onsdag 30 september 2009

hårspänne

Igår hämtade jag mina blanka hårspännen från slöjddetaljer. Eftersom jag inte hade något satinband hemma fick hålet på haklappen bli en rosett. Jag blev inte riktig nöjd men Juliette ville absolut ha det halvfärdiga hårspännet på sig. Jag är så glad att hon gillar allt jag gör så hon fick som hon ville och lite beröm från folk på stan. Vi får se om det blir några fler, jag har i alla fall sparat alla rundlar eftersom jag har svårt att kasta tygbitar som inte är mindre än 2x2. Min syster tyckte jag skulle göra glasunderlägg av dem. Idag var vi på Panduro och köpte satinband de har väldigt prisvärda band där.

En liten bild för den som inte förstod vilken rund del jag talade om. Nu skall jag klippa satinband. Det blir tre olika färger röd, cream och blå, eftersom de skall passa med resten av kläderna jag har.

tisdag 29 september 2009

trolldeg till trollungar



Idag har vi gjort egen trolldeg och det är första gången som det blev bra. Den gula ser lite kladdig ut på bilden men jag har nu tillsatt lite mer mjöl så nu är den lika fin som de andra.
Till trolldegsburkar har jag använt gamla turkisk yoghurt burkar om jag klistrat två lager vit papper på lock och sidan. Jag målade några troll på sidetiketten, men barnen tycker att de ser ut som en snäll mamma. Troll är fula och arga tycker de. Trollen har fått samma färg på håret som degen i burken har.
Ett bra recept jag fått av fröknarna på kyrkans barntimmar.

5dl vetemjöl
2 dl salt
2msk alun eller citronsyra
1,5msk matolja
5dl hett vatten
karamellfärg eller pulver

Blanda ihop de torra ingredienserna först. Tillsätt sedan vatten med önskad färg och oljan.
Knåda degen länge med gummihandskar eftersom degen är varm.

måndag 28 september 2009

små kantarellvantar


Ett par tumlösa vantar med en kantarell på ena vanten. Dessa små söta vantarna finns i två storlekar 0-4 resp 5-12 månader ungefär. Jag tänkte låna grannens tvillingar som provbarn. De är fodrade med mjuk vit fleece. Tänkte sy några tossor och mössa som passar till om jag hinner.

söndag 27 september 2009

jeanskrokar

Hängde upp knoppbrädan i fredags. Eftersom det är mycket vitt i sovrummet tyckte jag att det kunde vara lite roligt om jeansen fick hänga framme så det blir lite färg. Här hänger det faktiskt bara jeans och skall så förbli. Det är något man använder ofta men inte tvättar efter en
dags användning. Nu kan de hänga och lufta istället för att läggas in bland ren tvätt.
Hyllan är faktiskt inte sned, bilden är like konstigt tagen. Sträckan var för kort så jag stod lite snett. Jag har bråttom ibland men hänger upp saker snett gör jag inte.
På hyllan står några gipsstatyer som barnen gjort på rum för barn på kulturhuset, gips på magen jag hade när jag väntade Elliot. Den har mest varit ivägen och jag har många gånger undrat varför jag gjorde den men nu har den en fin plats i sovrummet. Den lilla stjärnramen har en bild på en mjukisdjurspyramid Kenneth gjorde när vi träffade för 12 år sedan.

Jag har köpt murgröna till skåpet i sovrummet och det tillför lite mer färg.


tio sanningar om mig

Fick en utmaning från made by mama att berätta 10 sanningar om mig själv här kommer de.


1. Bästa jobbet som anställd åt någon annan som jag haft är på Gröna Lund, det var mitt första jobb.
2. Har jobbat på tre stora företag. I ordningen Mc Donalds, Ikea och H&M som jag sa upp mig från i våras för att satsa helt på Kinoko.
3. Har gått på Stockholms tillskärarakademi och läst dam-klänningskrädderi och konstruktion och design.
4. Födde mellanbarnet Juliette ensam hemma i hallen när Kenneth och Elliot gick och hämtade bilen, så Elliot fick hålla sin lillasyster när hon bara var några minuter gammal.
5. Min favoritmat är sushi, vet inte om det är för att min mamma kommer från Japan.
6. Jag tycker inte om att flyga, blir svårt när vi har planer på att åka till Japan nästa år.
7. Jag älskar choklad, det finns en ganska nyöppnad chokladbutik i Fruängen för den som bor nära. Man skall ta vara på de nya och små företagen.
8.Min favoritfilm är Polly Anna.
9. Drömmer om en liten butik med kläder och andra fina saker.
10. Skulle kunna tänka mig att flytta ut på landet och ha höns springandes på gården. Ta dagen som den kommer, sy och snickra.

Jag skickar detta vidare till alla ni som inte fått denna utmaning. Det är inget tvång men det vore kul att veta lite mer om den som har bloggen.

mera prickigt

Den här helgen är en av de två syhelger jag har kvar innan Kidzmarket. Kjolarna är sydda och nu är det haklappar på gång. Igår föddes denna jättesöta haklapp (om jag får berömma mig själv) i vävplast.
Har klippt ut några röda också. Bandkantningen kommer att vara röd med röd, blå med röd, blå med blå och blå med röd. Vet inte om någon förstod. Haklappen som jag sytt är blå med röd bandkantning , hjälper det?

