fredag 30 mars 2012

En gammaldags skoldag


I går hade skolan en gammaldags skoldag och jag var lika glad som barnen och fröknarna över detta. För finns det finare kläder till pojkar än de som de hade förr? Flickor är alltid fina, medans pojkar (tills de kommit upp i en ålder då de också börjar intressera sig för kläder) går runt i mjukisbyxor och huvtröjor. Varför är det så? För någonstans är det ju vi som köper kläderna. 

Hur som helst så sydde jag dagen till ära en rutig klänning med vitt förkläde (av ett trasigt gammalt lakan) till Juliette. Till Elliot sydde jag en ny skjorta, byxorna och västen syddes förra året och eftersom västen är  Leonards är den lite trång i ärmhålen och över bröstet. Men det verkade inte besvära Elliot så länge den inte knäpptes.


 Hängslen var ett måste enligt Elliot och tyvärr var dessa de enda vi hade hemma. Alldeles för små, så de fick sitta fast men hänga löst vilket gjorde honom mer till en buspojke.



Men med manchesterjackan jag sydde för 1,5 år sedan såg Elliot nog mer ut som han bor på en stor gård och ska ut och skjuta fasaner.

      
                     
Tunn svalkande ljusblå sommarskjorta med farfarskrage kommer snart att finnas på hemsidan.  Även denimvästarna och en vit bäckebölja-skjorta hittar du där snart.

Barnen skulle ha med sig en smörgås med pålägg, som man brukade ha förr. Elliot som älskar sill skulle från början ha det som pålägg, men på morgonen när jag gjorde i ordning smörgåsarna ångrade han sig då han tyckte att det var lite för kladdigt med senapssill. Dricka fick de också ha med sig, gärna i en glasflaska men det hade jag helt missat så jag frågade fröken lite snällt om de kunde få ett glas vatten. Inte så populärt som ni kan förstå.... men tänkt vad bra vi har det nuförtiden, med rent vatten i kranen i alla fall.

En trevlig helg önskar jag er!

Mia

torsdag 29 mars 2012

Nyckeltavla av en gammal ram



Jag och min mamma träffas en gång i veckan och fikar (dvs innan hon åkte till New York för att hjälpa min syster att ta hand om deras lilla dotter). Det är fikat som är huvudgrejen när vi ses. Kenneth brukar fråga om vi någonsin träffas utan att fika och svaret är Nej. Antingen träffas vi hemma hos henne och då har jag med mig något gott eller så ses vi på stan för att titta runt lite i affärer. Men vi köper sällan något, bara om man verkligen behöver något. Men fikar gör vi alltid! En dag när vi var i en butik hittade min mamma en mörk murrig tavla med krokar och utbrister

- Men Mia, en sån här kan du ju göra! 

Tänk att man har en mamma som vet precis vad jag gillar och letar saker som jag ska göra.



Jag gjorde en på mitt eget lilla vis och den blev inte mörk och murrig utan ljus och nästan lite barnslig. Nu hänger den  i hallen så barnen lätt skall kunna hitta cykelnyckel eller altannyckel. Den passar den knallturkos/blå spegelramen också. 


 Du behöver:                                   Så här gör du:
                                                       
En ram                                            Måla ramen i önskad färg
Limstift                                            Mät upp träbiten så den passar ramens insida
Häftpistol                                        Limma fast pappret på träbiten och vik över en bit på baksidan
Fint papper                                     Häfta ihop den klädda biten med ramen. Passa även på att häfta fast en
Träbit att fylla ramen med                bit snöre att hänga upp nyckeltavlan med.
L-krokar                                         Gör ett hål med spik och hammare så går det lättare att skruva i kroken
En bit snöre
Hammare o spik                              Det saknas bilder på vissa moment, upptäckte jag nu.

Min ram är en gammal canvasram som min mamma hade i gömmorna. Men det går lika bra med en fin gammal loppisram (mitt nästa projekt som ligger och väntar).


