torsdag 31 januari 2013

Torsdagstema: Januari Moodboard





Torsdagstema hos Fabriken är i dag Januari Moodboard. Och för mig har januari varit en rensarmånad. Om det beror på bebisen och det som kallas "boa" vet jag inte. Jag tycker nog snarare att jag rör runt i alla rum samtidigt. För det är ju så att när ett rum eller skåp rensats och städats ur, finns det ju alltid saker som inte får någon plats och då måste man ordna så det kan bo någon annanstans. 

I går var det syrummets tur. En hel papperskasse med gamla mönster kastades och en påse med kläder skänktes bort. Syrummet har nämligen blivit ett rum där alla kläder som inte används eller gillas hamnar. Och när tiden finns är tanken att det ska bli något annat tjusigt av det. Men det har snarare varit så att skåpet med gamla kläder blivit överfullt. Ni vet, så fullt att man måste hålla in sakerna och stänga fort så att inte allt ramlar ut. Nu är det tur att det är mjuka kläder, för då gör det ju inte så ont när de faller över en. 

För att göra dessa månader innan våren kommer lite lättare är det alltid trevligt med färg och mönster. Så alla presentpapper står numera framme i en glasvas i pysselhörnan, och färska blommor står på köksön.

Massor med fina moodboards hittar ni inne på Fabriken.

Mia

onsdag 30 januari 2013

Toile de Jouy-haklappar


       


       


Ibland blir det liksom aldrig av. Som de här haklapparna som varit färdiga sedan slutet av november. Det behövdes bara tas några bilder så de kunde visas här på bloggen....

Tyget är ett vaxat Ökotex-tyg som är lätt att torka av och som även går att slänga in i maskinen i 30 grader. Den håller färgen och den vaxade ytan bäst genom handtvätt. Och är det inte fint? För varför ska en haklapp egentligen vara barnmönstrad när barnet själv inte ser hur det ser ut. Det är ju vi vuxna som ser den och då är det ju lite trevligt när de är så här fina. Som en bit härlig tapet. Och det bästa är att alla haklappar blir olika. 

Om du vill beställa en tjusig Toile de Jouy-haklapp går det bra att maila mig. Och är det någon som undrar var man kan köpa färgade tryckknappar så är mina köpta på 3 exter.

Det var det här tyget i grönt som jag ville sy en sufflett av till barnvagnen, men tyvärr så var det helt slut och Ohlssons Tyger vet inte om de kommer in igen. Grönt med svart bandkantning på suffletten, det hade varit tjusigt. Men jag börjar nu att vänja mig vid det svarta och bebisen har ju trots allt legat i mörker i nio månader.

Idag fortsätter "projekt rensa hemma" och det går faktiskt väldigt bra. Jag är ganska duktig på att kasta och ge bort saker nu.

Önskar er en trevlig dag!

Mia


söndag 27 januari 2013

Söndagsbilden: Toarullskonst igen


Ibland dyker det upp helt oväntade saker. Som ett litet julpysselsuppdrag en månad efter jul. Temat jag valde var återbruk, då jag själv gillar när pysslet inte behöver kosta så väldans mycket och man får användning av saker som annars bara skulle slängas bort.

Ett av pysslet som jag gjorde var blommor av toarullar, glittriga med röda paljetter. Den här gången knep jag ihop dem längst ut på kronbladen på blommorna för att få till en julstjärnekänsla. Och den funkar ju faktiskt trots att det inte är jul. Men jag har andra planer för ramen, jag ska bara komma på hur jag ska göra det.

Bilder på tidigare toarullskreationer jag gjort och på hur du gör en själv kan du hitta här och här.
Och fler söndagsbilder hittar ni som vanligt inne hos Fabriken.

Hoppas ni alla haft en trevlig söndag!

Mia

lördag 26 januari 2013

Fyra små ugglor satt på en gren


       

En bra vagn underlättar om man ska gå långa promenader med bebisen, förutsatt att den gillar att ligga i vagnen. Det är ju inte alla barn som gillar det men jag hoppas att den här gör det. Vagnen köpte min syster med sig från USA när hon hälsade på i julas. Och svart är den, alldeles för svart tycker jag (även om det var vi själva som valde färg). Jag hade därför planer på att sy en ny sufflett. När tyget skulle inhandlas upptäckte jag till min förfäran att det var slut och kommer förmodligen inte in igen. 

