var fem år. Vi åt god mat och satt och pratade lite. När jag kom hem...

...stod den här fina blomman på köksbordet. Jag hade fått den av våra grannar för att de fått lite kläder som våra barn vuxit ur. Lite strumpbyxor, någon body, strumpor, vantar och kinoko-mössor. De har nämligen tvillingar så jag tänkte att de säkert går åt lite mer kläder. Nu står den fina blomkrukan på vårt nya utebord som vi köpte på IKEA i veckan. Jag tyckte att det var ett lagom stort bord som lätt går att fälla ihop på vintern. Man ser inte så mycket av det men det är ett vitt bord med smala brädor på och kryssben. Ett klassiskt lättskött bord som gärna får flaga och bli lite väderbitet. Spegeln bakom på husväggen är efter K:s mormor. Jag har tänkt att måla den vit sedan vi flyttade till huset, det är nog dags nu.


När jag ändå tog några kort i trädgården så passar jag på att visa min enda sparris, jag planterade den förra året och första året skulle man tydligen inte skörda sparrisen. Jag har nu väntat hela vintern på att få se hur mycket god sparris jag skulle kunna få skörda i år och såg det lilla huvudet för någon vecka sedan. Jag tänkte då att det säkert kommer fler snart, men tydligen inte. Ett år kvar till nästa skörd. Det enda som har tittat fram i odlingslandet är ruccolan och jag hoppas att det kommer upp annat också snart.

Den här lilla lådan fick jag av min pappa med leksaker i, den är skruttig och smutsig. Jag har haft den stående i carporten hela vintern i väntan på att komma på vad den skall användas till. Nu vet jag, och det får ni se en annan dag.....