Mia

onsdag 28 mars 2012

Söta nyckelringar


       

Undrar om det är någon som använder sådana här fortfarande. Det måste det ju förde säljs ju i affären så det måste ju betyda att det finns folk som köper dem tex jag.   Man har ju så väldigt många nycklar att hålla reda på. Det är cyklelnyklar, altandörrar, förråds nycklar och nycklar  till andra. Nu kanske ni tycker att en vanlig figurnycklering kanske räcker men ibland glömmer man bort vad som skall till vad så för och vara säker är det bäst att skriva speciellt på alla de där cykelnycklarna.  För det kan ju inte bli fel om nu inte lappen råkar ramla ut. 
Du tar helt enkelt bara ut den vita tråkiga och byter ut mot en lite roligare pappersbit. Här får du verkligen användning för de super duper små papperspillbitarna.

tisdag 27 mars 2012

Tjusiga limstift


Limstift är sällan fina, eller snarare aldrig fina. Inte för att jag tycker att det är jätteviktigt att de är fina men det är ju väldigt trevligt när det passar fint ihop med resen av sakerna i pyssleskåpen som lådorna.  Och snabbare "tjusighetspyssel" går det knappast att göra. På någon minut får man sitt eget personliga limstift, som fint kan stå i skåpet och vänta på att användas. Dessutom ett bra sätt att bli av med små restbitar av papper. Allt du behöver göra är att hitta en fin pappersbit, mäta ut hur stor bit du behöver och sedan limma fast det med det blivande tjusiga limstiftet. Ett lagom pyssel för den som känner för att pyssla, men inte orkar göra något jättekrångligt.

Mia

Kungen

 
Vi åkte för att titta på ett hus i helgen inte för att vi är i behov att ett nytt fint stort hus utan för att vi kände för det. Och på vägen dit stannade vi på Saltå Kvarn för att äta något gott. Vi svänger in på den lilla vägen och en polis står där och hävisar oss till en parkeringsplats lite längre bort. Jaha, tänker vi och undrar om det har hänt något. Vi kliver ur bilen och går ner till butik och café platsen som är full av människor. Vanligt folk som oss och folk med stora kameror. I butiken får vi höra att de ska få kungligt besök, inklusive Prins Charles.


Barnen sätter sig i slänten och väntar länge...

 

...äter bulle och dricker lite av den goda juicen...


...till slut kommer alla svarta bilar, polisbilar och helikoptern. Men det går fort, inom någon minut är allt färdigt för de hade väldigt bråttom in.

 

Vi åkte och tittade på huset och vände tillbaka igen när det hade lugnat ner sig lite....

 

  ...för att fika på caféet som öppnat igen och handla massor av fina pappersförpackade varor i butiken. Barnen kastar pinnar från den fina gröna bron och springer längs med ån för att se vems pinne som vinner.


Sedan är det dags att åka hem igen och det känns nästan som vi varit på semester.


 Jag är fortfarande förälskad i den röda manchesterjackan som jag sydde för nästan två år sedan. Ärmarna är något korta men det funkar i vår. Till hösten får jag nog sy dit muddar för att förlänga dem lite. Eftersom den endast används på våren och hösten har jag inte hunnit tröttna på den. För er som är intresserade finns den på hemsidan , även modellen i denim ska få en plats där under veckan.



Förresten tack snälla för alla era fina kommentarer blir alltid lika glad när jag läser dem. Jag har ju liksom inte så många att prata med på dagarna när jag sitter och syr så när jag äter sätter jag mig gärna framför datorn för att få lite sällskap.


