onsdag 28 maj 2014

Puffiga shorts med spets


Jag köpte detta underbara tyg för att sy lite mer pojkkläder. Men så kunde jag inte låta bli att sy ett par söta flickshorts. 


... för denim och spets hör ju liksom ihop.


Och en liten rosett förstås, bara för att rosetter är så väldigt fint.

Uppdatering

Shortsen kommer likt de andra finnas i enkelstorlekar 50-80 därefter dubbel 86-104. Och tyget har jag köpt hos Sonja som har ett stort utbud av vävda ekologiska tyger och tillbehör en del till och med är Faritrade.  

För tillfället är det en väldans mycket att greja med. Sy och packa fint, det är bara tre dagar kvar innan det blir Göteborg och Basar GBG.  

måndag 26 maj 2014

Kortbyxor med pressveck



Jag tror bestämt att jag hittat ett favorittyg. En tunn denim som jag tror man även kallar chambray. Tunn, mjuk, sval och alldeles underbar. Att just denna chambray dessutom är ekologiskt gör ju det hela ännu bättre. 

En kortbyxa fick det bli med sydda pressveck, dekorationsfickor och gylf. Sedan gjorde jag även en liten detalj bak med en sned skärphälla.  Jag har lagt in dem i butiken under baby och de finns i enkelstorlekar 50-80, därefter dubbel till 98/104 (fortfarande under baby).

Sedan har jag ju fått förfrågningar om sjömanskläderna. De önskas i större storlekar, därför har jag lagt till två storlekar: 86/92 och 98/104 även de stannar under "Baby" för tillfället. 

Och helgen den har varit en riktig trött helg. Tog lång tid att återhämta sig efter klassresan tors-fredag. Sedan hade jag ensamhelg med alla fyra barn. Det gick helt klart över förväntan och mellan-lillebrorsan sov till och med hela natten själv, guldstjärna för det. Sovmorgon fick jag också, men inga lugna kvällar då de lade sig efter tio. Men jag föredrar sovmorgon om jag får välja.


Och här kommer jag att vara på lördag tillsammans med många andra duktiga kreativa människor. Kortbyxorna tar jag med mig och en del andra barnkläder. Dessutom får lite leksaksmat jag gjort också en liten plats på bordet.

Önskar er en härlig dag i solen!


torsdag 22 maj 2014

Ta in naturen


I brist på tid fick det denna torsdag bli ett omvänt tema från Fabriken. Istället för "ta in naturen" får det bli ta ut i naturen. Vi flyttade ut band i olika färger till naturen.


Jag hittade en så trevlig pin på Pinterest genom Höna pönas pinboard. Hur fint är inte att knyta på färglada band på gungsnörena? Det piffar helt klart upp en grå gungställningshörna. Och sedan att gunga med fina band fladdrandes i vinden är väl härligt.... lite som med cyklarna man hade på 70-talet med band som fladdrade på styret.

Mer inspiration hittar ni som vanligt  inne hos Fabriken (med rätt tema då förstås).

tisdag 20 maj 2014

Randigt till Liten




Man skulle kunna tro att vi har en massa kläder till Liten med tanke på att det är fjärde barnet. Och det har vi haft fram tills jag plockade fram ettårskläderna. Några få tröjor och enstaka byxor var det jag hittade. Märkligt tyckte jag, fast ändå inte. Tänk tre barn och fläckarna som blir när de börjar äta själva och lägg till att ingen av de tidigare barnen gillat haklappar. Så nu blir det till och sy lite nytt.


Första tröjan i trikå har jag nu gjort av storebrors gamla tröja som var så stor i halsen att den hela tiden åkte över axlarna. Mönstret fick bli ett skjortmönster jag gjort tidigare. Ärmhålen fick bli mindre eftersom det inte behöver vara så stort när man syr i trikå. För att slippa kanta nedkanter och ärmslut har jag lagt mönsterdelarna kant i kant med den gamla tröjans fållade sömmar. 

Sedan har vi ju det där med fina detaljer på killkläder. Det är svårt och jag håller mig oftast till armlappar på tröjor och knälappar på byxor. Knäppningen fram är inte svårt att få till men det får plagget att kännas lite mer fint och välgjort. Jag har använt mig av ett vävt bomullstyg för jag gillar kombinationen av just vävt och trikå.


Av de sista resterna fick det bli en liten sjal med lite annorlunda knäppning för att få tyget att räcka.

Och jag fick ju ett önskemål om att visa hur man syr vävt och trikå tillsammans. Om det fortfarande är av intresse, hojta till så ska jag visa. Kanske någon vill se hur man gör en knäppning fram också. Jag har ju lovat lite sömnadstutorials för några månader sedan, så nu ska jag ta tag i det där. 

söndag 18 maj 2014

En stenig väg till lekstugan


Där står det vita lilla huset. På en gammal plats som tidigare mest var en skräphörna. Vår tomt är inte så stor och vi har verkligen klämt in den så nära gränsen som det går för att ta vara på varje liten kvadratmeter. När den bakre kortväggen skulle sättas upp var det lite trångt! Cirka 20 cm finns det att röra sig på och ni kan ju tänka er hur det var att spika och måla där. 

