tisdag 23 juli 2013

Fruktträdgård


Jag drömmer om en fruktträdgård. En trädgård där barnen varje dag kan gå ut och plocka sig lite frukt till mellis på sommaren. Vi ska göra goda safter, koka sylt och marmelad. Under det kalla ruggiga vinterhalvåret ska vi göra vitaminrika smoothies, fruktglassar och pajer. Men det är ganska långt kvar..... Än så länge räcker det till mellis och goda svalkande drinkar och glassar. Så måste vi skaffa oss en till kyl och frys, för det ska ju förvaras någonstans.


Lillebror har också fått smaka på trädgårdens godsaker. Han tycker att de är lite sura, speciellt de röda vinbären. Han vill helst sitta och plocka själv även om de mest rullar runt på brickan. Men det går ju ingen nöd på honom...

Mia 

lördag 20 juli 2013

Virkad bläckfisk



 En liten bläckfisk har jag virkat min första faktiskt. Den här lilla skall få flytta hem till min systers familj som bor i ett annat land. Men den kommer att få en liten syster eller bror för garn finns det kvar och den var väldans lätt och roliga att virka. Hos Kungen och Majkisk såg jag den första gången en söt med röd rosett och en turkos med busig sjöstjärna.

Mönster hittar ni här  och skulle det vara så att du inte har någon att virka en bläckfisk åt kan ni ju alltid virka en till insamlingen som pågår hos Baby Djungeln.


Trevlig helg önskar jag er som tittar in denna lördag.

Mia


onsdag 17 juli 2013

Glutenfritt fika


Vi hade lite besök i helgen av mina kusiner och min faster. En solig och härlig sommardag var det, en sådan perfekt dag för fika i trädgården. Glutenfritt fikabjöd vi på, eftersom en av kusinerna inte tål gluten. Macarones med kaffefyllning, kokostoppar och rulltårtsbakelser. Jag har skrivit det tidigare men skriver det igen, att rulltårta det är något som man borde baka oftare. Fort går det, och de går att variera i massor. Grunden på båda är pepparkakssmak och ena halvan fick apelsinmarmelad och färsk grapefrukt. Den andra halvan har jordgubbssylt och smultron från trädgården. 

En tredje bakades till kvällskaffet; choklad med choklad-smörkräm. Det blev nämligen en sån spontan middag med gästerna också, för kvällen var sådär "sitta-ute-härlig" och vi hade så väldigt trevligt. Och något gott till kaffet måste man ju ha.... 

Nu känns det nästan som bloggen förvandlats till en mat- och bakblogg. Men är det sommar så är det och fika hör ju liksom sommaren till. 

Och förresten hönapöna, glassen var smaskig! Husfrugan, jag är ju så dålig på recept men på ett ungefär så gör vi som när man gör en smoothie: ca 1 liter jordgubbar, 1dl yoghurt, en banan och en halv deciliter juice mixas ihop. Det bästa med smoothieglassar är att de är sockerfria förutom det som kommer från frukten, en bra mellis alltså! Och lopplisa, nu får du börja baka rulltårta också.

Önskar er en trevlig onsdag!

Mia

måndag 15 juli 2013

Rutmålad bricka



Nu äntligen blev den färdig, fast ändå inte. Den där brickan som legat alldeles för länge på köksskåpen och väntat på att slipas och målas om. Jag gjorde ett försök en gång för några år sedan men jag slarvade och färgen flagade. Men nu var den tvungen att blir färdig för vi behövde en bricka att bära ut porslin, mat och fika på. Vit blev den med turkosa rutor som målats för hand. Jag vet, helt galet att jag satt och färglade rutorna en och en och inte blev det jämt för det. Men lite sandpapper över och den ser lite nött och gammalt ut, så som jag vill att den ska vara. 


Kokostoppar har vi bakat, väldigt enkelt är det och ännu lite finare blir de om man doppar dem i choklad och toppar med en liten silverkula.  

Jag gillar färgerna på brickan och de passar faktiskt till alla möjliga olika porslin. Och helst skulle jag vilja måla golvet i köket så här. För jag tycker att det är så härligt sommarfint och jag är jätteavundsjuk på Emmas fina rutiga hallgolv. Går det möjigtvis att måla så på aprikosa klinkerplattor?

Nu börjar semestern på riktigt för nu är vi alla lediga! Min syster från USA är här och åker hem på torsdag efter sina tre veckor. Jag kommer att sakna henne något förskräckligt och jag önskar hon inte behövde åka tillbaka....

Idag blir det en liten utflykt till Vaxholm med min mamma och syster med familj.

