tisdag 31 januari 2012

Origami


Jag pysslade lite med origamipapper och det var ett tag sedan jag gjorde det. Ungefär sex år sedan närmare bestämt, och då vek jag tranor och sådana här kuber till vårt bröllop. 

Jag tänkte dela med mig av en tutorial för de är himla roliga att göra och väldigt enkla. Har du inte origamipapper hemma går det bra att klippa till egna av vanligt ritpapper. Tänkt på att de måste ha fyra lika sidor och mina är 8x8.


1. Vik på mitten   2. Vik i mitten igen 
3. Veckla ut och vik in till mitten från båda sidorn
4. Vik in hörnen på motsatts sida (obs! alla måste vikas lika annars går det inte att sätta ihop delarna och det märker du när du pusslar ihop dem.)



5. Vik hörnet en gång till, men utåt. Sträckan ska gå från ytterspets till mitten av delen.
6.Vik över sidan utan hörnvik   7. Lyft och lägg in den stora under den
8. Gör likadant på andra sidan.

Steg ett är nu färdig


Vik nu delarna där det går för att göra dem formbara och trä i delarna i varandra i mitten delen.


De olika sakerna håller endast ihop om alla delar är sammafogade i varandra. Till den här behöver du bara tre stycken och den kan vara bra att börja med .


Kuben kräver några fler delar, lika många delar som den har sidor. När du känner att har koll på läget är det bara att försöka göra egna roliga former.

Lycka till!

Mia

Förresten,  känner ni att min lilla tutorial är svår att förstå är det bara att maila mig så försöker jag vägleda er så det blir rätt.



måndag 30 januari 2012

En muffinburk


Jag är jättedålig på att komma ihåg när andra fyller år. Jag kan gå runt dagarna innan och tänka att jag inte ska glömma bort födelsedagen och så kommer den och då har det fallit i glömska. Tänker varje år att jag skulle köpa en födelsedagskalender, en sådan där det bara är månader och datum och sen fyller man i vem som fyller år på den lilla raden. Så alla ni vars födelsedag jag brukar glömma bort - jag kommer alltid ihåg dem fast alldeles för tidigt.

I går var det en sån födelsedagen där personen fyllde år, som jag förstås glömde bort trots att jag har tänkt på det tidigare. Vi umgås en del,  faktiskt väldigt ofta då våra barn är vänner och det är så vi lärt känna varandra. (Det känns som man umgås mer med sina barns kompisars föräldrar än sina gamla kompisar, men så länge de är trevliga gör det inget). Vi firar egentligen inte varandra men ett litet meddelade kan man ju alltid skicka. Vi ringde till dem då  Elliot ville leka, pratar lite om huset de tittat på, lägger på luren och pojken kommer över. Vi frågar vad han gjort i dag och han säger att hans mamma fyller år.

Eftersom det nu fanns möjlighet att ge något då vi skulle träffas igen när kompisen hämtades slängde jag ihop något snabbt.... väldigt snabbt.



Vad hade vi hemma? Skulle jag ställa mig och baka och så fall vad? Muffins fanns det färdiga i frysen det blir perfekt och det är ju det där underbara saffransmuffinsen. Yoghurt, florsocker och lingon. Pysselskåpet är fullt av färdiga pompoms,  garn, glasburkar och tårtpapper. Vips så blev det en fin födelsedagsmuffinsburk (pust vilket långt ord). Dock bara för en person men de hade nog massa annat mer att äta och det var mer som ett roligare textmeddelande när vi ändå skulle träffas.

Hur kom jag på det här? Jo, mor min skulle få smaka på den goda saffransmuffinsen i julas och jag behövde förvara den i något när jag skulle åka till henne. En glasburk blir bra, lagom hög och bred helt enkelt perfekt för en muffins. När jag skulle lägga ner den insåg jag att det skulle vara svårt att få ner och upp den. Därför tog jag en snittpinne och stack ner i mitten på muffinsen och det problemet var löst. 

Och förresten tar jag nog tillbaka varningen på de där cakepopsen. De smakade visst inte så illa efter att jag ätit några stycken. Jag har nog övertalat smaklökarna att de är väldigt goda även om barnen fortfarande inte är stormförtjusta. För kasta dem kan jag ju inte göra...

