lördag 31 oktober 2009

pumpa x 3

Tre saker man kan göra med en pumpa. En lykta som lyser upp i mörkret.

Rostade pumpakärnor. Lägg ut på en plåt och salta mycket. Till kärnorna från en pumpa använde jag nästan 1/2dl salt. Rosta i ugnen ca 175 grader i 30 minuter. Rör om en gång.

Pumpa paj med kanel och kardemumma. Det var inte så gott som jag trodde att det skulle bli. Men helt ok. I somras gjorde jag ett rabarber x 3 som du hittar här om du är intresserad av att se vad jag gjorde då.

Sista kostymen färdig

Scch, Mumien sover. Elliots dräkt är nu färdig . Egentligen ville han köpa en helsvart dräkt, men med ett helt skåp med tyg och massa idéer lyckades jag övertala honom att vara mumie. Vi klippte remsor av gamla lakan och misslyckade sömnadssaker.

Hjälp mumien vaknar!!! Överdelen är sydd av en fläckig tunika som jag sydde på remsor. Det tog ett tag att få Elliot att förstå att mumien inte har toapapper runt sig.

Längst upp och nertill fick han vita mjuka muddar. Elliot har faktiskt sytt ihop remsorna på halva ena benet själv sedan ledsnade han på det för mycket raksömmar.

Nu skall jag göra klart pumpapajen.

torsdag 29 oktober 2009

ett litet troll

Idag panik sydde jag Leonards troll kostym inför de två kalasen vi är bjudna på i helgen. Egentligen har jag inte gjort så mycket. Jag tog Julietts gamla byxor kortade dem i benen och midjan och sydde på muddar i fleece. Sedan täcktes fläcken på byxan över med en lapp. Den vita kinoko tunikan med massa fläckar fick en liten frans som legat och väntat på sin tur några år. Det är från en gammal pläd.


Västen är en gammal Peter Pan väst jag gjorde när de var inne i en Peter Pan och Tingeling period alla tre. Juliett har en likadan som hon har på sig med sin pumpa klänning. Svansen är en får imitations rest bit som jag använde till en tomtedräkt förra året. Svansen ser kanske mer ut som en katt eller hund svans jag vet inte riktigt vad jag tänkte när jag gjorde den.

En rolig bild bara.

onsdag 28 oktober 2009

Pumpaklänning

Den första dräkten är färdig till halloweenfesterna. Vi är bjudna på två kalas en spökfest vid lunch och en läskig fest på kvällen med skaldjursbuffé.
Juliettes klänning är sydd av duken som vi hade på bröllopsmiddagen ett vanligt tunt bomullstyg, mössan och västen är av en gammal fleecefilt. Kanske kunde det ha varit mer vidd och kanske lite fyllning i kjoldelen men då hade den inte varit så lekvänlig.


Dräkten är lite Elsa Beskow-inspirerad. Just den här ser lite ut som en klänning från boken Lasse i trädgården. Nu finns det inte någon pumpa med i den men skulle det ha funnits en pumpa hade den nog sett ut så här tror jag.
Nu är Elsa Beskow-utställningen riven på Junibacken och jag hade velat se den en gång till trots att jag redan varit där minst fem gånger och barnen har lekt i sagovärlden. Det är den bästa utställning de någonsin haft. Och föreställningarna med Farbror Blå, Kotten och Älvan var helt underbar, jag satt med en tår i ögat varje gång jag såg den för att den var så fin.

tisdag 27 oktober 2009

knasig mössa

Den här mössan stickade jag för länge sedan och den blev lite knasig uppe, jag fick inte ihop den. La den i stickkorgen i väntan på en upprepning. Idag hittade Juliette den och tog på sig den och la på en liten detalj.
I start garnet hängde hon en rulle med tråd som en boll och frågade
- hur ser jag ut.
Jag tog genast ett kort på henne och naturligtvis har hon en kinoko klänning på sig.

Rolig bild på hålet uppe på huvudet.

måndag 26 oktober 2009

höst i köket

Nu är det dags att göra lite höstfint inomhus. Silver tallriken fick jag av mamma för några veckor sedan och likaså salt och pepparkaren jag är uppvuxen med. På fatet står en kruka med basilika, jag har nu lyckat komma på ett knep som få basilikan att klara sig fler dagar än tre under vinterhalvåret. På sommaren håller den tills man tar de sista bladen. Jag vet inte vad det är som händer men efter några dagar är det bara några få stjälkar kvar. Tipset är en hög kruka men basilikan skall ligga långt ner så den får lite skydd.
På fatet ligger två egen odlade paprikor som egentligen inte är så mycket att skryta med för de är så små men söta. Tomaterna är även de egenodlade . Chilin köpt.