Några blå saker som skall till min praktikant, som jag fick i veckan. Vi har en tid på 3 månader men den är ej fast. Det betyder att om hon blir erbjuden jobb avslutas praktiken eller om jag inte tycker att det funkar. Nu känner jag mig inte så stressad över Kidzmarket i Uppsala. Länk finns i sidomenyn.
Detta är lite kvällskläder. Några färdiga plagg skickades med som visningsplagg.
Två skisser som jag önskar mönster till bl a en Emil-skjorta och en overall. Lite tråd och kantband.

lördag 26 september 2009

några virkade rutor

Nu har jag i två kvällar virkat rutor. Jag har fått lite hjälp av prettoflamingos som har virkat en jättefin mormorsfilt. De är inte jättefina men med lite mer övning kanske det finns hopp om en mormorsfilt innan året är slut. De ligger i tillverknings ordning den första till vänster och sista till höger.

fredag 25 september 2009

fler bilder på en prickig kjol






Idag har jag 3 timmar egen tid nu på morgonen. Innan barnen försvann på morgonen hann jag ta ett par bilder på kjolen och en jacka jag sydde till Juliette i våras. I jeanspåsarna som jag sytt ligger frukten de har med sig till kyrkansbarntimmar. Det är tur att de gillar att bli fotograferade här envisades även Leonard med att vara med. Jackan är ett gammalt uff fynd som jag köpt innan jag fick barn. Byxor och påse från kinoko.
Det prickiga tyget kommer från Amy Butler. Jag har en rulle och det var tänkt till klänningar. Det räcker nog både till klänningar och kjolar. Kul att det var några som kom ihåg min lilla formex trave.
Nu skall jag damsuga och torka golven innan jag går upp och syr fler prickiga tyger.

torsdag 24 september 2009

en prickig kjol

Det var tänkt att jag skulle visa mina krukor som jag köpte igår men det här var lite roligare. En prickig ballongkjol som jag sydde nu på kvällen. En jätteenkel modell som går fort att sy och ändå är väldigt söt. Juliette är så glad och skall ha på sig den imorgon.
Denna bilden är lite mörk men lite modellbilder kommer imorgon även då denimbyxan med röd mudd.
Jag har hängt upp kjolen på knoppbrädan från en loppis i Småland. Ett bra köp 30kr, sedan en massa vit färg och sandpapper. Mycket billigare än de färdiga vita för mellan 300-500 kr och då har de max 5 krokar.

cancerfonden


En kompis till mig har en liten insamling till cancerfonden. Känner man att man vill ge ett litet bidrag kan man klicka här. Så kommer ni till hennes blogg, den finns dessutom med på min lista på höger sida.

Bilden kommer från cancerfondens hemsida.

onsdag 23 september 2009

växthus


Idag skickade jag in mitt tävlingsbidrag till villa liv där man kan vinna ett växthus. Jag gjorde ett kort förra veckan men det har inte kommit iväg. Det tråkiga är att tävlingen skulle göras på nätet och jag har funderat på hur jag skall göra med kortet. Jag bestämde mig föra att skicka kortet ändå för att inte känna att det gjordes i onödan. Nu får vi hålla tummarna på att vi vinner.
Barnen tycker att det är lika roligt som jag de tittar på kortet och växthuset i tidningen och wowar.

tisdag 22 september 2009

äntligen färdiga.....nästan


Nu är byxorna nästan färdiga. Och jag har lyckats sy 33 par byxor två föll bort under tillverkningen. Det som är kvar är tvättrådslapparna som behöver stämplas och sys fast. De röda byxorna blev faktiskt mycket finare än jag trodde och jag önskar att jag sydde fler. Eller vad tycker ni?
Ikväll skall jag inte göra någonting och det är ganska ovanligt för jag har alltid något som skall sys, målas, klippas ut, ritas mönster till och mycket annat.
Tv var länge sedan om det finns något bra annars blir det nog något pyssel. Det kanske är dags att ta tag i virkningarna igen så mormors pläden blir färdig någon gång. Eller stämpla tvättråd dom sakerna kan man faktiskt göra framför tvn.

måndag 21 september 2009

loppis

Nu var det länge sedan jag skrev om barnkläderna. Det är mycket under produktion och allt är lite halvfärdigt. Ni får nöja er med lite mer loppis och denna gång kommer allt från vår lilla semester i småland. Knoppbräda och hylla från Söderköping. Hinken, filmisar och mini redskap från antik och kuriosa i Gamleby.
Den rostiga emaljbaljan är från de som bor i det fina huset jag skrev om igår. Hennes mamma hade den som tvättbalja och den hade växt fast i skogen och botten var rostig och hålig. Men det gör inget eftersom jag skall ha blommor i den. Även hinken har rostat sönder i botten och det är tur, för då slipper man ha en planta guppandes i vatten när det regnat mycket. Lavendeln blev jättefin i zinkkrukan.