Nu är allt det där stora jobbet gjort och målning och inredning är det som återstår. Ritningen hittade vi på nätet och med hjälp av en video på YouTube lyckades vi få i hop det lilla huset. Vårt första husbygge tillsammans... 

Och tillsammans har vi varit nu i 17 år, just idag faktiskt. Det är ju en en väldans massa år., nästan halva våra liv. Vi är dåliga på att fira de där dagarna och ibland glömmer vi bort dem. Inte för att vi inte tycker det är viktigt men mer att vi är så väldigt nöjda med livet som det är och inte känner att vi alltid måste fira vid speciella tillfällen. 

Vi firar och festar till det när vi känner för det helt enkelt. Och visst är allt inte jättebra hela tiden men det är ju så livet, många glada stunder varvas med några mindre roliga stunder. Förra året var ju ett sorgeår med nära och kära som gick bort och åren innan när min far tog så mycket av vår tid. Men på något sätt så glömmer man bort allt så fort. Jag tänker att jag ska skriva lite om de där jobbiga åren när min pappa inte mådde bra men nu märker jag att många tråkiga minnen gått förlorade. Det är som att man inte har plats för allt i huvudet, som att hjärnan väljer vad som ska stanna kvar och vad ska bort. 

Just nu är jag i alla fall fylld med glada minnen och hoppas att det bara blir många glada år framöver. Men jag vill ju inte glömma allt det tråkiga heller för det lär mig att uppskatta allt bra man har.

torsdag 15 maj 2014

Afternoon tea


Torsdagstema hos fabriken är idag "duka fint".  Jag tänker då genast på mat som middagar och lunch. Men oftast är det faktiskt lite roligare att duka fika som när man har ett afternoon tea för släkten, som kom för att fira 11-åringen i söndags. 



Två sorters kakor. En grund mördegskakor som jag delade i två smaker. Kanel på den ena sorten och apelsin med pinjenöt och lemon kurd på den andra. Sedan två sorters maränger och macarons från frysen. Varför frysa in maränger? Jag ingen förklaring till varför jag frös in marängerna tidigare, de liksom åkte in av bara farten. Jag brukar frysa in macarones som är en slags maräng, mest för att de har fyllning. Fast jag kan inte hålla med om att de håller för alltid, de får en konstig bismak efter ett tag i burk. Men ja, det går att frysa in och det är väl egentligen inte nödvändigt men jag inbillar mig att de ändå håller sig lite bättre i frysen.


Jag bakade scones också. Nybakade scones med Philadelphia och apelsinmarmelad, hur gått är inte det...

Och när det kommer till dukning tycker jag ju att det är väldans fint med en vit skrynklig linneduk. Men det är inget som funkar just nu med risk för att 1-åringen ska dra med sig allt på bordet ner i golvet.  Så vi äter på det nötta björkbordet, som den lilla hackad sönder på vissa ställen. Varför han gör så vet jag inte, precis som jag inte förstår varför han  under en period kastade tallriken i golvet.  Ingen av de andra tre har någonsin gjort så. 

Färska blommor tycker jag om, det har vi alltid på bordet. Vilken blomma som ligger i är inte så viktigt. Men favorit är helt klart nejlikan som verkar hålla en evighet. Vi är nu inne på två veckor.

Massor med dukningsinspiration hittar ni som vanligt inne hos fabriken.

tisdag 13 maj 2014

Paket från Kinoko


Jag blir så glad för varje liten beställning. Det är spretigt tema i butiken och beställningarna likaså. Leksaksmat i trä och något kul till kalaset hör inte riktigt ihop men det är finheter på olika sätt som finns på samma ställe.


Sen funderar jag på hur de nya etiketterna ska se ut, och visitkorten för den delen. Och tills jag bestämt mig så är det nu enkla bruna etiketter med svart kantarell och text som gäller. 


Ifall någon undrar vad det är för lång silkespapperspinne som ligger på paketet när ni öppnar beställningen så är det en pompoms-pinne som jag gjort. Du drar isär varje lager för sig och vips så har du en liten liten (10cm) pompom. 



Skulle det vara så att man önskar sig en speciell färg går det bra att skriva i meddelanderutan vilken färg som önskas. Silkespappret runt paketet kan man få i samma färg så man kan göra sig en till pompom som kan hålla den andra sällskap.

Tre färger finns de i och de stora som är 24 cm i diameter. De finns i butiken för 15 kr styck för den som önskar sig enstaka eller ett hav av pompoms som vi har i hammocken

söndag 11 maj 2014

Kapsylmagneter i lekköket



Jag gjorde ett kylskåp till barnens lekkök för några månader sedan. Men så tyckte jag att det där kylskåpet måste ju vara lite magnetiskt, så jag beställde en burk magnetfärg här och målade en träbit med många lager av färgen. Sen satte jag fast magnetträbiten på kylskåpet.