En härlig dag önskar jag er alla som tittar in idag

Mia

söndag 25 mars 2012

Tema: Det här är min stil


 

Fabrikens tema denna gång är Min stil och det känns lite konstigt att säga min stildå det är vårt hem. Men jag är nog den som ändrar, flyttar och kommer med mest idéer. Jag tycker det är svårt att säga vilken typ av stil vi har, det är helt enkelt en blandning av möbler som vi mestadels fått eller ärvt. Självklart har vi även nya möbler men det är nog inte många som ser ut som de gjorde när vi köpte dem längre. Om man som jag ändrar sig ofta är en vit grund att föredra. Då kan man peta in lite färg efter humör och årstid mycket lättare.


 Eftersom min mamma är från Japan vill jag att lite av det ska synas i hemmet. Till exempel med kuddfodral sydda i kimonotyger eller pappersblommor i en gammal japansk vas.


 
Att hitta användningsområden till gamla saker, mer än de är avsedda för, är alltid ett trevligt sätt att göra dem till mer än bara prydnad.


 När vi först flyttade in i huset undrade vi hur i all världen vi skulle lyckas fylla ut alla tomma ytor och nu är det fullt. Fullt av möbler som någon annan inte tyckte passade in i deras hem längre och som vi gladeligen tagit emot. Det ska kännas hemtrevligt, välkomnande, inspirerande och personligt när man kommer hem till oss. Och smaskig fika ska det helst alltid finnas hemma, eller gå lätt att slänga ihop om man får oväntat besök.

Massor av fin inspiration hittar ni som vanligt hos Fabriken.

Mia

fredag 23 mars 2012

Blommor av silkespapper


 

Jag satt och funderade på hur man skulle kunna göra ägg av silkespapper och provade olika varianter men inget ville se ut som ägg. Så jag fick helt enkelt tänka om och då blev det blommor istället. Idén är liknande det jag gjorde till ett av paketen i julas med halv blomma, som ni hittar här.

 

Detta behöver du

 

Gör så här

1. Klipp en remsa på ca 5x25 cm (om du vill ha större gör du dem bredare)
2. Vik som ett dragspel ca 2cm 
3. Häfta ihop på mitten
4. Klipp ur på sidorna, hörnerna och ett V i mitten
OBS! DU MÅSTE SPARA EN BIT PÅ SIDAN SÅ ATT DEN HÅLLER IHOP.
5.Sätt lite lim på ena sidan och vik över 
6. Gör likadant på andra sidan.


För att kunna hänga upp dem tar du en bit tråd och trär igenom med nålen. En liten knut och den är färdig.

Då var det helg igen, tänk vad veckorna går fort. I helgen har vi ett besök inplanerat till Anna och jag hoppas på att få massor av bra tips om grönsaksodling. Så nu hoppas vi att magbacillerna fortsätter att hålla sig borta.

Önskar er alla en riktigt trevlig helg!

Mia

torsdag 22 mars 2012

Färgglad kökspall



En pall i köket är ett måste när man har barn eller är kort, vilket jag är. Fast egentligen skulle man ju ha de där trappstegen som man drar ut under skåpen från sockeln. Varför tillverkas inte de längre? Så smart sätt att använda en yta som annars bara står och är tom. Men nu har vi inte sockeltrappsteg, så då får man göra det bästa av det och snickra ihop en egen. Den vi har gjorde jag  för två år sedan av ett gammalt runt soffbord, därav den konstiga formen. Den var vit en gång men välanvänd som det blev många oönskade fläckar efter ett tag, som nu täcktes över med ny vit färg och restbitar av kraftigt papper inspirerad av den här bloggerskan.


Eftersom lillebror vaknade på natten med magsmärtor som sedan resulterade i en kräkfest fick han stanna hemma. Storasyster hade svårt att sova både innan och under de nattliga aktiviteterna så även hon fick stanna hemma igår. Förutom att tvätta tre maskiner som hängdes ute i det härligt soliga vädret (alltid något) och skurning av golv har vi pysslat. Jag med pallen och dottern med limpistolen. Ett kottdjur med fjädersvans blev det och en hög med lim på parketten. Tur att man har Herr Hällskarpa som snabbt kan ta bort det innan pappa kommer hem och skriker- Akta parketten! (kanske inte riktig.... men han är väldigt rädd om den).


