torsdag 31 december 2009

Gott Nytt År och Kinoko 2009




Eftersom jag började i februari har jag inget att visa från januari. Februari finns det inte heller så mycket så det får bli första och enda bilden från februari. Vår lilla hattstuga av snö. Det tog ett tag för mig att komma i gång med bloggandet och tanken var att jag skulle skriva var tredje dag men nu har det blivit varje dag.

I mars fick barnens kusin denna rosa morgonrock i fleece med röda brodyrstygn när hon fyllde år. Den blå blommiga klänningen sydde jag också i mars. Men den bloggades inte om förrän i april.

I April fick deras andra kusin en liten kappa den kanske inte var den mest praktiska eftersom den blev lite tjock.


I Maj stod jag på kidzamarket i solna hallen sydde mycket inför dagen men sedan blev det mycket tid i trädgården.

Några solhattar i Juni blev det i alla fall resten av tiden var jag i trädgården här med. I Juni hade jag också en liten release-ernissage i trädgården för vänner och bekanta.


I Juli fick mina kusiner en varsin klänning av mig i födelsedagspresent. Jag har själv en av varje och längtar efter sommaren så jag kan börja använda dem igen.


I Augusti hade jag min första tävling med 5 deltagare.


I September börjar jag sy lite mer, bl a föddes det några prickiga haklappar och de rödmuddade jeansen och de små kantarellvantarna tillverkades. Sailorjeansen syddes också då.


I Oktober sydde jag denna prickiga klänning som visade sig bli fleras favorit. Hårspännen i tre olika färger gjordes också. Prickig kjol och vantar blev det också. I Oktober var jag även med på Kidzmarket.


I november blev det en snurrkjol och en helt ny hemsida.


I December blev det många beställningar och en brudklänning men även en tomtedräkt och ett par kantarellmuddisar till mig själv.


Jag var lite virrig i huvudet när detta skrevs men jag tror att det blev rätt. Tänk vad fort man glömmer, tur att man har bloggen det är som en levande dagbok. Vi har även en femårsdagbok och det är vår andra så i 8 år har vi skrivit lite varje dag.

onsdag 30 december 2009

PIF och stickad rutfilt


Tack för alla gratulationer igår och idag!

Jag hade som mål att göra en mormorsfilt innan året var slut och det gick lite trögt i början med stolpar som inte var riktiga. Några rutor blev det och dessutom lite stickat, jag virkade ihop rutorna med det blev inte så bra. Det blev lite stelt, kanske är det bättre för mig att sy ihop rutorna eftersom jag är bättre på att sy än att virka. Delarna ville inte riktigt passa eftersom jag använt olika stora virknålar, men jag skall prova pressa på och krympa delar som är för stora så kanske den får en fyrkantig form istället för en karamellform. Ni får nöja er med en detaljbild på den fina delen och resten får komma nästa år när jag är nöjd med hela. En halv filt blev det i alla fall...

PIF

Jag har anmält mig till min första PIF hos Lillofant och det går ut på att de 3 första som skriver en kommentar på detta inlägg får en handgjord gåva av mig inom 365 dagar. Enda kravet för att vara med är att du gör samma sak på din blogg.

Gör så här:

Skriv en kommentar som säger att du vill vara med.
Kopiera texten nedanför och lägg in på bloggen.
Du har nu 365 dagar på dig att göra något fint till de tre som vill ha en gåva av dig. Det måste vara handgjort av dig.
Det är bara de tre första som vill vara med som får en gåva och det går bra att skriva en kommentar även om du inte vill vara med.

PIF = PAY IT FORWARD


"I will send a handmade gift to the first 3 people who leave a comment on my blog requesting to join this PIF exchange. I don't know what that gift will be yet and you may not receive it tomorrow or next week, but you will receive it within 365 days, that is my promise! The only thing you have to do in return is pay it forward by making the same promise on your blog."

tisdag 29 december 2009

HURRA FÖR MIG!


Idag fyller jag 31 år


Sachertårta är en chokladtårta med aprikosmarmeladsfyllning. Jag har dekorerat min med grädde eftersom jag tycker att de är gott att ha till.

Vår favorittårta efter Leilas chokladpavlova är sachertårta. Eftersom vår gula elvisp från 7o-talet gick sönder sist jag gjorde maräng fick det bli en tårta man inte behövde visp till. Vi gick till affären för att köpa choklad och kom hem slog upp kokboken och såg då att det visst behövdes en elvisp. Men man behöver inte vispa lika mycket som när man gör maräng, ni som har gjort egna maränger vet att man måste vispa länge.