Önskar er en härlig ny vecka! 

söndag 29 januari 2012

Gör inte dessa!

 

Det ser väldigt gott ut men tyvärr var det som att äta pepparkaksdeg rullat i choklad - fast i fin förpackning. 

Jag har sett många olika varianter av sådana här cakepops. Härligt färglada och mycket roligare än vanliga kakor. Därför tog jag pepparkakorna från i julas och mosade till pepparkaksmjöl. Därefter blandade jag i en burk philadelphiaost till en fast massa som gick att forma till runda bollar. Sedan smälte jag lite vit choklad och la i massor av blå karamellfärg (men de blev gröna). Slutligen rullade jag dem i chokladen och sprinklade på lite strössel. Som pinne använde jag genomskinliga snittpinnar då vi inte hade träpinnar hemma.

Eftersom det verkligen smakar pepparkaksdeg borde varenda unge tycka att det är supergott men tyvärr var det ingen som gillade dem. Jag såg hur de växte i munnen på barnen och nu står de färglada söta popsen i kylen och ingen vill äta dem. Men man blir glad när man öppnar kylskåpet i alla fall.

Önskar er en härlig vinterdag!
Mia

fredag 27 januari 2012

Jag sydde mig en klänning...

 
 

Jag tänkte sy mig en klänning likt de mönstrade jag sytt till Juliette, men i ett annat tyg. Gärna ett tunnare som faller snyggt, för vi vuxna har ju inte riktigt samma kroppar som barnen (vi har ju höfter). Jag vill gärna inte lägga på mer vidd just där.
 Tyget jag bestämde mig för hade legat i hyllan sedan jag gick på Tillskärarakademin och det är nästan tio år sen. Jag trodde att det skulle räcka till en långärmad klänning.
Men när jag väl gjort mönstret gick jag ut till syrummet för att hämta allt prickigt tyg, hade jag en ynklig meter. Ja, ja tänkte jag.... nu har jag redan gjort mönstret så något måste jag göra när jag väl ska sy till något mig själv. Så det var bara att göra det bästa av det.
En väldigt kort ärm med skarv (som faktiskt gjorde att det ser mer välarbetat ut) och ett veck för att få in vidden) fick det bli. Insidan fick jag skarva med vit snedslå, likaså halsringningen. Det är ju egentligen finare med samma tyg på insidan även om den bara syns när den tvättas. Men det hade blivit alldeles för många skarvar. Sen sydde jag ett sprund med lite volang runt och några gulfärgade knappar för att hålla ihop det.

Färdig!
Nöjd?

Nja, inte riktigt. Den såg ut som en förstorad barnklänning, alldeles för gullig. Inte alls som en sval luftig klänning a la 70-tal.

Men ett skärp kanske gör det bättre.... och bruna kängor. Och varför inte en pälskrage (ärvd) och helt plötsligt blev det nog lite vintage tycker jag.

Trevlig helg på er!!!

Mia

torsdag 26 januari 2012

Sprayat spetsmönster


Jag och sprayburken är inte riktigt vänner, jag kan inte minnas att jag tyckte det var lika jobbigt förra gången. Men det kan bero på att det var en annan årstid förra då och att det bara var att lägga ut papper, spraya lite färg och sedan låta det torka i vinden. 

Den här gången fick jag lägga ut papper i carporten då det flög runt pulversnö som lämnade fläckar på plåtburken. För att få färgen att torka var jag tvungen att ta in sakerna mellan varven då det inte alls verkar vilja torka i kylan. Och många gånger fick jag spraya för att få lådan helt vit. Så det blev ett himla spring in och ut. Jag ska nog skaffa mig ett munskydd, för det är nog inte jättebra att andas in det där. Igår  var dessutom Leonard ledig från dagis så även han satt och andades in den härliga luften.

      

Så här gjorde jag

Locket sprayades i en turkos färg
Därefter la jag på en gammal plast duk i plast
Jag nålade fast delarna bak
Sedan sprayade jag allt vitt och efter många lager vitt var lådan färdig.