Därefter tog jag två fina bikapsyler och klistrade fast magneter på baksidan av dem. 

Vad de två bina pratar om? Säkert om hur många gånger varje dag de åker i golvet när 1-åringen leker med magnettavlan och bimagneterna. 

Fler söndagsbilder hittar ni inne hos Fabriken.


torsdag 8 maj 2014

Vårt kök just nu



Tema kök hos fabriken idag. Jag drar mig lite för att visa helhetsbilder från hemmet. Mest för att det alltid är så rörigt. Men så tänkte jag att ibland så måste man ju visa hur det faktiskt ser ut för det mesta. Typ alltid.... Och just idag var en sån dag då tiden inte alls fanns. Jag gick ut för att måla lekstugan vi byggt. Kenneth började baka med 11-åringen och kl 20.00 satt vi och drack te och åt kaka. Sedan kom jag ju på att det var kökstema hos Fabriken och medan barnen badade knäppte jag några bilder av köket.


Tänk vad jag envisas med den här köksön trots en 1-åring i huset. Vi plockar muffinsformar varje dag, han går till fruktlådan och vill ha torkad frukt hela tiden och de där vanilj och bakpulverförpackningarna är söndertuggade. En väldans massa glasburkar har åkt i klinkersgolvet.




Och köksfönstret är det fullt av grönsaksplantor.  jag vet inte varför jag sår så mycket varje år. Det borde väl räcka med en tomat, en gurka, en chili, en psysalis mm och inte tio av varje....


Ja, det var lite från vårt kök. Mer inspiration hittar ni inne hos fabriken.

tisdag 6 maj 2014

Tre sorters maränger




Jag tittade igenom bilder på datorn och hittade våra djurmaränger som vi gjorde i påskas. Vi hade nämligen lite äggvitor över efter bearnaisesåsen och tänkte att maränger gillar ju alla. Nu skulle det egentligen bli kycklingmaränger eftersom det var påsk och så men marängerna blev inte alls som jag tänkte mig. Så jag började spritsa andra djur med chokladen istället. Och eftersom det blev så väldans mycket marängsmet gjorde vi några med hjärtströssel. Sedan provade jag att hälla i kakaopulver i smeten utan att  blanda den innan jag spritsade.  

Tre sorters maränger blev det visst och det blev så många att vi åt några och frös in några om man skulle få fikagäster helt plötsligt. Som på söndag då vi bjudit in släkten för att fira 11-åringen i efterskott.

söndag 4 maj 2014

Det snabba livet



Ibland hinner jag inte med livet. Det går ju alldeles för fort och jag önskar att jag var bättre på att fotografera små vardagshändelser med systemkameran. Men det är ju inte alltid den finns nära. Så ofta blir det mest bilder med telefonen. Men en bild med halvdålig skärpa är väl bättre än inget tänker jag nu. För tänk hur det var förr när man liksom hade en chans och sedan vänta på resultatet till framkallningen.

Här är jag och Liten för några månader sedan. En morgonbild då jag var alldeles för trött för att kliva upp och Liten var alldeles för rastlös för att ligga kvar. Några har ju redan sett bilden på Instagram...
  
Ibland tänker jag att jag vill att bloggen ska vara med som vardag, lite som en dagbok och inte bara pyssel och saker jag gjort. Bara för att komma ihåg livet. Vi hade  en femårsdagbok för många år sedan, sedan fick vi ett barn och det blev lite sådär, vid två barn blev det ännu sämre och efter tre slutade vi. 

Men nu när vi har fyra känner jag att jag vill skriva igen. Små minnen att läsa för med barnen. Men så tänker jag på om jag fortsätta på den gamla eller köpa en ny? Så fastnar jag och ingen dagbok blir skriven. Men att fylla i den gamla måste ju vara bättre än att låta dagar och år gå till att fundera på. Den där 5-års dagboken är ju så fiffig att man fyller i år dag och månad själv. Så glömmer man gör det inget. Nu måste jag nog rota fram den gamla och börja skriva känner jag.

Fler söndagsbilder hittar ni inne på fabriken


torsdag 1 maj 2014

Vitt hos Fabriken




Vita väggar, ett vitmålat vitrinskåp och lite färg på lådor och fina presentpapper.


Vita möbler och väggar och färg på filtar mattor, vimplar och andra finheter.



Vita väggar och tunna skira gardiner. Färgen i rummet hittar man  på filtar och täcken som ligger ovanpå ett vitt träskåp. Ja, och så en guldspegel.


Vita väggar, möbler och soffa. Färglatt pyssel och vackra rosor för att få lite färg.

Torsdagstema inne hos Fabriken är "vitt", fler vita bidrag hittar ni där.