torsdag 28 november 2013

Juligt fast ändå inte....



Ja, så är det lite med grönkålen för mig. Jag har gjort något försök att köpa fryst och gjort en soppa som spenatsoppa fast grönkålssoppa. Och grönkålen smakar väldigt grönt, jag kan inte förklara riktigt men den är inte alls lika mjuk som spenaten. Sedan har det helt enkelt inte blivit så mycket grönkål för min del. I alla fall inte i ätform, snarare som dekoration på julbordet. För den är ju faktiskt väldig fin.



Men så var ju min syster här och hälsade på i somras, hon som bor i New York där allt ska vara så ekologiskt och väldigt nyttigt. De har ett stort utbud där och mycket som vi inte har, bland annat de där kale-chipsen hon berättade om i somras. Jag hade hört talas om kale men inte riktigt kopplat det till grönkål och verkligen inte till chips. Men vi googlade och det visade sig vara grönkål och sen sökte jag efter recept och det visade sig vara enkelt att göra. Men som vanligt ändrade jag lite själv i receptet så här kommer min variant:

En plåt med grönkål, delad i bitar ca 3x3 cm (antingen river du eller skär)
cirka 1 msk olivolja
1-2 vitlöksklyftor
lite chilipulver

Massera in blandningen i grönkålen och ställ i ugnen som är 50 grader. Blanda runt då och då, det tar några timmar.

Trevligt, gott och nyttigt snacks har du nu! Och vill man slå två flugor i en smäll kan man alltid använda kålen som dekoration på julen och sedan "chipsa" till nyår eller tidigare om man känner för det.

Önskar er en trevlig helg! 

Han behövde byxor....



Han behövde byxor så jag sydde ett par av en gammal luvtröja vi fått, som varken passade maken eller äldsta sonen i storlek. Gylfdetalj, knälappar och bakfickor syddes fast med avigsidan upp. Ärmmuddarna och nederkanten på luvtröjan återanvändes de också. Men det var lite urtvättat och solblekt så jag vände ut och in på dem.

Sen har vi ju det där med bebisfötter. Hur söta är de inte? Sådär runda och goa som man liksom aldrig kan sluta pussa på. Eller prutta på och låtsas att de luktar fotsvett så som barnens farmor brukade göra när de andra var små. 

-Usch, vad det luktar fossesvette! 

Sen skrattar man lite och gör om det. Ja inte behövs det mycket för att göra en sån liten på gott humör. Och egentligen är de ju inte så värst jobbiga att ta hand om förutom att man nästan måste vara nära dem hela tiden. Elliot tycker att det är konstigt att en så liten person kan kräva så mycket. Jag undrade vad han menade med det och han svarade att någon måste ju vara med honom hela tiden.  Det är ju så sant även om han nu faktiskt ibland kryper iväg till andra rum själv, även om det blir en del bärande fortfarande. Men snart är det slut på det. Så jag passar på att mysa och bära på honom så mycket jag bara kan.....

onsdag 27 november 2013

Blommor på ljusslinga






Tänk att jag varje år blir lika överraskad när det blir sådär mörkt tidigt på eftermiddagen. Själva mörkret är ju egentligen inte så jobbigt . Mer att det känns som jag gör saker mitt i natten för att det är mörkt när man tittar ut. Och lite mysigt är det ändå att få tända ljus och fina lampor, sådana saker som man kanske inte gör så ofta under de ljusa dagarna på året. Nu har det äntligen flyttat in en ljusslinga i Juliettes rum. En grön julgransslinga var det enda vi hade hemma men det funkade ju faktiskt väldans bra ihop med blommorna som jag gjorde av äggkartong. Lite som en lång blomsterranka ser det ut. Och inget kostade det för äggen behövde vi ju ändå, och så blev det lite mindre att lägga i kartongåtervinningen. 


Och det var mycket enkelt att göra. Du klipper bort den höga i mitten, klipper ut små tårtbitar efter vikningen, rullar upp med en penna och vips så är det klart. Om du tycker att det är tråkigt med en enfärgad så tar du lite fint papper och limmar fast. Sedan är det bara att trä dem på lampslingan. Hos Helena med Craft&creativity såg jag den och titta gärna in där och se hur hon har gjort. 

Det blev visst lite blomstertema här på bloggen. En tapet, klänning och till slut en ljusslinga. Känns ju inte alls juligt. Nu får jag nog sätta igång med julpyssel, ska bara hitta lite tid först. Och så ska jag först skriva om de där sakerna jag redan tagit bilder på som väntat på att jag ska lära mig den nya datorn. Jag får sätta 1 december som mål då det juliga ska börja. Första advent är det också då så det passar bra.


fredag 22 november 2013

Blommig klänning







En väldigt försenad födelsedagspresent är nu överlämnad. Den skulle egentligen varit en byxdress, men eftersom sommaren nu är slut för länge sedan fick det bli en tunika/klänning istället.  A-linjeformad fick det bli, vilket jag tycker är en bra och enkel modell som går att variera mycket och som funkar även när den är kort. Pingvin-ok med volang, lite svart spets och vintageknappar köpta på syfestivalen.  När klänningen överlämnades och provades tyckte jag att ett litet band i midjan skulle vara fint så vi sydde lite snabbt ett band och helt plötsligt blev det ju en helt annan modell.