Så än så länge är den svart och tur är det att de små virkade ugglorna är ljusa och färgglada. Den virkade filten piggar också upp lite, men det är fortfarande väldigt mörkt när man tittar in. 

Vill du också virka ugglor så hittar ni länken till inspirationen och beskrivningen här

Trevlig helg!

Mia

torsdag 24 januari 2013

Torsdagstema: ordning och reda


Det bästa med att skapa ordning och reda måste ju vara att få göra det på ett fint sätt. Och ibland är det ju nästan så att man knappt vill använda sakerna för att inte förstöra ordningen.

        

Som när man lindat små band och spetsbitar runt fina papper. 


Eller att ta tidningen längs ner, hur jobbigt är inte det?


      

Att handla efter hur burken ser ut är ju också lite roligt. Man får lite mat och en burk som är fin som den är. Eller som kan göras fin med hjälp av lite tjusigt papper. 


Glasburkar är trevliga att förvara små saker i, som till exempel pärlor. Och förvaringsburkar som redan är fina är ju inte helt fel det heller.

      

Pocket böcker är så bra för de alla har samma storlek. Fast man ställer dem på olika sätt ser de ut att vara i ordning på dem. Med ett gammalt strykjärn får man dem att stå extra stadigt.

Det här är några av sakerna vi har ordning och reda på. Sen har vi ju de där skåpen eller rummen som det är totalt kaos i. De som man alltid måste ursäkta sig när man öppnar. Ett av våra "sorgebarn" när det gäller detta har länge varit tvättstugan, men där jag faktiskt har börjat skapa lite ordning nu.

Mer ordning och reda hittar ni inne hos fabriken.

Mia

tisdag 22 januari 2013

En virkad trasmatta


       

Så var mattan äntligen färdig! Och inte en dag för sent, för den halvfärdiga mattan tog väldigt mycket förvaringsplats. Ett gammalt rosa och vit randigt lakan och spillbitar av jeans har används. Och anledningen till att det tagit så långt tid att färdigställa den är ju just dessa spillbitar i denim, som måste klippas till i smala remsor och sedan sys ihop i skarvarna då knutar blir alldeles för  tjocka.  
Nu har vi i alla fall en ny matta att värma fötterna på i tvättstugan, eftersom den förra virkade mattan har fått flytta in i syrummet. Nu när jag letade efter förra mattan ser jag ju att det faktiskt nästan är ett år sedan den gjordes. Det är ju ganska svårt att virka dessa raka mattor, de har en tendens att bli lite ojämna i kanterna och den här är lite som ett timglas. Men jag antar att jag får göra som Tommy och Annikas mamma när hon fick en sned och vind grytlapp i julklapp.... dra i den tills den får rätt form.

Sedan ville jag väldigt gärna tvätta mattan eftersom denimtyget var otvättat. Det gick ju sådär... om det var mattan eller barnens ytterkläder som jag tvättade dagen innan som fick tvättmaskinen att säga ifrån vet vi inte. Det blev helt enkelt stopp och vattnet tömdes inte ur. När vi tömde vattnet manuellt lossnade slangen och vattnet rann ut på golvet. Kenneth svettades och svor över eventuella fuktskador som vi nu skulle få. Men efter några timmar var maskinen återställd och nu funkar den som den ska. 

Trevlig kväll!

Mia

måndag 21 januari 2013

Vecka 34: En randig tröja




       

Det behövdes visst några nya tröjor, sådär sex veckor innan bebisen kommer. Så det fick bli en randig trikåklänning sydd i tyg från Stoff & Stil, kantad med svart vanlig snedslå och lite spets. Inget jättekrånligt, utan väldigt enkelt och bekvämt. Och för första gången har jag använt mig av ett köpemönster (Ottobre). Hur skönt är inte det att slippa göra mönster.... det är inte min favoritsysselsättning. Faktiskt tycker jag att det är bland det tråkigaste som finns. Så nu kommer jag att köpa fler mönster, i alla fall till de saker som inte ska finnas till försäljning.

Önskar er alla en trevlig måndag!