Rotade runt i lådan och hittade denna handvisp, även den från 70- talet. Tur att jag inte kastar något... Men det var inte det lättaste att vispa smör och socker med den, allt fastnade i visparna och skålen for runt hela tiden. När äggen kom i gick det bättre men jag fattar inte att jag lyckats göra något med den där tidigare. Jag kommer fortfarande ihåg att jag suttit och vispat grädde med den utan problem. Det kan ju hända att den blivit lite skev eftersom barnen använt den som propeller när de lekt flygplan i soffan.


Tur att jag har dessa två redskap en stor bra gummiskrapa och Tupperwears spritsare. Man kan byta sprits utan att behöva öppna hela. Det är bara att skruva,byta och forsätta.

jag fick en fin lykta av Kenneth med små hjärtan

och ett vit hjärta av Elliot som han köpt med sin lön han fick när han var med pappa på jobbet idag. Den fick bo i amarylliskrukan.


Juliette gjorde en fin liten teckning. Leonards present har jag inte fått ännu den kommer nog ikväll och det skulle vara en av hans små hundar (den vita).

Ikväll blir det hämt-sushi, vi brukar beställa en stor familjetallrik med 54 bitar eftersom barnen också tycker att det är gott. Sedan blir det tårta till efterrätt. Kalas för släkt och vänner tar vi en annan dag.

måndag 28 december 2009

Haklappar på


Eftersom mina barn är för stora för att använda haklapp är det kul att få se hur de ser ut på. Den ena modellen hittar ni hos Nina med bloggen Little Perky där vi gjorde ett byte jag fick två fina brocher och hon fick några hårspännen och en haklapp.
De andra två modellerna hittar ni här hos Emma som har bloggen Fembarnsmamman som gjorde en beställning innan jul till sina tvillingar.
Klicka på den förstorade texten så hittar ni till de söta modellerna.
Vill ni göra en beställning på haklappar eller något annat hittar ni butiken här.

Ikväll skall jag sy klart capen som skall få lite fina stickningar och ett handsytt knapphål det kommer bilder imorgon.



söndag 27 december 2009

Brudklänningen nästan färdig

Fingerborg är bra att använda när man skall sy mycket för hand...

... annars sticker man sig i fingret och det kan komma blod på klänningen och det kanske inte är så populärt. Men jag har faktiskt hört att det betyder tur så lite blod i fållen eller i fodret kanske inte gör så mycket.

En liten dekoration på axelbandet.

En hög med tre olika material.

Insidan på livdelen är handkastad för att inte repa upp sig för mycket, sömnsmånerna pressas uppåt. Sidsömmar som skall synas overlockas.

Sedan syr jag fast fodret i livdelen för hand.

Så här fin blir skarven mellan livdel och kjoldel .

Dolda dragkedjor är finare än vanliga men behöver en annan pressarfot. Eftersom jag inte har någon dold pressarfot till min nya industrimaskin som fyller ett år nu i dagarna fick jag göra det på den gamla hushållsmaskinen och det var jobbigt. Från att ha vant sig vid att lyfta pressarfoten med pedalen, automatisk trådklipp så man slipper ta med sig saxen och förinställd backning för fästning blev det snurrigt i mitt lilla huvud. Helt plötsligt skulle sakerna göras helt annorlunda. Lyfta pressarfoten med handen, trycka på backknappen och absolut inte glömma saxen om man inte vill ha långa trådar.

Hoppas ni förstod något av det jag skrivit utan att veta hur klänningen ser ut men den är tyvärr hemlig i några dagar till.

torsdag 24 december 2009

GOD JUL

Några bilder på tomten i den nya dräkten jag satt och sydde på till 2 i natt. Som ni ser lyckades jag inte så bra med att locka skägget men det ser faktiskt bra ut ändå.

Tomten får vila sina ben i gungstolen samtidigt som han plockar ur paketen ur ett gammalt örngott. Fler detaljbilder på tomtedräkten kommer när jag vilat färdigt mig efter sömnad, julmarknad hela december och förkylning.


Igår gjorde vi moccakola som jag och Leonard slog in i smör papper. Detta är såna små färdiga smörgås papper för den som inte vill sitta och klippa.

Burken är modellen större sill burk med papper på korken, band runt och en liten etikett som visar vad den innehåller som den förra fast större helt enkelt.


Ny tradition nu när vi firar jul hemma själva är att sitta och dekorera pepparkakor. Barnen spritsade några kluttar som ni ser längst bak i bilder och gav upp efter 10 kakor så jag satt ensam kvar och kristyrade resterande 100 kakorna.
Änglar med namn fick vara skyltar på sittplatserna.

God Jul på er nu skall jag gå och sova.

onsdag 23 december 2009

Julstrumpor

Idag syddes de här små julstrumporna. Eller små och små, de är ca 30 cm långa. Jag hade köpt för mycket tyg till tomtedräkten att det räckte till några strumpor också.

Grå spets i överkant och som hängare.