Hade inte planerat att de skulle bli så här fint när köpte tog bara favoriterna åkte hem och la upp i fruktskålen. Den har legat länge i skåpet under sommaren då allt ruttnade efter några dagar eftersom det var för varmt.

Kanske inte så höstig men fin. Jag har nu tagit bort krukan som hade en krok det tog bara några veckor men det är mycket jag skall bara när det gäller mig . Bilden nedan visa hur krukan eller är det en vas vet inte vad jag skall kalla det ser ut.
Krukvasen är köpt på tre små rum i fullersta och är från Miljögården. Hon har tyvärr ingen webbutik, men hon bor nära nästan för nära. En gårsbutik i villaområde.


söndag 25 oktober 2009

utmaning hos Beas barnslikheter

Dags att rensa i tyggarderoben jag har länge funderat på det men inte riktigt tagit tag i det. Men nu är det dags. Efter utmaningen skall det gå att dra ut en låda utan att det faller ner massa tyg.
Här kommer du till utmaningen.

tyger till bröllopsklänningen

Just nu är det mycket på gång. I fredags var det provning av toilen och det gick bra vi fick ta in den lite. Sedan blev det stan för att köpa tyget och det ser ni här ovanför. Tre av tygerna kommer att synas och det fjärde är ett bomullstyg som skall vara foder och dubbleringen en dragkedja fick vara med på bilden också. Lite chiffong, acetatfoder och brodyr. Imorgon kväll tänkte jag klippa till det.

Byxorna som jag tänkte ha färdiga i lördags är inte klara och jag är inte alls nöjd. Eftersom de mörka byxorna var de bästa, ville jag inte börja sy i dem utan tog ett par ljusa byxor istället. Det var tur för de blev inte alls bra, konstig modell till en kille och alldeles för smala. Juliette får ta dem när hon växt 10cm till och det tar nog 2år till. Så nu måste jag fundera ut en annan bra modell.

Sist är nu hemsidan som tar längre tid än jag förväntat. Det gick fort att få till en bra grund men allt småpill efter tar tid men snart.

virkade torgvantar

I fredags kom mina torgvantar jag beställt av Emilia. Jag är jättenöjd de är så himla fina. Jag kommer jag att använda dem varje dag hela vintern, hösten och våren. De kommer att passa så bra till min vinterkappa som är svart.

lördag 24 oktober 2009

verkligheten

Idag hade vi middag för en trebarnsfamilj och ett par utan barn och detta är resulatet efter sex barn. Trebarnsmamman hade varit lite orolig över att komma hem till oss för att det såg så fint och välstädat ut hemma hos oss på bloggen. De tyckte att jag skulle visa vardagen. Så här är den, nästan.


Det är inte så här stökigt hemma hos oss en vanlig dag men det kan hända när jag är med i en utställning eller mässa och måste sy, eller när det kommer andra barn och man låter dem leka fritt. Eftersom jag tycker att det är viktigt för barn att vara kreativa bryr jag mig inte så mycket så länge de leker och har kul. Städningen går fort om man har bra ordning och förvaring. Men det är inte alltid kul att få oväntat besök speciellt inte nu när jag hållit på att måla skåpet från blocket. Då har det legat luckor i hela hallen och golvet var fullt med färg fläckar. Medans de torkade pysslade jag med barnen i köket . Det klipps klistras och glittras och mitt i allt är det dags för lunch.

Syftet med bloggen är inte att få folk att tro att vi bor i ett perfekt välstädat hem, det är ett slags inrednings återvinning. Det mesta jag visar är gamla saker som fått nytt utseende eller får en annan funktion.
Eftersom jag är hemma med barnen på dagarna blir det rörigt och stökigt framför allt i köket och då tycker jag om att titta på bilderna och tänka att det är fint ibland.
Nu är det bara tv som väntar på att bli utbytt, vi har nämligen fortfarande en tjock tv och tycker att det är onödigt med en ny så länge den fungerar. Jag bör tillägga att fjärrkontrollen inte fungerar och att vi måste höja och sänka ljudet framme på tvn. Gratis motion i vardagen.
När det är gjort är det inga stora saker kvar att göra och det kommer inte att bli så rörigt hemma på dagarna. Sen har jag lovat att inte börja på fler saker varje dag, en stor sak per dag.
Nu skall jag städa färdigt och god natt.

