fredag 28 februari 2014

Grå eko-svettisar



Jag sydde ju ett par blå svettisbyxor till Liten för några veckor sedan. En lite smalare modell som jag blev väldigt nöjd med. Det var inte lätt att hitta ett liknande blått tyg, men efter lite letande hittade jag ett fint grått sweatshirt-tyg hos Sonjas textil med passande muddribb till. Lite tunn denim-chambrys har jag även beställt i två blå nyanser, vilket blir fint till klänningar och byxor i sommar. Att hitta vävda tyger som är ekologiska är lite svårare än trikå som det finns massor av. Men Sonja har mycket, så letar du vävda ekologiska tyger så tycker jag att du ska titta in i hennes butik. Hon är väldigt hjälpsam och skickar gärna hem tygprover och denim har hon massor.

Byxorna jag sydde den här gången blev lite bredare, kanske lite väl breda men annars har jag gjort dem rätt så lika de blå i utseendet. Idag ger jag er ett litet sömnadstips. En fusk-täcksöm (kallas det så?) där du bara behöver en vanlig symaskin och en overlock. Du overlockar den lilla biten till exempel en gylfdetalj, en ficka eller en besparing bak. Sedan syr du fast den på plagget, kanske är det redan många av er som gör så men det är nytt för mig.

Min overlock är femtrådig och jag tror att den kan göra en variant av täcksöm men man måste då flytta nålar och trådar och greja så mycket att jag aldrig gör det. För overlockmaskiner är så bra på många sätt, men även lite besvärliga. Ett litet fel och du måste trä om hela maskinen. Helst önskar jag mig en till maskin så att jag kan ha en förberedd för vit tråd och en för mörk.

Trevlig helg önskar jag er alla som tittar in trots de glesa inläggen för tillfället. 

måndag 24 februari 2014

Virkade dammsugare och kakfrimärken


 Fikabrödet i  lekköket av tråkig plast behöver bytas ut, lite för många barn som har tuggat på dem nu. Så jag började med  att virka två minidammsugare. Bara på prov, för att börja med något litet och enkelt. Storleken anpassades till faten och glasen i lekköket, därför blev de så små. 

Man virkar helt enkelt bara ett varv på kortsidan istället för två för att få dem så små. Sedan får man minska antal varv med färger också. Jag har tagit 3 varv brunt, 5 varv grönt och 3 varv brunt igen. Det bästa med minimodellen är att det går så snabbt att virka dem.



 När jag ändå skriver om goda saker man inte kan äta, men som är fina att titta på, så måste jag ju visa  de här fina kakfrimärkena. De har ju funnits ett tag och jag var lite orolig att de skulle bytas ut, men de verkar finnas i år också. Vem blir inte glad över lite fin kakpost? Så nu har jag beställt en hel hög med dem från Postens hemsida, väldigt smidigt faktiskt. Och så ligger de så fint i en sådan smörpapperspåse.  

Sportlov är det nu och hela högen med barn är hemma. Det blir mycket laga mat då men vi klämmer in lite skridskor, promenader, cykelturer, pyssel och annat kul. Dessvärre lite feberyra för storebror också....  

lördag 22 februari 2014

Vi bygger en stad i trä






Vi har ett rum för lite i vårt hus, fast ändå inte. För hemma hos oss vill egentligen ingen vara ensam, så egentligen skulle man kunna säga att vi har tre rum för mycket. Fast nu har alla ett eget rum  förutom den lilla och han kommer inte att behöva något på ett tag. Men en lekhörna är ju väldans bra att ha. Gärna där vi alla är mest, så den fick bli i vardagsrummet.

Vårt tennisracket har jag ju redan visat, det med luftballongerna. Nu har jag också äntligen målat de där husen inspirerad av Petra. Mina är än så länge bara svarta, färgerna kommer när jag bestämt mig för hur det skall se ut i fönstren. Sängen köpte vi för en billig peng innan jul och den fick alltså bli myshörna med kuddar och böcker.

Den färglada vimpeln på tennisracket har jag gjort själv och girlangen med runda prickar kommer att finnas på nya hemsidan.

Kul att ni var så många som ville ha en lite sömnadstips. Jag lovar att det kommer, kanske inte de närmaste dagarna men inom några veckor.