Så var det ju den nya datorn som jag inte alls har lärt mig. Jag förstår t ex inte alls hur man ska föra över bilderna. Tur var det att jag fört in några bilder på bloggen utan text strax innan den gamla datorn kraschade. Alla mail som jag fått innan den lade av helt är borta och kanske vi en dag kan hitta dem. Så har du skickat ett mail som jag inte svarat på, vänligen skicka ett nytt. Nu ska jag inte tjata mer om detta, jag vill bara att de som mailat under den krångliga perioden och inte fått svar ska veta att det kan bero på att de försvunnit med den gamla datorn.

Trevlig helg!

onsdag 20 november 2013

Ingen vanlig dag


Igår fyllde hon år, storasyster och lillasyster - 9 år minsann! Varför finns det inget bra ord för syskonen i mitten som är både stora och små? De som är i mitten tillsammans med en till fast han är en pojke. För "mittentjejen" eller "mellantjejen" låter ju lite som hon är mitten av tre tjejer. Men hon har ju ett namn också (Juliette) och finast är det väl att kalla henne det. 

När hon föddes var det på den första vita kalla vinterdagen 2004. En sådan riktigt härlig vinterdag som faktiskt var riktigt trevlig att titta ut på mellan värkarna. Och fort kom hon sen, så snabbt att jag bara hann ut i hallen när Kenneth och storebror var ute och hämtade bilen. Har ju skrivit den här historien tidigare men den är så speciell för oss. Ja, alla födslar är ju speciella men just det där att vara helt själv och vara först att hålla i det nya lilla livet.  Och att se lyckan i  storebror  när han fick sitta i soffan och hålla i sin några minuter gamla lillasyster invirad i en handduk. 

Det blev frukost på sängen (frukosten är uppäten, jag har inte ställt en tom bricka för syns skull) och på kvällen kom några kusiner och farföräldrar och hälsade på. Dagen var så stressig med förberedelser inför kalaset och städning i syrummet efter att vi lagt in en heltäckningsmatta där. Men nu har jag en mysig värmande matta där och förhoppningsvis ska väl den och ett extra element göra att jag även kalla vinterdagar ska kunna sitta där och sy. 

Man kan alltså säga att den här veckan började med galet mycket att göra.... Ha en bra dag!

söndag 17 november 2013

En blomstrande tapet


Det var ju så kul det där med att tapetsera. Att så lite kan bli så fint.... Så vi slog till på en blommig tapet i Juliettes rum också. Länge har jag tittat på denna men inte riktigt kunna bestämma mig för om den är fin eller lite för mycket engelskt Bed & Breakfast. Kanske är det mest färgerna. Hade det inte varit för att Juliette nobbade alla andra tapetförslag så hade jag nog inte köpt den. 



Färgerna går i härliga pudriga pasteller som nog är lite fint till grått. Så det ska minsann få flytta in lite grå saker i hennes rum. Ifall någon som känner sig sugen på lite Bed & Brekfast-känsla i ett rum så finns den på Rusta. I helgen har vi dessutom satt upp en världskarta som täcker en helvägg i lillebrors rum men den får ni se en annan dag.

Den gamla datorn är helt kaputt. Tur att vi hade beställt en ny dator dagarna innan och att den faktiskt flyttade in hos oss i torsdags.  Jag har ju inte tyckt att vi behöver en ny men det tyckte vissa andra i familjen så vi beställde en. Och mailen funkar nu, dock finns inga gamla mail kvar vilket kanske inte gör så väldans mycket egentligen. Nu får jag ju börja på en helt ny lista istället för den där fulla som jag är så dålig på att rensa. Men jag är ju lite av en samlare och de där mailen som kanske egentligen kunde slängas samlade jag istället på. Fast det fanns ju faktiskt några viktiga mail där också som jag verkligen behövde spara på. Men vem vet, vi kanske lyckas hitta dem igen.

Önskar er en trevlig söndag!

onsdag 13 november 2013

Där sitter han och är sådär söt



När jag äntligen skall ta tag i bloggen tycker datorn att den har gjort sitt och vill inte alls funka. Så för att inte helt komma av mig igen gör jag ett försök att göra ett litet inlägg på telefonen. 
Jag och Liten gick ut ett tag idag och tog några bilder på den lurviga koftan. Ärmarna är superlånga som ni ser och han växer nog aldrig i dem. Eller växer i dem gör han ju men inte så den fortfarande passar i längd och bredd. Tänk så fort de där små växer. Om de bara kunde växa lite långsammare så man fick ha dem sådär små lite längre. Just nu är han alldeles underbar och nöjd för det mesta. Han börjar förstå vad man får och inte får. Och tittar på en innan han hittar på något bus som att plocka ur bestick, fat och glas ur diskmaskinen. Eller röja loss i kylen. Han är som en liten hund när han kryper runt och hoppar upp i knät och kramas när man sitter på golvet.  