Mia 

tisdag 9 juli 2013

Lyckan är ett jordgubbsland


Vårt jordgubbsland började med fem små plantor och nu är vi  nog uppe i 100 plantor. Stor yta har de inte men 1x8 meter är det nog och de behöver rensas. Varje gång jag tittar på vår jordgubbsslänt tänker jag på "Pippi på rymmen". På Tommy och Annika som var arga för att de måste rensa jordgubbslandet en solig sommardag.  Våra barn kommer aldrig att rensa vårt jordgubbsland och jag kommer förmodligen inte heller att göra det. Men jag ger gärna bort plantor, typ de som rymt bort till gräset och en och annan som står trångt.   

Nu har ju jordgubbarna snart gjort sitt för i år så jag gick en vända i trädgården med bebisen på höften och plockade nästan tre liter. Jag lät honom smaka på en men han verkar inte vara lika förtjust i jordgubbar som han är i potatis och avokado.

I år strödde jag över lite gräsklipp runt platorna och jag tror bestämt att det hållit sniglarna borta. Jag antar att det är lite jobbigt för dem att slemma sig genom gräs som fastnar under dem hela tiden.

Mia

söndag 7 juli 2013

Chokladdoppade glassar



Det finns dagar då allt börjar jättetråkigt. Sådana dagar då barnen bråkar redan vid frukostbordet och fortsätter fram tills något oväntat roligt händer. Som när grannpojken kom över med sin nya el-scooter som alla barn får provköra och sen är morgonens tjafs och bråk borta.

 Sedan har vi de där dagarna som börjar väldans bra. Som dagen då barnen sprang runt ute i trädgården och plockade jordgubbar och smultron. För nu skulle de minsann göra sig en god fruktdrink. Då passade jag på att föreslå egna glassar istället. Lillebror var lite tveksam fram tills jag plockade fram glassformarna. 

Smultron och jordgubbar från trädgården, en platt persika, lite grädde, yoghurt och mjölk är allt som behövs.
Och för att piffa till dem ännu lite mer doppade jag dem i choklad och strödde över cirkusströssel.
Barnen fick smaskiga glassar och jag fick ett blogginlägg. Alla nöjda.

Och pinnarna, de har vi sparat från tidigare glassar och några pinnar är roligare än andra... de som har en liten gåta inskrivna.

Mia

fredag 5 juli 2013

Att hålla ordning på presentpapper



I våras gjorde jag om lite hemma och flyttade ner alla presentpapper. För varför förvara alla fina papper i ett skåp när man kan ha de framme. Jag pysslade så ofta med dessa papper det var lite jobbigt att springa upp och rota runt i skåpet varje gång. Och så har vi det där med alla paket som skall slås in. För det blir ju några att slå in både till barnkalas och till andra tillfällen. 

Washitejpen har jag på en toarullshållare och bomullsband i en stor glasburk med hål i för snöret. Burken är väldigt enkel att göra, men skulle någon önska en beskrivning hittar ni den här
För att pappret skall hålla sig fint på rullen har jag satt en gummisnodd runt dem.På det sättet förhindrar man att de rivs upp och blir fula i kanten när man trycker tillbaka rullen i skålen.

Så nu när vi behöver slå in paket i panik fem minuter innan  något kalas ska börja, står allt redo i vardagsrummet i vår pysselhörna. Och lätt är det för barnen att välja papper och själva slå in paket.

Fredag är det i dag och snart helg igen. Inte klokt vad tiden går fort, och det känns som att det går ännu lite snabbare när man har barn...

Trevlig helg!

Mia

onsdag 3 juli 2013

Tygravioli



Barnens lekkök har fyllts på med tygravioli. Jag städade lite i syrummet och hittade en påse med filttyg som passade alldeles perfekt för att bli ravioli.

Två stora fyrkanter och en liten (ca 3x3 och 1x1 cm), sy ihop delarna och klipp till kanten med en taggsax.

Raviolin förvaras sedan i en glasburk med fin etikett. 

måndag 1 juli 2013

Lördagens sommarklänning


Det är ju inte det lättaste att ta en bild på sig själv i sommarklänningen man sytt. Speciellt inte när man ska ta bilden precis innan man ska iväg på festen. Bebisen var ganska missnöjd och storbarnen sprang runt överallt och gör allt förutom att ta fram sina cyklar. För det var gångavstånd till den där 40-års festen vi var på i lördags. Och länge var vi där, längre än vi planerat för det var så trevligt. En sådan riktig sommarfest med god mat på dukat långbord under en stor ek. Massor av barn som springer runt och leker med varandra, de hade så kul att de inte ville gå hem när klockan blev halv elva.


När vi kom hem somnade de alla snabbt. Och sexåringen vaknade ganska så tidigt men somnade om hos oss, sedan sov vi alla till 10 förutom bebisen som sov till halv elva.

På söndagen kom min syster med sin lilla dotter hem till oss, de har tagit en liten sommarpaus från New York-livet. Så nu blir det full rulle i några veckor med en 1,5-åring i huset också.

Mia