Nu tar vi helg hemma och tar hand om den lilla som fick en tråkig present på ettårsdagen....  höstblåsor.

torsdag 20 februari 2014

En liten ettåring


Idag är det ett år sedan lilla Timothy föddes, tänk vad tiden går fort. Alldeles förskräckligt fort. På bilden här är han nästan två veckor.  De där första veckorna var ju lite jobbiga vilket bilden inte alls visar. Bara en söt liten sovande bebis som verkar så lugn och mysig.  Det var han inte de första dagarna, men sedan blev det bättre. Fast han hade ont i magen och när han var vaken var han ganska gnällig. Men han sov ganska mycket, både i vagnen och i famnen. Jag hade många mjölkstockningar med feber och så var det kaos i sovrutinerna för hela familjen. Det slutade med att jag och den lilla flyttade in i storebrors rum. Alla barn bytte rum och sängar med varandra och ingen sov där de sov innan bebisen föddes. Men ett av storbarnen lärde sig sova själv i samma veva, så nu sover två helt själva och två vill gärna ha sällskap någon gång under natten. Och alla har fått nya fina rum, så det blev ju bra till slut.

Den lille är så älskad av så många. Nästan så att vi fortfarande måste ha schema på vems tur det är att vara med honom. Ett tag var det faktiskt så att vi hade ett rullande schema tillsammans med barnen när det gällde läggningen, men det blev lite rörigt så vi tog en paus. Fast nu är det nog dags att få ordning på det där igen, för det är ju lite mysigt för syskonen att sitta där med honom i famnen när han dricker sin välling. Sedan ligga bredvid honom och lyssna på han när han småpratar tills han somnar. Man förstår ju inte alls vad han säger men han övar talet och rösten lite. 

Igår var det storebror Elliot som gav honom välling och klappade på hans rygg tills han somnade. Storebror var ganska nöjd och stolt var han när han kom ner för trappan sen. Men så finns det ju så klart dagar då de tycker han är jättejobbig. Fast oftast är de stolta och glada över honom.

tisdag 18 februari 2014

Byxdress




Ibland tar det väldigt lång tid att sy något till barnen. Som den här byxdressen, som Juliette önskade  sig i somras. Nu är den färdig och modellen blev precis så puffig som jag faktiskt önskade. Jag har länge funderat på hur jag skulle få till rätt mått och det är konstigt egentligen för inte är det någon krånglig modell. Men det är mest det där med hur mycket som ska läggas till för att den skall få rätt längd på livdelen. Ibland är det ju bara så att hjärnan inte alls orkar tänka logiskt. 

Jag vet ju egentligen inte vilka ni är som läser bloggen och vad ni vid läsa. Vill ni att jag förklarar hur jag gjort när jag sytt något eller känns det som överkurs? Om det är någon som är intresserad så säj till så kan jag ju göra en bättre beskrivning med bilder också så man lättare förstår. 

Jag har i alla fall använt ett byxmönster som grund och gjort om till två mönsterdelar, alltså två sömmar. För att skarven mitt fram inte ska se så tråkig ut sydde jag på lite skrynkeltyg.

Juliette kallar modellen för byxdress!

söndag 16 februari 2014

En överraskning



I storebrors rum har vi en resväska med massor med Transformers-gubbar. Ni vet actionfigurerna som förvandlas till olika fordon. Den väskan leker de inte ofta med men det händer då och då. I veckan ville lillebror leka med figurerna så vi bar ner väskan. När han öppnade den hittade vi en ask med röda geléhjärtan bland alla gubbar. Varken jag eller Kenneth hade köpt asken och förstod inget alls. Men vi kom ganska snabbt fram till att det måste vara storebror som köpt den. Vi lade fort tillbaka den och bar upp väskan så den fina överraskningen inte skulle bli förstörd.

Alla hjärtans dag kom och barnen var i skolan som vanligt. Vi kom hem och de spelade lite dator och sånt och helt plötsligt sprang storebror upp och ner kom han glad och la fram asken på vardagsrumsbordet. Vi spelade sådär överraskade som vi skulle varit om vi inte vetat om det och åt de goda hjärtana. Men jag har så svårt för hemligheter så jag berättade att vi hittat hjärtasken men lagt tillbaka den för att inte förstöra överraskningen. Och det första han säger är

- Jag som tyckte att jag hittat bästa gömstället. Det är ju ingen som lekt med dem på typ hundra år.

Så sant så. Men det är väl lite så att allt händer samtidigt. Alla skall på toa samtidigt, alla kommer på att de just nu ska ringa till en kompis osv... 

I alla fall är det så hemma hos oss. Såsom livet är med fyra barn. Fast den här gången var det ju två bra saker som råkade sammanfalla istället för de där andra sakerna som ofta skapar konflikter.