Nu hoppas vi att kräkbacillerna håller sig borta från oss andra. Har hört att tio vitpepparkorn skall funka så förutom den vanliga frukosten fick vi vuxna tio och barnen fem sådana.

Ha en bra dag!
Mia

onsdag 21 mars 2012

Denimskjorta

 

En denimskjorta är något som jag funderat på att sy väldigt länge. Min farfar hade ofta denimskjortor och  när han gick bort för några veckor sedan fick min pappa ärva några av dem. När jag stod där och plockade upp de välanvända och vältvättade (så som de ska vara) denimskjortorna kände jag att det var dags att sy en till Elliot. Den är egentligen en storlek för stor men efter några tvättar får den inte bara en fin tvätt utan den krymper lite också. Jag lovar att visa bilder på den när den fått sig några tvättar.
  

                           

 Jag tycker att det blev lite roligare med mörka detaljer. En detalj jag hade kunnat strunta i var öglan bak i oket. Eller kanske inte öglan utan mer vecket som jag gjorde. För denimskjortor skall ju vara lite smala i passformen och att öka då är ju inte så bra. Det är inget jag orkar ändra på nu men när jag känner för det passar jag nog på att ha en söm mitt bak, då kan jag även ta in lite vidd i midjan.

Som ni ser så hänger skjortan på ett vägghängt hockeyspel och det kan jag verkligen rekommendera. Så slipper man snubbla på pinnar eller trampa på planen (för dem som har småsyskon).

Ha det bra i vårrusket!

Mia

tisdag 20 mars 2012

En lappad fotpall


 

En tresitssoffa till två vuxna och tre barn räcker ganska bra, om barnen ändå fortfarande ska sitta klistrade eller på oss vuxna. Det funkar då vi är själva hemma men har vi gäster blir det lite trångt. Den nya fotpallen löser nog inte det problemet men trevlig att lägga upp trötta ben på är den i alla fall.

 

 Jag flyttade runt lite hemma och pallen på lilltoan fick flytta in i tvättstugan.

 Helt plötsligt hade jag fyra metallben över som fick flytta över till en större bräda.

 Barnens gamla spjälsängsmadrass räckte till en dyna överdragen av tyg som häftades fast i brädan och en lös madrass att ha ovanpå med tjusigt överdrag. 

För att dölja benen sydde jag en fotpallskappa som lätt går att ta av och tvätta. 

Dynan ovanpå blev en blandning av lappar i gröna, vita och turkosa nyaser. 

Jag tycker att det är otroligt fint med olika lappar ihopsydda till filtar, kuddar och överdrag men det har varit svårt att kombinera mönstrade tyger. Då det har helt enkelt aldrig blivit av. Men de här tygerna hade av en slump (när jag sorterade dem i färg) hamnat nära varandra och passade faktiskt väldigt fint ihop. Så jag tog dem och lappade ihop till en liten dyna med knytband eftersom dragkedjan gjorde mig galen. Alldeles för mycket av min dyrbara tid tog det att sy i den och rutorna hamnade helt i olika höjd. Att sitta och tråckla innan kändes som slöseri med tid så jag sprättade alltså bort dragkedjan och sydde fast de vita banden  istället.

En liten fråga till er: hur hög skall en fotpall vara? Vi tycker nämligen inte lika här hemma. En av oss tycker att den ska vara lika hög som soffan och den andra tycker att det räcker att den är en bit ovanför golvet. Inget världsligt problem, bara olika tycke. Vem som vann ser ni ju och det var egentligen mest för att det var det billigaste alternativet, för nya ben köper vi inte. Det mesta i vårt hem är "bonussaker" där det mesta redan funnits hemma.

Ha en bra dag!


Mia