fredag 30 september 2011

Rosor


Tog in några rosor från trädgården idag så vi får njuta av dem inomhus också. Tänk att rosenbuskarna blommar så fint fortfarande trots att det är oktober.

Trevlig helg!

torsdag 29 september 2011

Nyheter från Kinoko



Kortbyxor i manchester




Blå snurrkjol med rosett



Basker

Här kommer några nyheter på hemsidan.


Ni får ursäkta den röriga hemsidan, som nu kommer att renoveras. Det kommer nog att ta längre tid än jag tänkt mig. Jag har alltid en bild av hur det ska se ut men resultatet blir inte alltid som jag tänkt mig. Jag tycker att bilderna ser okej ut på bloggen men när de hamnar på hemsidan blir de inte alls lika bra. Det får helt enkelt bli kvällssysselsättning den närmaste tiden. Men sedan när jag är nöjd (helt nöjd blir jag nog aldrig, men nästan) lovar jag en liten utlottning.


Tack för alla tips på hur man får större bilder på bloggen. Jag fick många svar och alla var olika så nu återstår att prova vilket som är lättast. Om det är någon mer som vill prova hittar ni förslagen bland kommentarerna i gårdagens inlägg.



Ha en bra dag!

Mia

onsdag 28 september 2011

Ullsnurris med rosett


Populäraste plagget på "1000 meter konst" var den här kjolen. Bara en liten stackare blev kvar...

Vinrött rutigt ulltyg med vit underkjol, vit mudd och rosett. Att kanta snurrkjolarna tycker jag inte är så krångligt. Antingen overlockar jag och syr på en spets som på de här kjolarna eller så bandkantar jag med en halv snedslå som viks in och bara syns på insidan. Men fodret var knepigare då det var både tunnare och slinkigare. Efter mycket om och men fick det bli en overlocksöm som sedan syddes upp. Det var inte det lättaste att få det jämt så när jag syr de nya kjolarna tror jag att jag ska bandkanta dem.

Jag har tidigare sytt den här kjolen i samma tyg och har svårt att bestämma mig för vilken som kommer att vara på hemsidan. Jag kan endast ha den ena eftersom jag inte har så mycket kvar av det här tyget. Nu när tiden att sy finns kommer jag att försöka sy upp ett lager för att kunna korta leveranstiden. Samtidigt tömmer jag tygförrådet för att få plats med nya tyger.

Hemsidan kommer i veckan att fyllas på med kjolar, klänningar och mössor och när den är påfylld och uppdaterad blir det en liten utlottning på bloggen.

måndag 26 september 2011

Moodboard


Efter ett långt sommaruppehåll är det åter dags för Fabrikens teman. Det första temat för hösten är en "moodboard", vilket var roligare än jag trodde. Klippa och klistra ihop bilder på saker jag tycker är fina gör jag inte varje dag. Känns som att gå i skolan igen och få läxor eller dagsuppgifter. Nu blev nog mina mer som collage än moodboards.



Gamla nötta och färgade möbler i pastell,

En glasveranda att sitta på med en kopp te, virkning och mysig filt

Växter, gärna med blommor som piggar upp i höst- och vintermörkret


Kläder och böcker som en del av inredningen

Personliga lampor

Fin förvaring


Stora fönster för att få in ljus och natur

Trasmattor i härliga färger

Hantverk som virkade plädar eller lapptäcken


Mer inspiration hittar ni som vanligt på fabriken.


Någon som har tips på hur bilderna ska bli större på bloggen? Även om jag har inställningen "stora bilder" blir de inte större än så här. Jag har googlat lite men tycker allt verkar krångligt. Det här med datorer och sånt är inte riktigt min grej, jag vill att det ska funka på en gång. Så ett enkelt sätt att få större bilder på bloggen efterlyses.



En trevlig dag på er alla som tittar in.

Blå basker med rosett


Måndag igen, hoppas ni alla haft en trevlig helg. 1000 meter konst i Huddinge Centrum i lördags och 5-årskalas för lillebror och hans vänner är det vi har pysslat med denna soliga helg. Några nya saker hade jag med mig till "1000 meter konst", bland annat den här blå baskern och små tumlösa vantar som är sydda i samma tyg som den här kjolen.


Jag tycker att detta blå setet påminner om en isprinsessa, det är bara en mysig ullkofta och skridskor som saknas.

Önskar er som tittar in idag en trevlig måndag!

Mia

fredag 23 september 2011

Kinoko på tusen meter konst


Såg i måndags att Brittmari med Randiga tråden skulle vara med på tusen meter konst och tänkte att det vore trevligt. Gick in på sidan för att anmäla mig och tiden hade såklart gått ut men jag provade och maila för att se om de kanske hade en restplats och det fanns, nr 82 blev min. Eftersom jag lämnade in mitt lilla lager till Emmaloppa fanns det inte mycket kvar hemma. Så denna veckan har varit en syvecka. Några kjolar, mössor, jeans, mamelucker en klänning och en skjorta är det som hunnits med. Skall försöka få med några virkade hårspännen också.

Så om ni har vägarna förbi huddinge centrum kanske ni kan ta en vända på Tusen meter konst också.

