måndag 30 juni 2014

Trolldegskakor till lekköket





Jag har bakat trolldegskakor till barnens lekkök. Jag gjorde som man gör med vanliga kakor.... fast av trolldeg då förstås. 


Sedan lade jag de färdiga kakorna i en gammal glasburk. Och hur fin är inte den här från Garant
Just nu är det ett av mina favoritpålägg på riskakorna, kronärtskockspesto och bruschetta-mix.

Och mitt på locket sitter en liten pärla. Inte för att det spelar någon roll att det står Garant men det blir liksom ännu lite finare. Lite som en riktig kakburk.

Mitt trolldegsrecept ifall någon inte har ett: 

5 dl kokhett vatten
2 dl salt
1,5 msk olja
2 msk alun
ca 8-10 dl mjöl

Jag smälter så mycket av saltet som det går tillsammans med oljan och alun. Sedan lägger jag i mjölet tills jag är nöjd med konsistensen. 

När degen är färdig är det bara att forma till önskade kaksorter.

måndag 23 juni 2014

Tunika med tyllfjärilar



Dottern skulle på kalas så vi behövde en present. Jag brukar alltid sy något till denna vän men allt eftersom barnen blir äldre blir det ju svårare. Inte för att hon inte brukar tycka om det jag syr, mer att jag själv märker att kläderna de nu gillar inte ser ut som de gjorde för ett år sedan.

En tunika fick det bli, av samma tyg som fiskklänningen. Lite resår i ärmar och tyllfjädrar/rosetter.  Den här modellen passar väldigt bra till en 9-åring tycker jag. Tänkt så svårt det är det där med kläder i butikerna.... Mina barn är relativt korta för sin ålder, vilket gör att vi faktiskt kunnat hålla dem på avdelningen för mindre barn längre. Men så finns det ju barn som är större än butikens storlekar och då måste man tidigare flytta över till storbarnsavdelningen. Jag är så glad över att de är små för ibland så är kläderna för de större barnen så väldigt vuxna, speciellt på flickavdelningen. 

Tyger kommer från Stoff och Stil. Bomullstyget köptes för ett år sedan och tyllen nyligen. 

söndag 22 juni 2014

En titt i lekstugan







Dags för söndagsbild, idag får ni se lite från lekstugan. Som ni ser har vi nu flyttat in några saker men det är långt ifrån färdigt. Premiärlekt har vi också, alla barnen och jag. Minsta lillebror och jag satt vid bordet och serverades tygbullar och ravioli. 

Midsommar har det varit också. Vi höll oss hemma och var mest inomhus. Det var ju så kallt att man nästan kände för att ligga under en mysig värmande filt och titta på film. Och det gjorde vi också på kvällen, Annie tyckte storebror att vi skulle titta på. Jag har sett början på den tidigare men inte mer så det var ju trevligt att se hela. Märkte dock att den vara aningens för lång för lillebror och storasyster som inte riktigt hinner med att läsa texten.

Vanligtvis  brukar vi  göra en egen liten midsommarstång och ha skattjakt för barnen, men efter en heldag på Gröna Lund dagen innan var vi så trötta att vi struntade i allt som har med midsommar att göra. Inte ens svensk sommarmat åt vi, det blev en höstig köttgryta. Vi får ta igen det nästa år helt enkelt....

Fler söndagsbilder hittar ni som vanligt inne hos Fabriken.

onsdag 18 juni 2014

Tepåsar i butiken






Tepåsarna vi haft i lekköket är väldigt uppskattade av barnen. De jag gjort tidigare har försvunnit förutom en liten stackare som är alldeles brun av allt doppande i vatten. Den ser lite ut så här. Riktigt te är det i förstås, fint ska det vara.... Det är ju egentligen inte meningen att man ska använda påsarna "på riktigt" men det är ju lite roligt att göra leken mer realistisk. 

Nu när jag ändå var i farten och tillverkade nya till barnens lekkök gjorde jag några till Basar GBG för två veckor sedan, och till hemsidan. 
De säljs i förpackningar med två stycken, en blå och en röd för 30 kr. Fint paketerade på brunt papper med fjäril i cellofanpåse. Välkommen in i butiken:

måndag 16 juni 2014

En fiskklänning




 Dottern kom hem och sade att hon skulle vara utklädd till ett bröd på årets skolavslutning som alltid har olika teman i barnens skola. Jag tänkte: jaha, hur gör man en brödklänning som även ska funka som finklänning på avslutningen och vid andra tillfällen. Sen sade hon att hon kunde välja på bröd eller fisk och att hon trodde att fisk var svårt att ordna. Men det tyckte inte jag, eftersom jag kan göra min egna lilla tolkning av det så att det även ska passa efter skolavslutningen. Så en fisk fick det bli!






Det fick bli en blå bomullsklänning med tyllvolang och en tylldetalj mitt fram. Och en slags fena som jag sydde fast på ett tyginklätt resårband som man kan ha i midjan och ett pannband med broderade fiskögon att ha på huvudet. 

Inte jättemycket fisk, men den fyllde sin funktion på avslutningen och sommarens andra festligheter. Och fläckarna som ser ut som fettfläckar är vatten från när jag försökte stryka klänningen. Att stryka är inte riktigt min grej, jag tycker att man kan låtsas att plagget blivit skrynkligt på väg till festen eller jobbet. 

Bilder med fiskklänningen på dottern kommer en annan dag.

lördag 14 juni 2014

Något att lägga posten i


Känns som det kommer att bli en del lekstugepyssel just nu. För tiden ute är liksom det som gäller medans tiden inne är på paus. En brevlåda har jag snickrat ihop till lekstugan och blå fick den
bli. Efter lite velande har vi nu bestämt att lekstugan ska bli vit och inte blå som vi först tänkte oss.