Vi brukar vanligtvis inte fira Alla hjärtans dag med presenter till varandra eller så, men barnen tycker det är lite mysigt och en ask med geléhjärtan är ju en fin tanke. Det är ändå något som vi alla kan dela på. Och lite gott behöver man ju ibland, eller hur?

torsdag 13 februari 2014

Tygravioli till barnens lekkök




Förra året sydde jag lite ravioli till barnens lekkök. Det där köket där jag nu håller på med en stor renovering. Spisen var lite skruttig, men själva grunden är fin så jag nöjer mig med att klistra på nya spisplattor av vinylplast och måla den vit istället för röd. Insidan, som varit tråkigt brun, har målats vit och kanske sätter jag dit någon liten lampa för att få till den där riktiga ugnskänslan. Det är ju så roligt det är med att fixa i barnens lekkök. Än så länge är han lite liten och de andra stora, men snart så gör han nog lite annat än slänger sakerna på golvet. Och det går framåt, för nu tycker han att det är lite roligt att hålla upp en tygbulle som man får låtsas äta av. Eller när han bjuder på en slurk ur koppen han håller fram. 

Eftersom det är så väldigt kul med lekkök för både vuxna och barn så kommer jag att sälja lite leksaksmat i trä på hemsidan. Mycket ekologiskt faktiskt, samt en del saker som jag sytt. Bland annat dessa ravioli. Sex stycken packade i en cellofanpåse med lite zigzag-papper och en pappersravioli. För det ska kännas lite fint för de små också när de får dem, som att köpa en riktig påse ravioli.

onsdag 12 februari 2014

En tackgåva



I december låg det en dag ett paket i brevlådan. Konstigt tyckte jag för inte hade jag beställt något från någon. Men när jag öppnade det så låg där en fin kakstämpel i trä. Då kom jag på vem som skickat den. En person som jag lärt känna på Instagram  som jag tidigare gjort en beställning av. En tjusig Sophie giraff till Liten. Och kakstämpeln var någon hon köpt åt mig och tanken var att jag skulle hämta upp den när jag skulle besöka Göteborg. Men så blev det inte istället fick jag ett fint paket i brevlådan. 

Så har jag länge tänkt att jag skulle ge henne något. Och hårbandet har ju legat färdigt och inslaget länge. Men till brevlådan har den inte kommit. Fast igår så postade jag det.

Och hårband det gör jag några nu. Några runda och så nya rosetter. Ett sånt lagom framför tvn göra.




söndag 9 februari 2014

Sjömanskläder






I veckan har jag sytt en liten sjömansdress till en pojke som ska döpas Ture heter han. Det har kommit in några beställningar under åren efter att jag sydde de första.  Så jag har nu bestämt att de kommer att finnas i ordinarie bassortiment på hemsidan när den är färdig. För det är svårt det där med finkläder till pojkar. Flickor kan man ju sy klänningar till i mängder. Roligt är det också, och tacksamt för den delen. Men pojkar, vad syr man egentligen till dem?

Men vet ni, nu när jag har lilla Timothy så känns det som jag faktiskt kommer att sy mer pojkkläder. Det tog liksom bara tre pojkar innan inspirationen skulle komma till mig. Eller så är det kanske för att det är så mycket lättare att sy till en liten än till en sjuåring. Det kanske inte kommer så många olika överdelar men byxor och shorts har jag idéer till. Och sådana heldressar för bebisar (lite 50-tal), det gillar jag. 

Och kameran den ville inte alls igår. Den bara krånglade och hade sig ingen fokus alls så det blir nog till och köpa en ny trots allt.  




tisdag 4 februari 2014

Virkade luftballonger på tennisracket





Nu är jag ganska så trött på de där luftballongerna och den där hörnan som jag gjort till Timothy. Jag vet inte hur många bilder jag tagit på detta. Det var ju så att jag hade krångel med bilderna. De har liksom fått sig ett annat utseende när jag fört över dem till bloggen. Jag funderade till och med på att köpa ny kamera. Sökte på allt men tydligen med fel sökord. För till slut hittade min kära man svaret. Då släppte flera veckors frustration över varför bilderna inte blir som jag vill i bloggen.  En inställning som jag inte gjort men som vi bara behövde ändra. Och här hittade vi svaret ifall någon annan har samma problem. 

Och allt detta krångel mitt i planerande av nya hemsidan och allt som ska fotas, köpas in och sys. Det finns liksom inte tid för det just nu. Det räcker ju med att jag behöver öva på att ta foton. Att sitta framför en dator är inte heller min grej, och de senaste dagarna har det blivit många timmar där.

Åter till luftballongerna som jag hängt upp. I vardagsrumshörnan sitter de fast i ett gammalt tennisracket som jag vi haft stående i trappan. Luftballongerna hänger över en liten myshörna som är Timothys alldeles egen. Hans lilla rum som han älskar, nu ska det bara målas hus och lite annat fix innan det är färdigt. Luftballongerna har legat i en låda och väntat, de virkade jag för länge sedan, se mer här om dem vid intresse.