Ni behöver inte vara oroliga över att det var stökigt när ni gick för det tar bara en kvart.
Pärlorna är redan upplockade. Hoppas att ni hade trevligt och det var kul att ni kom.

torsdag 22 oktober 2009

min systers brudklänning

Idag visar jag min systers klänning. Denna bild har ni som varit inne på min hemsida redan sett. Eftersom den gamla datorn gick sönder med alla bilder har jag bara denna att visa.
En 50-talsinspirerad klänning, lite Audry Hepurn. Den kan även användas efteråt om man inte vill att den bara skall hänga i garderoben sedan.
I livet sitter det metallskenor för att klänningen inte skall säcka ihop sig och korva. Underkjol i tyll. Det är en fin krusidull där bak som det kommer bilder på senare.
Innan jag började blogga var jag inte så noga med att fota detaljer och närbilder vilket gör att jag inte har så många bilder på det jag har sytt tidigare.
Jag hade kunnat ta bilder själv om det inte var så att klänningen var i New York hos min kära syster. Bilden är tagen i New York på den gatan hon bodde på tidigare.

onsdag 21 oktober 2009

gamla byxor blir nya

Jag tycker alla sybloggare är så duktiga på att sy om andra saker. Lite dåligt samvete får jag över att jag köper nya tyger när hela skåpet är fullt med tyg och gamla kläder. Så nu blir det nya jeans av gamla jeans till Elliot som inte gillar mina byxor för att de är för mjuka, han vill ha tajta byxor i tjockare tyg. Annars brukar barn föredra mjuka sköna kläder. Dessutom bryr han sig inte heller när kalsongerna korvar sig under byxorna.


Den första bilden visar det nya mönstret jag ritat en förlängning och en minskning på vidd från muddbyxan.
Mina gamla Rockyjeans som jag inte gillar, men kanske skall jag prova dem igen innan jag klipper i dem. Lite resttyger från foder i jeansjackan.

Nya jeansknappar som jag fått av en arbetskamrat för många år sedan. Då blir det till och sy knapphål har inte gjort det på många år. Kanske blir det handsydda knapphål både fint och kul.

Byxan beräknas vara färdig på lördag. Ikväll är det brudklänningen som skall klippas ut och fortsätta på hemsidan. Som är lite försenad, hoppas på helgen.

tisdag 20 oktober 2009

gungstol

Jag håller på att göra om i vardagsrummet. Förra veckan köpte vi ett vitrinskåp på blocket och igår en gungstol. Skåpet har målats och fått nya knoppar men det är inte färdigt ännu. Bilder på skåpet kommer när jag är färdig med hela hörnan.

Det följde med en matta och kudde som jag funderar på att byta ut till något ljusare.

Jag hade tänkt att måla den vit men när den kom hem tyckte jag att den var för fin för att målas över. Så det blir nog en vit klädsel istället.

Tyckte att K skulle få sitta här och läsa, men nu verkar det bli kö för Elliot tycker att det är härligt men läskigt att sitta och gunga. Jag skulle nog kunna tänka mig att sitta och sy, sticka eller virka i den.


måndag 19 oktober 2009

brudklänning


Har fått ett stort sömnadsuppdrag och det är min kusins bröllopsklänning. Den skall vara färdig i Januari. Vi har varit och tittat på tyg och valt en modell. Jag skall nu göra mönstret och göra en toile( en provklänning i ett billigt bomullstyg) sedan skall vi prova ut modellen innan tyget köps.
Jag kommer inte att kunna visa klänningen innan de gifter sig och om jag får för bruden kommer bilder på den efter bröllpet den 9 Januari. Idag visar jag min klänning istället, bilder på barnens kläder kommer en annan dag.

Klänningen är i två lager siden totalt 4 lager tyg. Siden dubblerat med fodertyg för att sömnsmånerna inte skall lysa igenom. Därefter fodrad med foder tyg och sist en siden chiffong
över som är lite längre än själva klänningen som blev ett litet ganska lagom släp.

Ärmarna är av chiffong och sedan har jag broderat. Eftersom min mamma är från Japan broderade jag mormors och morfars släkt symbol. Tranan är min egen, den är inte jättfin huvudet ser underligt ut. Chiffongen knäpps fast med små tryckknappar under bandet på empiren och måste knäppas av innan man tar på sig klänningen.


Bak sitter en rosett för att dölja dragkedjan lite. Jag ville inte ha dragkedjan hela vägen upp för att slippa ha en synlig kläpp.