Knoppbrädan skall till sovrummet, hyllan till barnen, trädgårdsredskapen ut i trädgården, filmisarna ramas in, hinken färdig och baljan skall få blommor.

Nu skall jag sova. God natt!

söndag 20 september 2009

småland

Vi har i helgen varit i småland hos en kompis föräldrar på deras gård långt ute på landet, inga grannar och kolsvart på natten.


Pelargoner hade hon många. I varje fönster stod det minst fyra och hon hade flera olika sorter. Detta är min favorit där blommorna ser ut som små rosor. Kräftor blev det många ca 500 men 250 tillagades resten lämnades tillbaka i sjön.( jag var inte med och fångade). På kvällen hade vi kräftkalas.



De fanns även höns och barnen tyckte att det var mysigt att gå och hämta de nyvärpta äggen som fortfarande var lite varma.
Efter denna resa gjorde att jag ville flytta ut på landet kanske berodde det på det fina vädret, strålande sol och värme. En hel dag och två halvdagar var alldeles för lite.

fredag 18 september 2009

höst i trädgården

Fina vita höstanemoner som väntar på att jag skall plantera ner dem, jag har inte riktigt bestämmt var de skall få bo.

Den härliga humlen jag planterade ut förra våren har fått kottar. Jag har en hane och en hona och det är bara honan tror jag som får kottar.
En höst kruka gjord av barnens gamla sanlåde förvaringssak. Allt i krukan är perenner förutom kålen. Lite gräs, alunrot och murgröna.

Min vita lavendel som jag planterade för några veckor sedan blommar fortfarande fint.

De sista jordgubbarna. Jag köpte denna jordgubbsplanta som är en sort som ger frukt hela sommaren tills frosten tar dem. Bilden ovan visar en annan sort som nu behöver gallras. Om det är någon som vill ha jordgubbsplantor är det bara att höra av sig, enda kravet är att du måste hämta dem själv.

onsdag 16 september 2009

tomater


Idag hade jag en kompis här och hon gav mig ett tips om tomater som inte mognat ännu. Hennes mamma brukade klippa av en bit och hänga upp dem i fönstret. Så nu hänger det lite tomater i köksfönstret jag la dessutom några i mina säsongskulor i fönstret. Jag köpte dem förra julen på stortorgets julmarknad och hade då ljus i dem, men tanken var att det skulle vara lite mossa, svampar och tomtar i. Vi får se vad det blir till jul. Nu är det tomat mogningshus.

udda strumpor




Idag var det dags att ta tag i strumlådan under sommaren har det bara varit K strumpor, men nu är det många fler. Istället för att para ihop strumporna på en gång lägger vi dem i lådan och när den är full är det dags att leta par. Barnen får 1kr för varje strumppar, men av någon konstig anledning blir korgen aldrig tom. Det är inte samma strumpor som som är kvar utan olika varje gång och en del ligger flera veckor för att sedan hittas i tex påslakanen. Konstigt nog är vi aldrig strumlösa trots att korgen är överfull.


måndag 14 september 2009

nymålat




Efter att ha haft beiga väggar i två år blev de nu vita. Spegeln är en av tre möbler är en av tre möbler vi fick vi av Kenneths bror när vi flyttade in. De andra sakerna kommer senare. Jag målade den på direkt och den fick plats i Juliettes rum först, men i brist på plats åkte den in i vårt sovrum och den stora spegeln i sovrummet fick flytta ner till köket. Det stora vita skåpet ville min mamma bli av med och jag blev jätteglad. Den har varit i trä, brun, grå, aprikos och nu vit. Man kan se spår av alla färger och jag funderar på att luta av det. Den nedersta lådan är lite trög så den står alltid lite öppen.



Lampan köpte vi på Åhlens av presentkorten vi fick i bröllopspresent den sitter lite knasigt i mitten av sovrummet. Vi skall flytta den men sladden är lite kort och det känns inte jätteviktigt just nu. Eftersom den hänger ner så mycket fastnar man ofta med armar och fingrar när man viker in kläderna i garderoberna som är gömda bakom de vita tunna gardinerna.


lingon



I lördags var vi i skogen för att plocka blåbär till pankakstårtan Leonard skulle ha till kalaset, men kom istället hem med en hink lingon. Trodde inte att det fanns lingon i våran skog. Eftersom jag redan fyllt frysen med 11 liter blåbär tidigare i sommar blev det lingon nu (och några blåbär) till tårtan.

lördag 12 september 2009

Leonard 3 år

Idag fyller Leonard 3 år. Han hade sitt första barnkalas med storasyster Juliette och grannflickan Elsa. Det sägs att barn skall ha lika många gäster som antal år de fyller på kalaset. Batteriet är tyvärr på laddning till kameran så det blev en bild från hemsidan. (Så fick jag med lite reklam för morgonrockarna i inlägget också)