Mia

söndag 20 januari 2013

Så kan det gå



Varm choklad med grädde, kanel, marshmallows och hackad polkagriskkäpp. Det är gott när man varit ute och åkt pulka i superkylan. I går var det ju så kallt så det inte ens var skönt att vara ute. Det brände i kinderna och vantarna var inte tillräckligt varma för deras små händer. 

Inte blev det bättre av att storebror först slog i benet i backen, för att kort därefter slå ansiktet i madrassen så läppen sprack. Lillebror bröt en nagel och syster yster slog en volt och fick snö in under tröjan. Så på en timme lyckades alla barnen gråta en eller två gånger... 

Fler söndagsbilder hittar ni som vanligt inne hos Fabriken.

Mia

torsdag 17 januari 2013

Torsdagstema: krispigt vintervitt




Torsdagstema hos Fabriken idag var ju inte det lättaste: krispigt vintervitt. Vad skriver man om det?



Vita frasiga påslakan sydda av gamla lakan med monogram. 


Lampa av  vita pappersblommor och vitt som grund till barnens färgglada halsband.


Vita skira gardiner som inte visar mer än vinteförvarade pelargoner. Och utanför har all den vita vackra snön som lyser upp i mörkret lämnat spår i form av kraschade glasrutor på växtvitrinen.

Fler krispigt vintervita bidrag hittar ni inne hos Fabriken.


Mia

tisdag 15 januari 2013

Gubbig konservburk






Barnens kusin fyllde 18 år förra veckan och i helgen firades han av släkten. Istället för ett presentkort fick det bli en gubbig konservburk med fyra silverfärgade rullar av pengar. Och det var inte alls så burken skulle se ut, men när jag öppnade vitrindörren till pysselskåpet för att se vad jag hade såg glasögonen sticka upp ur en plastburk. Det var inte helt lätt att limma fast dem, men efter många lager lim från limpistolen satt de tillslut fast.

Det är ju så trevligt att ge bort dessa konserburkar och reaktionen både från födelsedagsbarnet och gästerna är ju kul att höra och se. Tidigare har jag gjort den här nödproviant-konserven.

Det var Pastill som tipsade om de här hemliga konservburkarna och hos henne hittar du vidare till länken på hur du gör en. Presentkortsinspirationen med rullade pengar kommer från Craft & Creativity.

Önskar alla en trevlig dag!

Mia

lördag 12 januari 2013

Virkade ugglor


Jag är inte den som ger några nyårslöften. Allt ändrar sig ju alltid under året, inte mycket går att planera. Och hur tråkigt är det att leva efter löften som man kanske inte alltid lyckas uppfylla. Men efter att vi hade min syster och en 1-årig tornado boende hos oss inser jag att vi måste ha färre saker i hemmet. Saker som samlar damm i hörn, väntar på rensning eller på att få bli något. Det har jag visserligen känt länge, men inte riktigt tagit mig tiden till att rensa upp. Och nu är det faktiskt bara två månader kvar innan vår lilla storm kommer. Jag började rensningen i veckan med en påse garn som en omtänksam släkting lämnat. Jag trodde faktiskt att det mesta gick åt när den här filten virkades till bebisen, men det var visst inte så. 



Först började jag på en filt där alla rutor virkas ihop på en gång, så jag slipper sitta och fästa trådar. Mitt i allt filtvirkande kom jag på att bebisen behövde något att titta på i vagnen, och Popetrora hade ju gjort en så fin sak med små ugglor. Jag har inte riktigt förståt mig på det där med att virka figurer och djur tidigare, kanske för att jag inte vetat var de ska användas till. Men nu när jag provat var det ju väldans  mysigt, man liksom pysslar om virkningen på ett annat sätt och ger liv åt något. 

Mönster jag använt mig av är Kungen och Majkis och där hittar ni massor av andra fina virkbeskrivningar. Och hos Popetrora hittar ni den söta hänga-på-vagnen-ugglan.

Något annat som jag glömt att pyssla om är bloggen. Jag har inte riktigt kommit in i det igen efter juluppehållet, men snart fylls den med pyssel och annan inspiration igen. 

Trevlig helg önskar jag er alla som tittar in! Idag ska vi på 18-års kalas...

Mia