Baksidan på brevlådan gjordes av en bit oljehärdad board som den jag använde till menytavlan då spillvirket inte riktigt räckte. Det gjorde att det blev lite svårt att fästa gångjärn till locket. Men det löste jag genom att limma fast en bit skrynkligt läder som jag hade hemma. 

Nu har barnen sommarlov och det är första sommaren då vi faktiskt är hemma allihop hela sommarlovet. Jag som tyckte att tiden att blogga var knapp redan innan, undrar hur det ska gå nu. Men vi tar en dag i taget och sommarlovet är ju långt. Att vara med föräldrarna hela sommaren varje dag tycker de inte är så värst roligt. Så det blir nog en del leka med kompisar fram tills alla semestrar börjar och de flesta reser bort.

tisdag 10 juni 2014

Menytavla till lekstugan



Ett år kraschade jag två speglar. Det betyder ju sju års olycka har jag hört. Men hur blir det när man lyckas med två inom några månader? Komme turen tillbaka lite som det där "vänd-kortet" när man spelar Uno? Jag hoppas på det och återanvänder de kraschade speglarnas stommar och hoppas ännu lite till att det ska få den eventuella oturen att liksom hoppa tillbaka. 

Det här var en spegel som vi ärvt av Kenneths mormor så  lite ledsen blev jag när jag en dag hittade den kraschad bakom hammocken. Den låg kvar där i en väldans många månader, tills Kenneth en dag plockade upp skärvorna i våras. Sedan har ramen bara stått ute och väntat, tills dagen jag kom på att den skulle bli perfekt som menytavla till lekstugan.

Jag sågade till en bit av den oljehärdade plattan vi hade kvar efter lekstugebygget. Målade fyra lager med griffeltavelfärg och satte i den. Inte alls så krångligt men tid tog det ändå. Ni vet, många små moment förvandlar något ganska enkelt till ett jätteprojekt.

Nu hänger den där och väntar tills barnen får för sig att leka café. Vilket blir snart hoppas jag!

torsdag 5 juni 2014

Stilleben i lekstugan



Det där med tid under vår och sommar är ju inte lätt. Barnen är uppe för länge på kvällarna och jag har så mycket att fixa med att det känns som dagarna går alldeles för fort. Det blev en liten paus efter Basar-sömnaden, och den där panikdagen då vi fixade en fin plats till de små kanierna. Nu är det några beställningar kvar att sy innan jag börjar jobba på lite nytt. En avslutningsklänning till fröken i familjen som ska vara fisk på avslutningen. Kanske killarna också behöver något fint att ha på sig då. 

Och odlingslådorna behöver fyllas med lite nytt som frilansgurka, ruccola och spenat. Dessutom behöver lekstugan inredas, i övrigt är den nästan färdig. Men jag grejar lite där då och då, som härom dagen då jag flyttade in några dockskåpsmöbler som stått ute i lekstugan. Rostiga är de men ändå så  vackra. De fick stå på en av alla reglar i huset. Kanske har vi turen att någon liten flyttar in där, som mucklorna hos Pettson och Findus. Torsdagstemat hos fabriken är i dag stilleben, så titta in där för mer inspiration.

tisdag 3 juni 2014

Vi har blivit med kaniner


En vän: - Skall jag komma ner till stationen med två kaniner.
Jag: -Hm, javisst. 


...lite så var det i lördags när jag skulle åka hem efter Basaren i Göteborg. Vi hade pratat lite om kaniner hemma. Jag berättade det för vännen och vips så hade vi blivit med kaniner bara sådär. Tågresan hem med två kaniner i en kartong gick betydligt lättre än dagen efter jag kom hem. 

Jag lade i dem i en flyttkartong på kvällen. På morgonen stängde jag till det och knöt en stor rosett om det innan jag ropade ner barnen. Och ni kan ju förstå hur förvånade och överraskade de blev när de öppnade lådan och såg de små söta grå kaninerna. Alldeles jätteglada var de, bästa presenten någonsin faktiskt! Men det blev snabbt konflikter då de blev så förälskade i kaninerna att de helst ville ha en egen. Söndagen blev ett endaste kaos med inköp av måste-ha-saker till kaninerna, tjafs om hur länge man hållit i kaninerna, nerkissade hammockdynor och burbygge. 

Vi valde ut en skuggig plats i trädgården och röjde upp på den. Sedan flyttade vi gren-tipin som vi byggde för några månader sedan, äntligen fick vi  ett användningsområde för den. Nämligen en slags kupol över det lilla trähuset.  Vi kommer att fylla på med kvistar allt eftersom vi hittar grenar. Och det lilla trähuset kommer att få ben till hösten så att de kan bo där även under vintern. Sedan byggde vi en hage på 1x1,5 meter som vi ställt vid tipi-öppninen så barnen kan sitta där inne med kaninerna. För det är ju lite stressigt när de vill ha dem i knät utanför nuren. För tänk om de skuttar iväg och går vilse. Eller kissar ner fler dynor.....

Barnen hjälpte till mycket, jag har nog aldrig varit med om så hjälpsamma barn. De röjde takpannekross, klippte gräs, flyttade stenar, klippte till och knöt fast hönsnät och mös med kaninerna mellan jobbet. Hela dagen var det full fokus på allt som hade med kaninerna att göra. Ni kan förstå hur lyckliga de små lurviga vännerna var när vi släppte ner dem i sitt nya hem på kvällen. Helt klart värt den galna och stressiga dagen.

Idag har de skuttat runt och legat och vilat i skuggan. De verkar trivas väldigt bra där, och vi trivs med att ha två nya söta familjemedlemmar.