24 September kl 11-15

torsdag 22 september 2011

En basker






Sedan header-bilden togs har jag tänkt sy en basker. Men lite annat kom emellan och sedan blev det sommar. Nu är hösten här, barnen är i skolan och på dagis och jag har massor av tid att sy.







Först ut är en rosa ullbasker i samma tyg som den här kappan. Randigt bomullsfoder och rosett som gjorts av mittenbiten från undersidan av baskern. Allt för att slippa slänga eller spara i "bra att ha-lådan". En vit mudd närmast öronen gör mössan skönare att ha på sig.



Nu till syrummet!

onsdag 21 september 2011

Morgonstress




Vi kommer nästan alltid försent till skolan, ibland en minut och ibland fem eller tio minuter när det är som värst. Igår var en sådan sen morgon, trots att vi vaknade 20 minuter tidigare än vi brukar. Jag går hellre upp lite senare så vi inte hinner med mer än det som måste göras som att klä på sig, äta frukost och promenera till skolan. För om vi har för mycket tid börjar de leka vilket är jättebra - om man inte ska till skolan.

När de väl börjar leka vet man att man måste tjata för att få ner dem till köket och äta. I går fick lillebror och storasyster för sig att hundarna måste äta frukost med oss. Så innan de sätter sig ner för att äta havregrynsgröten börjar de plocka fram frukost till hundarna i deras lekkök (som står i vårt kök). Storasyster var noggrann, hundarna står fint på rad med egna grötskålar. Jag har inte rört hundarna eller skålarna utan fotade dem direkt när jag kom hem efter lämningen.






Lillebror lade alla på ett fat där de fick dela på maten. Men det ser snarare ut som de leker.



Hur ser era morgonar ut?

tisdag 20 september 2011

Virkade tossor




Ett första försök till att virka småtossor/sockor till min systers bebis. Nog för att nyfödda har små fötter men de är snarare långa och smala än korta och runda. De passade i alla fall på dockan som nu slipper frysa om sina små fötter.






Det andra försöket till sockor/tossar blev mer som en stövel, med antingen knytband runt om och uppvik, knytband runt om och nedrullning eller med skosnörsknytning.

Garnet är mjuk alpaca i blågrå nyans och mönstret är detsamma som ballerinorna - fast utan sleif och med högt skaft.

Min systers man beställde igår en snurrkjol med rosett från gårdagens inlägg (om det blir en flicka). Tänk vad bra den skulle passa med dess små tossor. Om det blir en pojke passar tossorna fint till ett par små jeansbyxor.


Trevlig tisdag till er som tittar in idag.

Mia

måndag 19 september 2011

Kjol med rosett




Just nu är det så där rörigt i syrummet igen. Så rörigt att jag helt inte vill gå ut dit för att jag inte riktigt vet var jag ska börja. Det ligger halvfärdiga plagg och högar med nya tyger som väntar på plats och att bli något fint. Men det har helt enkelt kommit för många nya tyger och för mycket annat emellan för att jag ska ta mig tid att städa. Men det är roligare att sy när rummet är städat och bordet går att använda.


Vissa tyger köper jag för att jag tycker de är fina och med en del vet jag precis vad jag ska sy när jag ser tyget, och så var det med det här bomullstyget. En snurrkjol med rosett skulle det bli. Var rosetten skulle sitta bestämdes när kjolen var färdig. På sidan syns den utan att ta för mycket plats. Rosetten syddes av mitt hålet som bli över när man syr kjolen, därför har den en annorlunda form. Jag tog cirkeln, vek den på mitten och sydde bågen. Sedan vände jag ut och in, sydde ihop hålet och tog en ny bit som fick bli mitten biten på rosetten. Slutligen vek jag runt den och drog ihop rosettbiten och sydde fast.



Önskar er trevlig dag trots att det regnar,

Mia

fredag 16 september 2011

Rönnbär på tråd



Inspirerad av bloggen Tyg och Otyg trädde jag rönnbär, nypon och rönnäsor på en tråd. De hänger på tork som en tavla i en gammal guldram med en alldeles för liten spegel i.

Trevlig helg!!!

torsdag 15 september 2011

Festfin


När jag fick hem tygerna jag beställde på Formex, hittade Juliette det här tyget ganska snabbt och beställde en klänning i varje färg. En är nu färdig och det fick bli en enkel modell eftersom tyget i sig är så "levande".

Grå tunn, mjuk och skön bomullsbatist med brodyr och paljetter fodrad med vit batist. En klänning för varma sommardagar med ett par sandaler eller kalla vinterdagar med strumbyxor och en mysig kofta.
Klänningen är godkänd av Juliette och hon har dansade runt i den hemma igår.

En trevlig dag önskar jag er alla som tittar in idag!
Mia

onsdag 14 september 2011

Pysselstege


Vi hjälpte min mamma att flytta lådor på vinden och hittade den här gamla stegen. Eftersom de ska göra om där kommer hon inte att behöva den mer, därför fick den följa med mig hem.


Nu står de gamla konservburkarna, olivburkarna och syltburkarna med nya innehåll på trappstegen. Och på en liten krok som redan fanns hängde jag upp damvippan.


Ha en bra dag

Mia