Jag  har sett en beskrivning på hur man gör men det var länge sedan och jag minns inte var. Då tror jag att ett tårtpapper fick vara spetsmönstret. Anledningen till att jag inte gjort detta tidigare var att jag inte visste hur jag skulle få det att ligga still. Jag trodde spetsduken i plast var en jättebra lösning, men det lyckades glida lite ändå och det blev några fula märken. Men jag kommer aldrig att orka göra om den så den får vara ojämn och kladdskadad. Är det hemmagjort ska det väl se lite hemmagjort ut, eller?!

Ha en härlig dag!

Mia

onsdag 25 januari 2012

Kökshjälp


Som jag skrivit tidigare håller vi på att göra om lite i köket och den stora frågan är väggen bakom spegeln. Vad ska vi göra med den?


1. Tapetsera med en vacker  tapet från Amy Butler, som ni hittar här.


2. Banka dit vita liggande träbrädor som hemma hos Julia


3. Eller varför inte bröstpanel som finns i denna underbara matsal.

När jag i skrivandets stund lägger in bilder, tittar runt på fina kök och gamla bilder på vårt kök inser jag att felet i nya köket är tallrikshyllan och strukturtapeten. Saker som inte syns på dessa bilder utan på den nya bilden som jag tagit bort eftersom den kändes rörig. Ibland behövs det inte mycket för att man själv ska se klarare. Men titta ändå gärna in på de fina bloggarna och tapetbutiken, för även om man inte ska tapetsera en vägg kanske lite tapetprover kan vara trevliga att ha till roligt pyssel. Men bröstpanelen är himla fin och  med den på halva väggen kanske vi slipper spackla hela väggen.....

Ha en bra dag alla ni som tittar in.

Mia

tisdag 24 januari 2012

En gul också


Ett vitt tyg med gult blommönster har väntat ett bra tag på att bli någonting. Ibland blir det så att tyget måste ligga och mogna till sig innan man kommer på vilken modell som passar bäst. Efter att ha sytt gardinklänningen fick det helt enkelt bli en gul variant också. På bilden ser den mer ut som en trasa med väldigt stora ärmar men den säckar liksom ihop när det inte finns något som fyller ut den. Den ser med andra ord bättre ut på än hängandes på en galge. Så fort den lilla modellen känner för att fotograferas kommer klänningen att finnas till försäljning på hemsidan, eftersom jag har ett antal meter av det.


Den gula fjärilen har hängt med ett tag, när den flyttade hem till oss var barnen lite små för en så fin sak, lekarna var lite för vilda och de små barnhänderna hade sönder den. Fjärilen lades ner  i en låda bland en massa andra saker som skulle lagas. Några år senare plockades den upp och lagades för att få en plats på den vitmålade grenen med de klarröda pompomsen. Nu hänger den säkert, högt upp, så högt upp som den borde ha hängt då barnen var små.

Ha en bra dag!

Mia

måndag 23 januari 2012

Sovrumsfönstret



Vi bor inte i ett hus på landet, utan i ett parhus i ett vanligt villaområde. Jag tycker om att ha grannar runt omkring, då känner jag mig inte så ensam. Men ibland önskar jag att vi bodde lite mer lantligt så att man kunde gå ut med soporna i morgonrock om man kände för det.

Runtomkring vårt hus har vi skog och berg, dessutom står det nästan en björk på varje tomt. Alla är de höga med stora grenar som väller ut med massor av små tunna hängande grenar. Jag är en person som måste öppna alla persienner och rullgardiner direkt på morgonen och släppa in ljuset. Nu under vinterhalvåret är det visserligen mörkt och egentligen gör det inte någon skillnad, men det är nog mer känslan av att hälsa dagen välkommen. På helgerna drar jag upp rullgardinen och går och lägger mig igen och tittar på den stora björken som syns i fönstret. Runtomkring oss leker barnen, spelar lite spel och myser och när barnen börjar bråka vet man att det är dags att fylla deras hungriga magar med en god frukost.