Nu hoppas vi att den externa hårddisken funkar som den ska och jag hittar alla minneskort för jag är ju lite nojig när det gäller teknik. 

Ifall det nu blir en paus igen på bloggen och jag inte svarar på mailen vet ni varför. 

tisdag 12 november 2013

En virkad kofta

'


Liten behövde något varm att ha på sig i vinter så jag gjorde ett försök att virka en kofta. Det tog lååång tid att få till denna kofta. Jag virkade på frihand eftersom jag inte orkade leta efter ett mönster. Och när det blev fel var det bara att repa upp det som var fel, vilket jag fick göra alldeles för många gånger. Den blev till slut färdig i alla fall och jag är väldigt nöjd. 

Virknål 5 och garn VIKING Eco-Alpaca. När jag virkade hade jag en bild av hur den skulle se ut i huvudet och virkade så som jag skulle göra mönsterdelarna om jag hade sytt koftan. Och med hjälp av små vita garnbitar markerade jag ut var sidan, mitt bak och mitt fram var för att lättare veta var jag skulle börja minska eller öka.

 Garnet är otroligt mjukt men det luddar fruktansvärt mycket. Så nu hoppas jag på att det med tiden luddar mindre. Jag hade en gång en angorakofta som faktiskt aldrig slutade ludda och varje gång jag hade på mig den var det en stor luddig kant överst på byxorna under tröjan.... 

Kvällsvirkningen just nu är en pilotmössa till Liten.

söndag 10 november 2013

Här är jag

         

Det blev en lång paus. Lite bredband som krånglade, lite höstlov och en bebis har gjort att det blev så. Men det betyder inte att vi inte pysslat och grejat hemma, bara att bloggen fått vila lite. Men nu så skall det bli ordning. Jag vet ju inte hur många som läser bloggen och samtidigt följer mig på Instagram. Men jag har i alla fall varit väldigt aktiv där istället. Så lite av det där pysslet har jag ju skrivit om, och en hel del om familjen faktiskt.


Om morgonen då vi var jättetidiga ner till frukosten. Så där tidiga att vi var klara den tiden vi vanligtvis brukar kliva upp ur sängarna. Om kvällen då barnen ville spela kort i vår säng precis som vi gjorde under Earth Hour.


Om det lilla kylskåpet jag gjorde och hur Liten öser ut allt en sisådär 20 gånger varje dag.

                           

Om hur man får barnen att städa sina rum och de där små stunderna som Liten tycker om att vara med sina storasyskon. Tänk vilken lycka att ha tre stycken som så gärna vill hjälpa till och ta hand om den lilla. Vi vill inte kräva att de ska ta hand om honom så att det blir ett måste, utan vill de så får de. Och ibland har man sån tur att någon hämtar honom och låter oss få en liten lugn stund på morgonen.

                     
                 
                           

Sedan har det ju varit lite Allahelgona också och jag har provat att borra i en pumpa. En spindel och spindelnät fick det bli.

                        

När vi blev bortbjudna på lunch gjorde vi en liten "läskig" grönsakslåda att ge bort. Lite frukt, vattenfast penna och grönsakslåda i papp från den lokala mataffären.


Jag har också visat lite bilder på stora runda mattan jag håller på att virka och hur någon liten envisades med att ta virknålen hela tiden. Men nu är den faktisk nästan färdig - några varv till bara!
 '
                               

Vi har gjort egna kanel- och äppelchips och varit på Syfestivalen.


Och kört runt Liten i en ny ren fin kundkorg tills han somnat

                                  

Och pappan har tagit över föräldraledigheten. Första dagen började med storstädning i syrummet och nu ser man äntligen skrivbordet. Men sytt har jag inte hunnit mycket ännu, det är nämligen så att den stora julmarknadsmånaden börjar snart. Under fem veckor står vi uppe på Stortorgets Julmarknad i Gamla stan. Så snart måste jag sy massor till det, men först måste vi få ordning på förrådet med alla lagervaror. Och mellan allt fix och rens så äter vi goda luncher tillsammans. Dricker kaffe och fikar som två pensionärer.

Ja det här var lite av månadens Instagram-bilder och någon mer sådan bloggpaus blir det inte på ett tag. Kanske att det händer i december när julmarknaden drar igång men fram till dess kommer jag skriva. Inte varje dag, men varannan. Någon som har önskemål på vad jag ska skriva om? 

Önskar er alla en trevlig söndag! Vår söndag börjar väldigt trevligt, vi är nämligen bortbjudna på brunch.