En bokstav så man vet vems strumpa det är och den är fastsydd med rött bomullsgarn för att få lite julkänsla. Barnen har aldrig haft några strumpor tidigare så de blir nog lite förvånade imorgon bitti. Bilderna är lite mörka men jag var tvungen att fota dem när de sov. Dessa kommer att finnas att köpa till nästa jul och bättre bilder kommer på hemsidan då.
Kände att jag höll på att bli förskyld idag och har tagit till ett husmorstips som Kenneth fått på jobbet och den kuren består av vitlöksklyftor i öronen. Så nu när jag sitter och skriver har jag en halv klyfta i vardera öra.
Nu ska jag upp och sy klart tomtedräkten.

tisdag 22 december 2009

Önskelistor och papiljotter i skägget

Det enda tomteskägget jag hittade i går var ett rakpermanentat. Det ser inte alls riktigt ut, funkar kanske om man skall vara tomte till en 1 åring. Så jag tog några papiljotter och lite hårgelé eftersom det var det enda jag hade hemma. Lite spray hade varit bra.

Så här tråkiga såg den ut när jag köpte dem jag har nämligen köpt några som skall vara som hår bak . Nu ligger en på vardagsrummsbordet och vi får se om det blir lite lockigt. På julafton får ni se hur tomten ser ut.

Idag två dagar innan jul tyckte barnen att det var dags att skriva önskelistor. Juliette med sina två saker, Leonard gjorde lite kludd och Elliot hade ungefär 7 saker. Vissa använder fingerborg när de syr och Juliette använder fingerkork när hon skriver, då vet hon ialla fall var hon har korken när hon är färdig.

De satte listorna i varsitt kuvert och jag sa att de skulle lägga dem på trappen så kommer det en stark vind och blåser upp kuverten till tomten. Det låter ju egentligen lite konstigt för han bor ju inte uppe i himlen men de verkade inte reagera alls.
När de tittade på tre julkalenderavsnitt som de missat sprang jag ut och hämtade kuverten.

måndag 21 december 2009

Inspiration till tomtekläder

Idag gick jag runt halva stan för att hitta "Olles skidfärd", en jättemysig bok om Olle, Farbror Rimfrost, Kung Vinter, Gumman Tö och Prinsessan Vår. Vår tomte i jul är lite inspirerad av boken och jag har idag köpt tyget. Mönstret blir samma som till den här tomten men färgerna går i beiget och naturvit.
Jag tog en paus i skrivandet för att gå upp och läsa boken för barnen började jag fundera lite. Kung Vinter är vit och har valrossar och isbjörnar och dagens tomte är röd med renar och släde. När blev han röd i Sverige? För den röda tomten känns ganska modern, förr hade vi ju julbocken. Om det är någon som vet tomtens historia så vill jag gärna veta den. Eller är det så att det bara är Elsa Beskows tomte som är vit.
Sedan undrar jag om det är så att de är barnarbetare från Asien med i boken. Kung Vinter tror jag ska vara tomten eftersom han i slutet åker till Nordpolen, men nissarna är barn och de ser ut som barn från Asien, dvs mörkhåriga med sneda ögon. De är ju barnarbetare förmodligen, inget konstigt då men nu. De är lyckliga i alla fall de får rast och går ut och åker pulka, så de verkar må bra.
Jag gillar boken ändå för det är så mycket fantasi.
Mina barn har nu fått lära sig att riktiga tomten är Kung Vinter och det är hans assistent Farbror Rimfrost som kommer med paket.


När jag ändå håller på att ge lite boktips tänkte jag visa den här underbart tecknade boken som Sven Nordqvist har skrivit. Mer kända Nodqvist-böcker är ju dem om Pettson och Findus. I den här boken får man följa storebror som letar efter sin lillasyster, du får en textledtråd och en massa fint att titta på när du letar.

Nu skall jag klippa ut delarna till kläderna och locka skägget.

Klädpåsar



Påsar med kläder som väntar på nya hem nu innan jul, här gömmer sig...

....ett par sådana fast med blå mudd men jag tyckte röda såg lit juligare ut att visa. Dessutom fick L ha på sig min gamla tröja som mamma stickat, han ville inte gärna ha den men en bild lyckades jag ta. För att få en fin bild på kantarellfickan fick han försöka nå en kontakt högt upp på väggen, så lite arg är han.

...två kanske tre snurrkjolar med röd mudd och en eller två med blå, en kund har ej bestämt sig för färg ännu.


En fin inspirationsbild som känns lite julig. Jag tycker att kjolen är fin med grå strumpbyxor, röda skor och en mysig grå kofta.


Och två prickiga klänningar som ni nu har sett många gånger. Hann inte ta en julig inspirationsbild men med vita strumpbyxor, de röda skorna och ett rött hårspänne från kinoko. Blir nog fint eller vad tror ni?

Här hittar ni hemsidan.