Hoppas ni alla haft en trevlig helg. Denna helgen har inte riktigt varit så lugn som förra helgen och söndagseftermiddagen slutade med en punktering på bilen. Vi har på väg till tre saker: överlämning av beställd doppresent,  min första syjunta som jag sett framemot hela veckan samt en middag dit Kenneth och barnen skulle till tidigare och jag skulle ansluta efter syjuntan.

I bilen satt två trötta barn och bråkade (de somnade alldeles för sent dagen innan eftersom vi var borta på middag) och en 8-åring som lugnt läste igenom bruksanvisningen så pappan skulle få loss extrahjulet, som var placerat på ett väldigt konstigt ställe. Så ni som inte vet var reservdäcket på er bil sitter, kolla det så ni inte står där mitt på vägen och måste leta när väl olyckan är framme.

Önskar er alla en härlig måndag!
Mia

lördag 21 januari 2012

Det är något med metalltuber


Ett litet tips för nariga händer i vinterkylan är Cath Kidstons handkräm som doftar gott och gör händerna mjuka. Den ska också (enligt butiksägaren där jag köpte den) inte innehålla några giftiga ämnen. Att den dessutom är underbart jättefin i sin pastelliga metalltub gör att den gärna får stå framme på sängbordet tillsammans med Rosebud-salvan (en present från syster yster). Så innan jag går och lägger mig smörjer jag in händerna. Lite vardagslyx på kvällarna, för det är så lätt att glömma bort att ta hand om sig själv när man har barn.

 Nu är det bara den där boken som saknas som jag skulle börja läsa på kvällarna. Tack snälla för era boktips. Jag har ännu inte tagit mig till bokhandeln men kanske i helgen. Annars får jag väl ta en gammal favorit på hyllan hemma och läsa igen för det var ett antal år sen jag läste dem. För er som vill ta del av boktipsen gå då in här och läs kommentarerna. Och vem vet, kanske hittar ni till en ny trevlig blogg också.....

Trevlig helg,

Mia


torsdag 19 januari 2012

En liten virkad filt



Min kära lillasyster har fått barn. En liten flicka blev det, hon kom till världen i mitten av december. Jag hade lovat henne en virkad filt redan då hon var gravid  men som vanligt så tar det sin lilla tid att virka alla dessa små rutor. Jag blir lika förvånad blir jag varje gång att det behövs så väldigt många rutor. 


Men nu är filten äntligen färdig och det blev till slut en liten variant i ull med en vit bred kant runt om alla 49 rutorna, i fem glada färger .

Vet ni vad det tråkiga är? Hon bor så väldigt långt bort (i New York). Det är inte bara att ta tåget eller bussen för att hälsa på med andra ord. Tur att man kan ringa över Skype och prata varje dag om man vill och skicka mail med små filmsnuttar så man inte missar alla de första månaderna. Men en dag kommer vi att träffas och barnen ska få krama på sin första kusin på min sida..... och de längtar så! Första bilden vi fick e-postad tog de med sig till skolan och visade stolt för sina klasskamrater. Det är stort att få en kusin, speciellt när den tillhör världens bästa moster.

Mia

onsdag 18 januari 2012

Nytapetserat



Själva huset som våra Sylvaniandjur bor i, (jag tror snarare att det är jag som gillar dessa söta små djur mer än dottern) är rött med vita detaljer och fler bilder kan ni hitta här. Vi har nu lagt till två våningar i form av överskåp till kök som vi haft som skåp i barnens rum tidigare. De satt uppe och föreställde hatten på en flugsvamp jag målade direkt på väggen. Om det är dessa luckor som ska vara kvar eller om de ska tas bort har vi inte bestämt ännu. Hur som helst är det tänkt att det ska bli som ett höghus med affär, dagis, frisör och sjukhus på övriga plan. En liten hiss på sidan vore inte helt fel.


Det bästa med att göra i ordning rum till småfolk är att man kan blanda hej vilt när det gäller färger och mönster.  Dagiset har fått ett rosa och rödblommigt golv med randig och blommig tapet. Konditoriet har rosor på väggen och turkost medaljonggolv som inte skulle vara helt fel i ett kök på riktigt. Mycket kvar att fixa och det är ett pyssel som kommer att ta ett tag. Men ett roligt sådant att göra tillsammans med dottern.

Mia