Jag sydde denna när jag gick på Tillskärarakademin och fick hjälp med provningar, det är svårt att prova och kolla passformen själv.
Gammal skrock säger att man inte skall sy sin egen klänning för det betyder att man inte kommer att bli lyckligt gift. Man kommer att fälla lika många tårar som man gjorde när man sydde den. Men det stämmer än så länge inte.

söndag 18 oktober 2009

strumpstoppare med spets

Det här inlägget hamnade under rubriken gammalt blir nytt, vet inte riktigt om det passar. Jag håller på att städa och fixa i mitt syrum och spetsar och brodyrer fick en egen hylla. När man köper de på rullar ligger det upprullade på pappkartonger eller svarta rullar och ser jättetråkiga ut. Eftersom de ligger synliga på en hylla kom jag på att de kunde rullas upp på gamla strumpstoppare som legat i Ks mormors och farmors sy lådor som jag tagit över.

Nu är det så här fint på min spets hylla. Nålarna vet jag inte var de kommer ifrån men de låg i en av sylådorna jag har hemma och jag tyckte att de passade. Tyvärr hade jag bara två så jag efterlyser fler.


lördag 17 oktober 2009

napphållare

Förra lördagen när jag satt och sydde behövdes en paus i ärmsömnaden. Kameran strulade och det blev inget inlägg. Såg att någon skrivit om napphållare idag och kom på att jag inte lagt in denna bild ännu. Det blev en nappållare av resttyger från den prickiga kjolen. På denna variant som är ett prov sätts nappen sätts fast med tryckknapp istället för gummiring. Men jag har tänkt beställa gummiringar istället eftersom de passar fler olika typer av nappar. Kom på att jag kunde ha gjort hängslen till kjolen när jag såg den ligga bredvid vid fotograferingen. Det skulle kunna bli gulligt.
Vill ni se kjolen på klicka här.
Nu skall jag återgå till min hemsida som jag håller på att göra om. Hoppas att den blir färdig i helgen eller början på nästa vecka. Det är så mycket som inte finns med på den gamla.

hur du syr ett sprund


Tittade in hos Lillabarn härom dagen och hon skrev att hon inte gillade att sy knapphål eller dragkedjor, det gör inte jag heller. Därför gör jag nästan alltid ett sprund istället. Jag vet inte om ni tycker att det är lättare men jag lovade en beskrivning och lite bilder.


Börja med att lägga upp tyget med rätsidan upp, dvs den sidan som skall vara på utsidan när du är färdig. Sprundet går att sätta både bak och fram.
Markera ut var det skall sitta och det brukar vara i mitten på halsringningen. Jag brukar stryka ett veck. Bilden är fortfarande med rätsidan upp.

En bit tyg i samma trådrak som plagget det skall vara lika långt som sprundet mellan 6 och 8 cm beroende på huvudstorlek. Lägg på sömnsmån 1cm uppe och 1,5 cm nere.
Jag brukar göra en träns som sys på när allt är färdigt men det är lite svårt att förklara hur man gör så jag använder ett satinband som är 3mm. Det går bra att använda ett snöre eller en bit garn. Nåla fast den med bandets kant mot mitten vikningen ca 1 cm från halsringningen.

Sy fast.
Stryk snedslåbandet eller tygbandet och vik på mitten. Lägg det vikning mot vikning och rätta mot räta. Sy sömmen bara i sprundet inte i halsen som bilden sömmen skall se ut som ett U. Nu tappade jag bort en bild men den ser ut som den här under, men utan uppklippet som görs efter sömmen.



Gör två klipp i U:et så det blir 3 klipp som ser ut som fredsmärket.

Stryk över kanten på båda sidorna och vik sedan igenom allt till baksidan .

Stryk platt på. Nu har du avigsidan upp.
Vik in sömnsmåner ca 0,5 runt hela den lilla tygbiten.

Sy sömmen snyggast blir det med en stickning som ett u som sprundet är men det går ej när man har en liten tyg bit. Det går men det blir pillrigt.
Färdigt.

Jag syr oftast i tunna bomullstyger utan stretch och då har jag alltig två lika stora klänningar som sys ihop och det är mycket lättare. Det kan verka jobbigt att sy två men det blir fint. Man kan t ex använda ett tunt manchestertyg som fodras med foder tyg eller bomullstyg. Jag kan visa ett exempel på det en annan gång. Den prickiga klänningen är sydd så.

Hoppas att ni förstod beskrivningen har ni frågor maila. Gör sprundet innan ni syr ihop resten av plagget.

Trevlig lördag